Haber Detayı
17 Eylül 2019 - Salı 16:12 Bu haber 3928 kez okundu
 
Başkan Altay: Konya, Ahlaklı, Üreten ve Paylaşan Bir Şehirdir
Ahilik Haftası etkinlikleri Konya’da Ahilik Yürüyüşü ve Şed Kuşanma Töreni ile başladı. Büyük coşkuyla gerçekleşen törenlere katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, Konya’da var olan ahilik ahlakının ve kültürünün herkesin yüreğine yeniden nakşedilmesi için yapılan programda emeği geçenlere teşekkür etti.
Eğitim-Kültür Haberi
Başkan Altay: Konya, Ahlaklı, Üreten ve Paylaşan Bir Şehirdir

Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi ile Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (KONESOB) tarafından düzenlenen “Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı” programları büyük bir coşkuyla başladı. Etkinlikler kapsamında ilk olarak protokol mensupları, esnaflar, öğrenciler ve vatandaşların katılımıyla Alaeddin Tepesi’nden başlayıp Bedesten’de sona eren Ahilik yürüyüşü yapıldı. Etkinlikler kapsamında düzenlenen Şed Kuşanma Töreninde konuşan KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak, “Her yıl yapılan bu kutlamaların amacı ahilik kurumunun günümüzün hayat şartlarına uygun törelerini yaşatmak, güzel geleneklerini halkımıza, esnaf ve sanatkarlarımıza duyurmak ve onların her yıl bir araya gelmelerine imkan sağlamaktır” dedi.

KONYA, YÜCE BİR AHLAKI TEMSİL EDER

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, bütün esnafın Ahilik Haftasını kutlayarak, ahilik geleneğinin nesilden nesile aktarılarak bugünlere geldiğini ifade etti. Başkan Altay, “İnşallah emaneti de en güzel şekilde yeni nesle tevdi edeceğiz ve yürüdüğümüz bu kutlu yolda yürüyüşümüz inşallah Türkiye’yi dünyanın en refah ve mutluluk içinde yaşayan ülkesi haline getirene kadar sürecek” dedi. Ahilik Haftası’nın iki yıldır coşkuyla kutlandığının altını çizen Başkan Altay, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Esnaf odaları birliğimize, tüm esnaf ve sanatkarlar odaları başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Kutlamalar Konya’ya çok yakıştı. Konya yüce bir ahlakı temsil eder. Çünkü Ahi Evran bu topraklarda yaşamış, Ahilik Teşkilatını bu topraklarda kurmuştur. Hazreti Mevlana bundan 700 yıl önce üstün bir ahlakı temsil eden bir bilge olarak günümüze de mesajlar iletmiş ve Konya her zaman ahlakıyla tüm Türkiye’ye ve dünyaya örnek olmuştur. Konya aynı zamanda üreten bir şehirdir. Bundan 10 bin yıl önce Çatalhöyük’te bulunan buğday taneleri o günden itibaren Konya Ovasında insanların tahıl başta olmak üzere birçok ürünü ürettiğin ive bunun ticaretini yaptığını gösteriyor. Konya, ahlaklı, üreten ve paylaşan bir şehirdir. Konya’nın esnafı da bu duygularla şehrimize hizmet ediyor.”

KONYA’DA VAR OLAN AHİLİK KÜLTÜRÜ HERKESİN YÜREĞİNE YENİDEN NAKŞEDİLİYOR

Programa katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, ahiliğin yeniden canlandırılması, Konya’da var olan ahilik kültürünün herkesin yüreğine yeniden nakşedilmesi için yapılan programda emeği geçenlere teşekkür etti. Usta, “18 yıldır iktidarımızla birlikte elimizden gelen her türlü desteğin sözünü vererek sizlerle birlikte yola çıkmıştık. Sözümüzü elhamdülillah 18 senedir tuttuk. Bundan sonrası için de tutmaya devam edeceğiz. Sizlerin derdi bizim de derdimiz. Sizler huzurlu ve mutlu olarak işinizi yaptığınız zaman bizler de aynı huzuru ve mutluluğu hissediyoruz” ifadelerini kullandı.

AHİLİK KÜLTÜRÜNÜN BU TOPRAKLARIN TÜRK YURDU OLMASINDA ÇOK BÜYÜK EMEĞİ VAR

Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, kökleri 12. yüzyıla dayanan İslam ahlakının, Türk gelenek ve göreneğinin bir ürünü olan Ahilik Teşkilatı’nın bugün de aynı heyecanıyla, aynı görev bilinciyle ömrünü sürdürdüğünü belirterek, “Sadece esnaflıkla uğraşanların bir araya geldiği değil, ilk dönemlerde içinde askerlerin, kadıların, müderrislerin, yöneticilerin olduğu toplumun hem ekonomik hem sosyal hem siyasi hem de kültürel hayatını etkileyen bir anlayıştan bahsediyoruz. Bu toprakların Türk yurdu olmasında çok büyük emeği olan bir teşkilattan bahsediyoruz. Bu bizim için geçmişten gelen bir gurur kaynağı olmakla beraber bugünümüze ve geleceğimize güvenle bakmamıza sebep olan bir ışıktır aynı zamanda” diye konuştu.

TÜRKİYE'DE YILIN AHİ ÇIRAĞI KONYA’DAN

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle devam eden programda Şed Kuşanma merasimi yapılarak 2019 Yılının Ahilerine plaketleri verildi. Konya’da ve Türkiye’de Yılın Ahi Çırağı seçilen Özgür Demirci’ye ödülünü KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak, Konya’nın Yılın Ahi Kalfası seçilen Akşehir’den Bayram Keskin’e ödülünü AK Parti İl Başkanı Hasan Angı, Konya’da Yılın Ahisi seçilen Ali Ünsal’a ödülünü Konya Valisi Cüneyit Orhan, Yılın İkinci Ahisi seçilen İsmail Sarınay’a AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, Yılın Üçüncü Ahisi seçilen İsmail Atay’a ödülünü Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay takdim etti. Ayrıca Ahilik Haftası kapsamında düzenlenen masa tenisi turnuvasını kazanan Fatih Ayyıldız’a da ödülünü Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu verdi.

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Başkan, Altay:, Konya,, Ahlaklı,, Üreten, ve, Paylaşan, Bir, Şehirdir,
Yorumlar
Haber Yazılımı