BEYŞEHİR-Beyşehir’de bulunan tarihi Eşrefoğlu Süleyman Bey Camii’nin dünya doğal ve kültür mirasına aday olması için çalışma başlatıldı.
Geçtiğimiz günlerde tarihi mekanı ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, kurmaylarına Eşrefoğlu Camii’nin dünya doğal ve kültür mirasına aday listesinde yer alıp almadığını sormuş, “aday değil” denilince ise tepki göstererek, “Eşrefoğlu Camii nasıl aday olmaz?” sorusunu yöneltmişti.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ankara’ya döner dönmez Eşrefoğlu Camii’nin UNESCO tarafından dünya doğal ve kültür mirasına alınması için bürokratlarına talimat verdi. Beyşehir Belediye Başkanı İzzet Taşcı, Kültür ve Turizm Bakanı Günay’ı geçtiğimiz günlerde makamında ziyaret ettiklerini, ziyarette tarihi mekanın dünya kültür mirasına alınması için talimat verildiğinin kendilerine aktarıldığını bildirdi Taşcı, “Bakanımız ayrıca tarihi camii ile birlikte İçerişehir Mahallesi’nin de koruma altına alınması için çalışma başlatıldığını belirtti.”diye konuştu.
Öte yandan, Birleşmiş Milletler Eğitim ve Bilim kurumu olan UNESCO'nun 1972 yılındaki genel konferansında hazırlanan 38 maddelik Dünya Doğal ve Kültürel Mirası Koruma Antlaşması'nı imzalayan 175'ten fazla ülkenin korumayı garanti ettikleri anıt ve sit arasından Dünya Mirası Kriterlerine uygun bulunanlar listede yer alıyor.
Türkiye bu anlaşmaya imza atan ilk 20 devlet içerisinde onuncu sırada bulunuyor. Türkiye, Asya ve Avrupa arasında çok önemli bir geçiş yolu üzerinde durduğu, tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yaptığı ve birçok savaşlar gördüğü için tarihi eserler yönünden çok zengin bir ülke konumunda yer alıyor.
Türkiye'de tam 9 adet dünya mirası bulunurken, bunlardan ikisi karma, diğerleri ise kültürel özellikleri yönünden listeye alındı. İşte Türkiye'deki dünya mirasları:
1- Kapadokya ve Göreme Milli parkı
2- Divriği Ulucami ve Daruşşifası
3- İstanbul'daki tarihi yerler (Ayasofya)
4- Hattuşaş(Hitit Başkenti),Çorum'da
5- Nemrut Dağı
6- Pamukkale travertenleri
7- Ksantos-Letoon (Fethiye yakınlarındaki Antik kent)
8- Tarihi Safranbolu şehri
9- Truva Antik kenti.
Öte yandan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Dünya Kültür Mirasına alınması için önerilen yerler de aşağıda yer alıyor:
Dünya Kültür Mirası Adayları
Hasankeyf Batman, Efes (1994), Karain Mağarası (1994), Sümela Manastırı (2000), Alahan Manastırı (2000), St. Nicholas Kilisesi (2000), Ahlat'taki Selçuklu Mezartaşları, Kümbetleri ve Osmanlı Kalesi (2000), Diyarbakır Kalesi ve Surları (2000), Denizli-Doğubeyazıt Arasındaki Selçuklu Kervansarayları (2000), Konya:Selçuklu Başkenti (2000), Alanya (2000), Mardin Kültürel Peyzajı (2000), Bursa ve Cumalıkızık'taki Erken Osmanlı Dönemi Yerleşimi (2000), Selimiye Camii, Edirne (2000), St. Paul Kilisesi, Çeşmesi ve Çevresindeki Tarihi Yerler (2000), İshak Paşa Sarayı (2000), Kekova (2000), Güllük Dağı-Termessos Milli Parkı (2000), Afrodisias Antik Kenti (2009), Antik Likya Yerleşimleri (2009), Sagalassos Antik Kenti (2009), Çatalhöyük Taş Devri Yarleşimi (2009), Perge Antik Kenti (2009)