Haber Detayı
19 Ocak 2016 - Salı 20:27 Bu haber 6519 kez okundu
 
Beyşehir'de Sağlık Çalışanlarına Eğitim
BEYŞEHİR - Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tezay Kovan tarafından Verem Haftası etkinlikleri kapsamında sağlık çalışanlarına yönelik eğitim semineri verildi.
Sağlık Haberi
Beyşehir'de Sağlık Çalışanlarına Eğitim

BEYŞEHİR - Beyşehir Devlet Hastanesi'nde görevli Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tezay Kovan tarafından Verem Haftası etkinlikleri kapsamında sağlık çalışanlarına yönelik düzenlenen eğitim seminerinde, verem hastalığının hava yolu ile bulaşan bakteriyel bir hastalık olduğuna vurgu yapıldı.
        Türkiye'de verem hastalığı ile ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa karşı toplumun tüm kesimlerinin dikkatinin çekilmesi amacıyla her yıl Ocak ayının ilk Pazar günü ile başlayan haftanın Verem Haftası olarak belirlendiğini belirten Dr. Kovan, tüberkülozun insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olmasına rağmen halen tüm dünyada bir halk sağlığı sorunu olarak önemini korumakta olduğunu hatırlattı.
        Balgamında verem mikrobu tespit edilmiş vakaların başarı ile tedavi edilmesinin tüberkülozun kontrolünde en önemli hususlardan birisi olduğunu kaydeden Dr. Kovan, veremin hava yoluyla bulaşan ama önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna dikkati çekerek, şu uyarılarda bulundu: "Ülkemizde verem hastalığının teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tüberküloz ve dirençli tüborküloz hastalarının tedavisinde kullanılan birinci ve ikinci seçenek tüberküloz ilaçları, Bakanlığımızca temin edilerek ücretsiz olarak hastalara verilmek üzere sağlık kuruluşlarına dağıtılmaktadır. Ülkemizde verem hastalarının tedavilerinin düzenli olarak yürütülmesini sağlamak amacıyla hasta odaklı doğrudan gözetimli tedavi uygulanmaktadır. Doğrudan gözetimli tedavi uygulamasında hasta tüm tedavi süresince ilaçların her dozunu bir görevlinin ya da sorumlunun gözetiminde içer ve bu durum kayıt altına alınarak tedavinin başarıyla sonuçlanması sağlanır. Toplumu veremden korumanın en etkili yolu verem hastalarının erken teşhisi ve başarılı tedavisidir. Öksürürken ve hapşırırken ağız ve burunun bir kağıt mendille kapatılması, kağıt mendil yoksa ellere değil de kolun iç kısmına öksürülmesi ve hapşırılması önem arz etmektedir."

Kaynak: Editör:
Etiketler: BEYŞEHİR, , Göğüs, Hastalıkları, Uzmanı, Dr, Tezay, Kovan, tarafından, Verem, Ha
Yorumlar
Haber Yazılımı