Konya’da 182 Ton Kırmızı Mercimek Tohumu Üreticilerle Buluştu
BEYŞEHİR - Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘Nadasta Kırmızı Çizgimiz Mercimek’ projesi ile temin edilen kırmızı mercimek tohum dağıtımı töreni Akören’de gerçekleştirildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce yürütülmekte olan Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında, Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘Nadasta Kırmızı Çizgimiz Mercimek Projesi’ ile temin edilen kırmızı mercimek tohum dağıtımı töreni Akören’de gerçekleştirildi.
Akören’de gerçekleştirilen tohum dağıtımı programına, Konya Vali Yardımcısı Mehmet Aydın, Akören Belediye Başkanı İsmail Arslan, İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Esat Altuntaş, Bitkisel Üretim ve Sağlığı Şube Müdürü İsmail Çiftci, Akören İlçe Tarım ve Orman Müdürü Seyit Ali Damkacı, Meram İlçe Tarım ve Orman Müdürü İlhan Kartal, kurum müdür ve amirleri, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri ve üreticiler iştirak etti.
Törende konuşma yapan Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, “2022 yılı yatırım programı dahilinde Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce hazırlanarak Bakanlıkça uygun görülen ve yüzde 75’i Bakanlık katkısı ile toplam 12 milyon 301 bin 613 TL bütçelik 7 adet proje yürütülüyor. Söz konusu projeler kapsamında bugüne kadar 17,5 ton yağlık ayçiçeği, 4,5 ton kanola, 214 ton tritikale ve 150 ton yulaf tohumu yaklaşık 59 bin dekar alanda üretim yapılmak üzere 176 kadın üretici olmak üzere toplam bin 839 çiftçiye ulaştırıldı. ‘Nadasta Kırmızı Çizgimiz Mercimek Projesi’ ile yaklaşık 182 ton kırmızı mercimek tohumunun Akören, Kulu, Emirgazi, Beyşehir, Meram ve Hüyük ilçelerinde yaklaşık 13 bin dekar alanda üretim yapılmak üzere üreticilerle buluşturulduğunu söyledi.
Ergin konuşmasına şöyle devam etti: “Bölgemizde tarımı yapılan baklagiller içerisinde önemli bir yeri olan mercimek, toprak seçiciliğinin az olması, kışa ve kurağa daha fazla dayanması yönünden özel bir öneme sahiptir. Yemeklik tane baklagiller içerisinde yer alan mercimek, içerdiği protein oranının yüksek olması ( 18 – 36) nedeniyle insan beslenmesinde önemli bir yere sahip olmakla birlikte Mercimek kurak bölgelerde ekim nöbetine girerek hem üreticiye hem de ülke ekonomisine ek gelir sağlamaktadır.
Bu bağlamda Konya ilimizde özellikle su kısıtına bağlı olarak nadasa bırakılan yaklaşık 3 milyon dekar alanımızın değerlendirilmesi ve münavebe açısından mercimek, önemli ürünler arasında yer almaktadır. Zira en önemli doğal kaynaklarımızdan biri olan tarım arazilerimizin genişletilmesi çok mümkün olmadığından üretimin artırılabilmesi için topraklarımızın bilinçli bir şekilde kullanılması ve değerlendirilmesi sürdürülebilirlik açısından önem arz etmektedir.
Ülke genelinde 2021 yılı TÜİK verilerine göre, yaklaşık 2 milyon 600 bin dekar alanda 228 bin ton kırmızı mercimek, yaklaşık 482 bin dekar alanda da 35 bin ton yeşil mercimek üretimi yapılmaktadır. Bu veriler ışığında ilimiz söz konusu kırmızı mercimek üretiminin yüzde 1.8’ini karşılamakla beraber ülke sıralamasında 7. sırada yer alırken yeşil mercimek üretiminin yüzde 13’ünü karşılayarak Yozgat ilimizden sonra 2. sırada yer almaktadır.