BEYŞEHİR-Beyşehir’e bağlı Gönen Köyü’nde hayata geçirilen koyunculuk projesi kapsamında yetiştirilen, yüksek doğurganlık özelliği ile tanınan koyunlar sonbahar döneminin gelmesi ile birlikte kuzulamaya başladı.
Köyde yapımı tamamlanan tesiste dünyaya gelen büyük bölümü ikiz ve üçüz olan kuzular sevimliliği ile görenlerin ilgisini çekiyor.
Gönen Köyü Muhtarlığı’nın girişimiyle bu yıl içerisinde başlatılan organik koyunculuk projesi kapsamında yörede yetiştirilen koyunların sayısı hızla artıyor. Gönen Köyü Muhtarı Mehmet Ali Gökler, 240 adet koyunla başlayan proje kapsamında, ilk yetişen kuzuların büyüyerek anaç haline geldiğini ve onların da hamile kalarak doğum yapmaya hazır hale geldiğini söyledi.
Bu yılın sonbahar döneminde doğum bekleyen 400’e yakın koyunun bulunduğunu anlatan Gökler, şu bilgileri verdi:
“Yüksek doğurganlık özelliği ile tanınan yetiştirdiğimiz koyunlarımız sonbahar mevsimi ile birlikte yavrularını dünyaya getirmeye başladı. Kuzuların büyük çoğunluğu ikiz ve üçüz olarak dünyaya gözlerini açıyor. Bu projeye başladığımızda ikinci doğumda dördüz bir kuzumuz dünyaya gelmişti. Merinos, Tahirova ve Sakız cinsi bu koyunların yılda iki kez kuzulamaya müsait yapıları var. Ama yüksek verim açısından tavsiye edileni ise 2 yılda üç kez kuzu alabilmektir”
Gönen Köyü Muhtarlığı’nın bu projenin yürütülmesinde takipçilik rolü üstlendiğini, İzmir’de yaşayan gurbetçilerin maddi desteğiyle bir araya getirilen 400 bin lira ile çalışmalara başladıklarını dile getiren Gökler, “Proje çerçevesinde yaptırdığımız bin metrekarelik kapalı, 2 bin 500 metrekarelik açık alanı ve avlusu olan bir tesis inşa ettirdik. Koyunlarımız bundan 5 ay önce koç katımı ile birlikte kuzulamaya başladı. Sonbahar döneminde ise 500’e yakın kuzu bekliyoruz. Yeni dünyaya geleceklerle birlikte bu yıl sonuna kadar koyun varlığımızı bin sayısına ulaştırmayı hedefliyoruz.”diye konuştu.
Gönen Köyü’nde yetiştirilen, yörenin doğal otlarıyla özel olarak beslenen koyunların damızlık cinsi olan türlerden oluştuğunu, nihai hedeflerinin Türkiye’de Beyşehir Gönen ırkı diye anılacak bir ırk geliştirmek olduğunu da kaydeden Gökler, şunları ilave etti.
“Projeyi duyup bölgemize gelen konunun uzmanı akademisyenler, veterinerler ve bu işe ilgisi olanların da fikrini ve düşüncelerini alıyoruz. Sağolsun köyünü seven bir halkımız var. Ve nüfusumuzun büyük bölümü İzmir’de gurbette yaşıyor. Onların birikimi ile kurduğumuz bu tesislerde, köyümüzün topraklarında beslenen, yöremizin otunu, arpasını, buğdayını, kekiğini yiyen koyunları burada yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Ayrıca, kurulan bu tesislerimizde 5-6 kişiye de iş istihdamı sağlıyoruz. Beyşehir’de ve çevresinde böylesine organize küçükbaş yetiştiren bir tesis yok. Bu anlamda da bölgemize örnek olduğumuzu düşünüyoruz.
Kalitesi ve hızla çoğalmaları nedeniyle yüksek oranda bölgemize gelir getireceğine inandığımız bu koyunların yetiştirilmesi için kurduğumuz tesisleri, önümüzdeki günlerde İzmir’de gurbette yaşayan hemşehrilerimize canlı yayın kameraları ile izlettirmeye başlayacağız. Bunun için yer altı kablo hattını çektik. Tesis çevresine kuracağımız 4 ayrı kamera sistemi ile İzmir’de yaşayan tüm hemşehrilerimiz, hem koyunlara nasıl bakıldığını, hem de doğum süreçlerini internet ortamından canlı olarak anında izleyebilecek.”
Köy Muhtarı M.Ali Gökler, koyunculuk projesi ile bölgede önümüzdeki süreçte süt endüstrisine ve buna yönelik yeni yatırımlara girmeyi hedeflediklerini de sözlerine ekledi.