Coğrafi İşaretli Akçabelen (Çetmi) Şeker Fasulyesi İhracatla Avrupa Mutfaklarında
BEYŞEHİR - Beyşehir İlçemiz Akçabelen Mahallesi’nde coğrafi işaretli Akçabelen(Çetmi) şeker fasulyesinin ihracatına yönelik ihracatçı firmanın talebi üzerine İl Müdürlüğümüz inspektörlerince gerekli kontrol ve denetimler yapılmış olup, İl Tarım ve Orman Müdürümüz Ali Ergin tarafından düzenlenen Bitki Sağlığı Sertifikası ihracatçı firma yetkilisine teslim edilmiştir.
Bitkisel Üretim ve Sağlığı Şube Müdürü Niyazi Emrah Çerez, Beyşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Kaya, Akçabelen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Metin Ünüvar ve üreticilerinde iştirak ettiği belge teslim töreninde İl Müdürümüz Ali Ergin yaptığı konuşmada ; “Konya ilimiz tarıma elverişli arazi miktarı, girişimci ve nitelikli insan kaynağı, uygun ekoloji ve güçlü tarım kültürü, stratejik coğrafi konumu, tarımsal sanayi ve destekçi kurumları ile ‘’Tarımın Başkenti’’ durumundadır. Tarım sektörü, kırsal alanlarda yaşayanların geçimlerini sağladıkları, temel gıda maddeleri üretimini garanti ederek, nüfusun önemli bir kısmına istihdam imkânı ve sanayi sektörüne ham madde sağlayarak ve ekonomiye döviz kazandırarak ülkenin ekonomik gelişme sürecine katkıda bulunmaktadır. İhracat içerisinde tarım ve tarıma dayalı sanayi malları büyük bir öneme sahip olduğundan, tarımsal dış ticaret Türkiye için büyük önem arz etmektedir.
Fasulye üretiminde 2020 yılı TÜİK verilerine göre ilimiz Konya 62.400 ton kuru fasulye üretimi ile Türkiye’de 1. sıradadır. 2020 yılı ihracat verilerine göre İl Müdürlüğümüzde yaklaşık 245 ton fasulye ihracatı gerçekleştirilmiş olup, ihracata gönderilen tarımsal ürün çeşitliliğinin giderek arttığı ve her geçen gün bir yenisinin eklendiği ilimizde bir ilk yaşanarak coğrafi işaret almış 9 adet tescilli üründen birisi olan Akçabelen (Çetmi) Şeker Fasulyesinin ihracatı deneme amaçlı olarak şubat ayında gerçekleştirilmiştir. Akçabelen Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifince temin edilerek gönderilen ürün Avrupa piyasasında beğeni kazanmış ve tekrar talep edilmiş olup İl Müdürlüğümüze Akçabelen (Çetmi) Şeker Fasulyesini Almanya’ya gönderebilmek için ihracat başvurusu yapılmıştır. İl Müdürlüğümüze bağlı Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünde görevli İnspektörler tarafından firmaya ait bir depoda 5996 Sayılı Kanun kapsamında yapılan kontrol ve denetimler neticesinde Bitki Sağlık Sertifikası (Phytosanitary Certificate) düzenlenerek ihracat işlemleri tamamlanacaktır. Bu sertifika alıcı ülkenin (Almanya) Akçabelen (Çetmi) Şeker Fasulyesi ile ilgili taleplerinin karşılandığını belgelemektedir.
Beyşehir İlçemiz Akçabelen Mahallesinde araziler küçük ve parçalı olmasına rağmen 1.500 dekar alanda ortalama yıllık 220 tonluk bir üretim gerçekleşmiştir. Akçabelen Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi vasıtasıyla coğrafi işaret tescili alınması ve pazarlama imkânları sağlanması çiftçi örgütlenmesi açısından son derece başarılı bir örnek olmuştur. Beyşehir ilçemiz Akçabelen mahallesinde 100 yıldan fazladır atadan kalma tohumlarla geleneksel tarım yöntemi ile üretimi yapılan Akçabelen (Çetmi) Şeker Fasulyesi coğrafi işaret belgesiyle marka değerini artırarak kalitesini ispatlamış oldu.
Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli’nin tensipleriyle ilimizde 2021 yılı içerisinde uygulanmak üzere lokal alanlarda yetiştirilen ürünlerin verimliliğin arttırılması amacıyla Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüz Koordinesinde “Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesi” kapsamında sertifikalı Kuru Fasulye tohumu projesi hazırlanmış ve bakanlığımız tarafından destek kapsamına alınmıştır. Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesi üreticilerin sertifikalı ve kaliteli tohumluk kullanmasını sağlayarak üretimde verim ve kaliteyi artırmayı, üreticileri iç ve dış pazarda rağbet gören tür ve çeşitlerle üretime yönlendirmeyi ve üreticileri arz fazlası olan ürünlerin yerine arz açığı olan ürünlere yönlendirmeyi amaçlamaktadır.” dedi.