Haber Detayı
29 Ekim 2017 - Pazar 15:50 Bu haber 11077 kez okundu
 
Aşıkların Dilinden Beyşehir
BEYŞEHİR - Beyşehir’de, Belediye tarafından ilçenin tarihi ve doğal güzelliklerine farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen Aşıklar Şöleni yoğun ilgi gördü.
Eğitim-Kültür Haberi
Aşıkların Dilinden Beyşehir

BEYŞEHİR - Beyşehir'de, Beyşehir Belediyesi tarafından şehrin kültür ve sanat hayatına katkı sağlamak ve ilçenin güzelliklerine farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen “Beyşehir Aşıklar Şöleni” renkli görüntüler oluşturdu. Aşıkların dilinden her yönüyle konu edilen Beyşehir’e son dönemde kazandırılan hizmet ve yatırımlar da şölende ozanlar tarafından doğaçlama olarak okudukları dizelere yansıtıldı.

        Beyşehir Belediyesi Kültür ve Yaşam Merkezi’nde gerçekleştirilen ve halk ozanları Mürsel Sinan, Ozan Yağız, Temel Turabi ve Ozan Öksüz’ün sahne aldığı şölenin açılışında konuşan Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, düzenledikleri aşıklar şöleni etkinliği ile ilçede yine bir ilke imza attıklarını vurgulayarak, “Hep sloganımız şuydu; ‘Beyşehir’de ilkleri yaşayan bir şehir olacağız’ dedik.Hep bunun sözünü verdik. Beyşehir’de bugüne kadar her alanda birçok kez ilklere imza attık.Bugün de bu etkinlikle yine bir ilke imza atıyoruz. Halk ozanlarımızı konusu sadece ‘Beyşehir’ ve ilçemizin güzelliklerini dilleriyle izleyenlere yansıtması amacıyla sizlerle buluşturduk.Şehrimizin zaten her türlü güzelliklerinden fazlasıyla eminiz, amacımız; ilçemizin ve ilçemiz insanının bulunduğu bu doğal güzelliğini aşıklarımızın sazından, sözünden dinlemektir. Bunun için hep birlikte buradayız” dedi.

        Konuşmaların ardından başlayan şölende halk ozanları, çaldıkları sazları eşliğinde Beyşehir güzellemeleri yaparken, atışmalarıyla da salonu dolduran Beyşehirliler tarafından ilgiyle izlendi. Halk ozanları tarafından şölende, aşıklık kültürünü divan, atışma, hikayeli türkü ve muamma ile birlikte tamamlayan bir diğer adı dudak değmez olan ‘leb değmez’ sanatı da icra edildi. Aşıklar, eskiden dudak arasına iğne konularak icra edilen leb değmez sanatını, Beyşehir’de iğne yerine dudakları arasına aldığı  kürdanlarla gerçekleştirdi. Türk alfabesindeki b, f,m,p ve v harflerini kullanmadan salonda dörtlüklerini seslendiren aşıklar, yaptıkları taşlamalarla ilgi çekti. Aşıkların, Beyşehir için; “Çok yakında il olacak” şeklinde seslendirdiği dizeler de salondan yoğun alkış aldı. Aşıkların programı, kahramanlık türküleri ile son buldu.

      Programın sonunda, şölen kapsamında sahne alan halk ozanlarına Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun ve protokol tarafından ilçenin tarihi ve doğal güzelliklerini yansıtan bir duvar saati hediye edildi.

         Programda,  Başkan Özaltun’a,  Konya Fikir, Sanat, Kültür Adamları Derneği adına Beyşehir Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliklere verdiği katkı ve desteklerden ötürü şükran plaketi takdim edildi. Plaketini, Başkan Özaltun’a Öksüz Ozan verdi.  

 

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Aşıkların, Dilinden, Beyşehir,
Yorumlar
Haber Yazılımı