BEYŞEHİR - Anamas Konukevi'nde düzenlenen toplantıya, Vali Aydın Nezih Doğan, AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Akış, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Akıncıoğlu, Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük, Hüyük Kaymakamı Yasin Yunak, Beyşehir Garnizon Komutanı ve İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Mustafa Özdemir, Beyşehir Belediye Başkanı İzzet Taşcı, Beyşehir Gölü'yle ilişkili kurumların yöneticileri, sivil toplum örgütü ve oda temsilcileri, akademisyenler, ve Göle kıyısı olan yerleşim birimlerinin belediye başkanları ile muhtarları katıldı. Toplantıda revize çalışmaları yürütülen Beyşehir Gölü Milli Parkı'nda yaşanılan sorun ve sıkıntılar gerçekleştirilen sunularla da katılımcılarla paylaşıldı, çözüm önerileri üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu.
Toplantıyı yöneten Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Beyşehir Gölü Milli Parkı hususunda geçmişte yapılan planlama çalışmalarının, koruma kullanma dengesini çok gözetmeyen, daha çok işin koruma ayağı ağır basan bir anlayışla hazırlanmasından dolayı bugün önlerindeki çeşitli sorunlarla yüzleşmiş durumda olduklarını söyledi. Böylesine önemli bir tabiat ve milli parkın korunmasının herkes için çok önemli bir vazife olduğunu ifade eden Vali Doğan, "Ancak bölgede yaşayan insanların yaşamsal çıkarları ve bölgenin ihtiyaçlarını gözetmeden, sadece koruma anlayışıyla plancılık faaliyeti yapılması halinde birçok ayrıntılı sorun ortaya çıkabiliyor. Hazırlanan uzun devreli gelişim planı çerçevesinde saha üç bölgeye ayrılmış durumda. Ancak, bu tasnifin aslında amaca hizmet etmediği anlaşılmış olacak ki, son dönemde yapılan değişiklik bu konuda bölgeler 4 ayrı grupta tasnif edilmiş. Yine mutlak koruma, hassas koruma, sürdürülebilir kullanım ve kontrollü kullanım bölgeleri. Ancak bunlar nedir ve alan üzerinde işgal ettiği miktarı bilmemizde fayda var. Balıkçılık faaliyetlerine engel oluyorsa, orada turistik faaliyetlere engel oluyorsa, insanların kıyıdan istifade ederek, güneşlenmesine engel oluyorsa, demek ki bunda mutlak korumanın tanımı ile ilgili birtakım değişikliğe ihtiyaç var. ya da mutlak koruma alanı olmaktan çıkartmaya ihtiyaç var. Anlayabildiğim kadarıyla, geçmişte yapılan çalışma bir anlamda bölgedeki yaşayanları, buradaki ekonomik çıkarları çok iyi temsil edememiş, dolayısıyla şimdi bugün burada plan yapan arkadaşlarımızın şu ana kadar elde ettikleri genel verileri bizlerle de paylaşmaları lazım" dedi.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Akıncıoğlu ise, yaşanılan sorunlar ve bazı güçlüklerin kendi kurumlarıyla ilişkili olmasına karşılık, bir kısmının da farklı farklı kurumları ilgilendirdiğini belirterek, şu anda revize halinde olan Beyşehir Gölü Milli Parkı konusundaki çalışmaların bir ay içerisinde bitirilmesini planladıklarını söyledi. Akıncıoğlu, alanda yüzde 79 gibi gösterilen mutlak koruma alanının büyük bir kısmının revize edileceğini aktardı.
AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Akış ise, milli park hususunun sadece Beyşehir için değil, Konya için de çok önemli mevzu olduğunu dile getirerek, "Konya, 2023 vizyonu hedefi doğrultusunda 10 milyon turist hedefi olan bir merkez. Bu noktada en önemli yerlerden ve cazibe merkezlerinden birisi Beyşehir. Turizmde Beyşehir Gölü Milli Parkı 1993'lü yıllarda milli park ilan edilmiş ama ilan edildikten sonra 2008'e kadar hiçbir tarafına dokunulmamış. 2008'de uzun devreli gelişim planı yapılmış ama maalesef masa üstünde yapılmış. Gerçekten bu revizyon ihtiyaç duyulan bir revizyondu. Bu revizyonla inşallah belli sıkıntılar da hallolacaktır. Bir diğer konu; maalesef burası tek bir milli park değil, Beyşehir Gölü ve Kızıldağ Milli Parkları. Biz illa buna müdahale edilsin, bu tek çatı altında birleştirilsin diye siyaset kurumu olarak bir talebimiz yok ama en azından bu çift başlılığın giderilebileceği yol ve yöntemler muhakkak ki var. Bugün kısa vadede, kıyı tahkimatı, liman ve izcilik tesislerinin uluslar arası bir tesis hüviyetine kavuşturulması gibi yatırımlar konusunda birtakım sorunlar var. Projelerin birbirinden ayrı yürümesi konusunda sıkıntılar var. Son olarak bir Karadiken Göleti talebimiz var, bu göletin yapımına maalesef milli park uzun devreli gelişim planı izin vermiyor" şeklinde konuştu.
|