Haber Detayı
29 Haziran 2017 - Perşembe 08:19 Bu haber 4803 kez okundu
 
Anadolu’ya Ağ Atanlar: Kadın Balıkçılar
BEYŞEHİR - Beyşehir Gölü ve Edremit Körfezi’nde kadın balıkçıların desteklenmesi ve balıkçılığa katkılarının ortaya konması için çalışmalar başladı.
Ekonomi Haberi
Anadolu’ya Ağ Atanlar: Kadın Balıkçılar

BEYŞEHİR - Akdeniz Koruma Derneği tarafından GEF Küçük Destek Programının (SGP) destekledği ve Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (SURKOOP) ve Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV)’nın ortaklığı ile yürütülen proje ile kadın balıkçıların meslekteki varlığını güvence altına almak için; Edremit Körfezi ve Beyşehir Gölü pilot alanları üzerinden balıkçılıkla ilgili toplumsal cinsiyet tabanlı ulusal bir veri toplama modelinin geliştirilmesi ve destekleyici gelir çeşitliliğinin sağlanmasını hedefleniyor.

          Balıkçılığın erkek mesleği olarak kabul görmesi, ülkemizde deniz ve içsularda balıkçılık yapan kadınların sayılarının, sosyal ve ekonomik sorunlarının da görülmemesine neden oluyor. Ekonomik yaşamdaki cinsiyet eşitsizlikleri sadece kadının değil, tüm aile bireylerinin de yoksullaşmasına neden olan önemli etmelerden biri. Aile balıkçılığının temelini oluşturan kadın balıkçılar, yasa dışı ve aşırı avlanmanın neden olduğu habitat tahribatı ve biyoçeşitliliğin azalmasından da en çok etkilenen grup.

           Anadolu’ya Ağ Atanlar: Kadın Balıkçılar Projesi, kadın balıkçın da dahil olduğu balıkçılık politikalarının oluşturulmasına altlık oluşturmak üzere Türkiye’de nerede ne kadar kadın balıkçı olduğunu ve balıkçılıkla ilgili cinsiyet temelli bir veri toplama sistemi için ihtiyaçları ortaya koyarak ilgili kamu kurumlarının bu alandaki çalışmalarına katkı sağlayacak. Ayrıca kadın balıkçılar için malzeme desteği, eğitim ve tanıtım çalışmaları hayata geçirilecek.

           Proje Koordinatörü Dr. Huriye Göncüoğlu; “Denizde genellikle kadınların balıkçılık yapma nedeni; biyoçeşitlilliğin azalmasına bağlı olarak eşlerin tayfa ücreti ödeyememesi olarak ortaya çıkıyor. İçsularda bu durum kimi yerde bu gerekçeyle devam ederken Beyşehir Gölü gibi bazı içsularda kadınların balıkçılık yapması tarihi bilinmeyecek kadar eskilere dayanıyor. Ülkemizde ve dünyada biyoçeşitliliğin azalması, yasa dışı avcılık ve balıkçılık politikalarındaki eksikler nedeniyle küçük ölçekli aile balıkçılığı yapanların sayısı ne yazık ki giderek azalıyor. Dünyadaki en eski mesleklerden olan balıkçılık için yerel, ulusal ve hatta küresel ölçekte acilen önlemler almamız gerekiyor. Akademik çalışmaları temel alarak yürütüğümüz Anadolu’ya Ağ Atanlar: Kadın Balıkçılar Projesi ile küçük ölçekli aile balıkçılığının ve kadın balıkçıların meslekteki varlığının devamlılığına katkı koymayı istiyoruz.”

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Anadolu’ya, Ağ, Atanlar:, Kadın, Balıkçılar,
Yorumlar
Haber Yazılımı