Kuruyan Gölete Güneş Enerjisiyle Su Takviyesi
HÜYÜK - Türkiye’nin önemli organik çilek üretim merkezlerinden Konya’nın Hüyük ilçesinde üretimi yapılan coğrafi işaret tescil belgesine sahip ürünün yetiştirilmesinde artık üreticiler su sıkıntısı yaşamayacak.
Çilek üretiminin yapıldığı Hüyük ilçesine bağlı Suludere Mahallesi’nde hayata geçirilen yenilenebilir enerji sistemi projesi ile sonbahar döneminde kuruyan gölete hemen yanıbaşındaki su kuyularından güneş enerjisi gücüyle çıkarılan sular takviye edilmeye başlandı.
Suludere Muhtarı ve Suludere Mahallesi Sulama Kooperatifi Başkan Yardımcısı Mustafa Erdoğan, yerleşim merkezinde hayata geçirdikleri proje hakkında bilgiler verdi.
Suludere Mahallesi’nde OR-KÖY projesinden de istifade ederek çilek üretimi yapan 45 ailenin bulunduğunu anımsatan Erdoğan, yaklaşık 700 dekar alanda yıllık bin tonun üzerinde üretim yapıldığını anımsattı.
Ancak, çilek üretiminde yaşadıkları en büyük sıkıntının özellikle sonbahar döneminde tarımsal sulama olduğunu vurgulayan Erdoğan, çileğin su isteyen bir bitki olduğunu belirterek, “Bizim burada göletlerimizin hemen yanı başında su kuyularımız vardı. Şimdi enerji fiyatlarının da yükselmesi ile birlikte böyle bir projeyi hayata geçirmek istedik. Çünkü artan enerji maliyetlerini de düşürmek istiyorduk. Muhtarlığımız ve sulama kooperatifimiz öncülüğünde. Kooperatifimizin 100 bin liralık bir parası vardı. Projenin hayata geçmesi için bir 90 bin liralık bir desteğe de ihtiyaç bulunuyordu. Bunu sağladık, güneş panellerini kooperatifimiz temin etti, Belediye Başkanımız ve KOSKİ de pompa desteği verdi ve projemizi devreye koyduk köyümüzde” diye konuştu.
Suludere Mahallesi’nde tarımsal üretimin istifadesinde olan bir göletin bulunduğunu ancak yaz döneminde artan tarımsal sulama ile birlikte bu gölette sonbahar döneminde su kalmadığını anlatan Erdoğan, şunları kaydetti: “Sonbahar döneminde yağışların da az olmasıyla göletteki suyumuz yetmiyor. Suyumuz yetmeyince çilekleri bizim sulamamız gerekiyor. Hem enerji maliyetlerini düşürmek, hem de göletimize çiftçilerimizin kullanımı için su takviyesi yapmak için böyle bir projeyi hazırladık. Gölete yakın iki alanda güneş enerji panelleri kurduk. Buradan güneş olduğu sürece gölete yaz kış su akacak. Gölete dolacak suyla da çiftçilerimiz bahçesini sulayacak. Gölette 8 ve 9’uncu aylarda su bitiyor, ancak devam eden çilek üretimi sebebiyle bu ürünlerin sonbahar döneminde de sulanması gerekiyor. Şimdi bu panelleri kurarak çiftçimizin tarımsal sulamada kullandığı barajını suyla doldurmaya başladık. Vatandaşımızın artık bundan sonra kış döneminde de yağışlar da olunca yaz kış sulama sorunu kalmayacak. Burada 16 panel var, 7,5 Kva motor var kuyunun içinde, 10 beygir gücünde. Yaklaşık saatte 36 ton su basacağız buradan göletimize. Göletimizin su seviyesi şu anda sıfır, balık seviyesinin de altına düştü. Tarlaya su gitmiyor, 10’uncu ayın başında bitti, onu da bu kuyudan takviye ettik. Vatandaşımızı mağdur etmedik, yeni dikim çileklere de buradan destek verdik. Biz elimizden gelen çabayı gösteriyoruz Suludere köyümüzdeki çiftçimiz için.”
Erdoğan, Kasım ayının sonuna gelinmesine rağmen ilçede kar yağışı olana kadar çilek üretiminin devam ettiğini arzularının yörede yılın 12 ayında bu üretimi yapabilmek olduğunu belirterek, “Özellikle kurak dönemlerde de bu paneller çiftçinin imdadına yetişecek. Gelecek yıl çiftçimiz susuz kalmayacak hesaplarımıza göre. Yıl sonuna kadar çiftçimize ürünlerinin yetiştirilmesinde bu proje büyük imkan sağlayacak. Buradaki kuyudan 82 metreden, diğer kuyumuzdan ise 120 metre derinlikten suyu güneş enerjisiyle çıkarıp göletimize su takviyesi yapıyoruz. Bu hizmetten vatandaşlarımız da memnun.Bu projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen, destek veren başkanımıza, ilgili kurumlarımıza ve vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.