Yaban domuzları çiftçinin korkulu rüyası
BEYŞEHİR - Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Adem Metli, yaptığı açıklamada, Beyşehir yöresinin gölü olması, ormanlık ve engebeli bir araziye sahip bulunması nedeniyle yaban domuzlarının barınması ve yaşamını sürdürmesi için ideal bir ortam oluşturduğunu belirtti. Yaban domuzları için birinci sınıf bölge haline gelen Beyşehir Gölü çevresinin, milli park ilan edilmesinin ardından yaban domuzuyla mücadele etmede çiftçi camiasının sıkıntı yaşamaya başladığına vurgu yapan Metli, "Yaban domuzunun bölgemizde, özellikle göle kıyısı olan milli park statüsü olan yerleşim birimlerinde avlanmasında sıkıntılar yaşanıyor. Kanunu çıkaran, tarımla uğraşan bizlere, yöre halkına sormadan, genel bilgi almadan çıkarmış. Böyle olunca da bu hususta yaşanan sıkıntılar son yıllarda had safhaya ulaştı"dedi.
Yaban Hayatı Koruma yetkilileri ile yaptıkları görüşmelerde, kendilerine çiftçinin kendi tarlasını beklerken, alana zarar vermek için gelen bir yaban domuzunu vurabileceğini söylerken, onun haricinde bu hayvanların sürek avı yolu ya da başka bir şekilde vurulamayacağını belirttiğini anlatan Metli, şunları aktardı: "Böyle bir mantık olabilir mi? Ben kendi tarlamda kaç gün nöbet bekleyeceğim? Ben asker miyim, benim elimde gece görüşlü dürbünüm yok ki... Beyşehir Gölü civarında yaban domuzu popülasyonu çok arttı. Bunun eksilmesi lazım, ama mübarek hayvan bir batında 8-10 yavru birden yapıyor. Çok hızlı ürüyor. Onun için bizim bu bölgede popülasyonunun azaltılması lazım. Baskı altında tutulması gerekiyor.Bizce Orman ve Su İşleri Bakanlığı Yaban Hayatı Koruma Genel Müdürlüğü'nün bize bu hususta domuzların baskı altında tutulması için bazı serbestlikler getirmesi, özel veya genel izinler vermesi lazım. Biz bu hususta görüştük ama bürokratik engeller bizde çok yüksek, ilerlemiyor. Gelip benim gibi hiçbir oda başkanını dinlemeden, görüşünü, fikrini almadan Ankara'dan bir karar çıkarıyorlar, ondan sonra da aldıkları kararı silip atmak olmuyor. O yüzden sıkıntı had safhada."
Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Adem Metli, yaşanan sorun nedeniyle özellikle Beyşehir Gölü Havzası'nda üreticinin nohut ekemez hale geldiğine dikkati çekerek, "Yaban domuzunun nohut çok sevdiği bir ürün. Ama, göle kıyısı olan yerlerde çiftçimiz nohut ekemez hale geldi. Son iki yıldır nohut biraz ekilmişti ama millet domuz için tarlasında nöbet beklemekten bıktı. Bu yıl 'onu da ekmeyceğiz' diyor. Pekala, o ekmeyecek, bu ekmeyecek, nohutu kim ekecek? Yurtdışından nohut mu ithal edeceğiz, dövizimiz gittiği zaman mı rahat edeceğiz? Kendim de nohut ektim, ama tarlada nöbet beklemekten bıktım, geceleri insanların yaban domuzları uykularını kaçırıyor, uyutmuyor, sıkıntı veriyor."dedi.