Haber Detayı
15 Ekim 2022 - Cumartesi 13:16 Bu haber 8170 kez okundu
 
Beyşehirli Kadınlar Tek Yumruk
BEYŞEHİR - Beyşehir ilçesinde yaşayan kadınlar, kurdukları dernek çatısı altında bir araya geldi.
Yaşam Haberi
Beyşehirli Kadınlar Tek Yumruk

BEYŞEHİR - Beyşehir ilçesinde yaşayan kadınlar, kurdukları dernek çatısı altında bir araya geldi.

Bir süre önce kurulan Beyşehir Kadın Dayanışma Derneği’nin Beyaz Park’ta basın tanıtım ve tanışma toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Beyşehir Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Saniye Göker, Beyşehir’de derneğin kuruluşunda yola iki kadın olarak çıktıklarını belirterek, zaman içerisinde kadınlardan oluşan bölgede büyük bir destek kitlesine ulaştıklarını söyledi.

"DERNEĞİMİZİN AMACI YARDIMLAŞMA, DAYANIŞMA"

Toplantıya olan yoğun katılıma teşekkür eden Göker, “Daha ilk toplantımızda, ilk buluşmamızda bu kalabalığı gördük ya, gerçekten çok mutlu oldum.

Derneğimizin amacı; yardımlaşma ve dayanışma. Dışarıdan ‘kadın derneği’ dediğiniz zaman feminist bir dernek gibi görünüyor.

Aslında hiç alakası yok. Tamamen yardımlaşmayı öngörüyoruz.

Biz daha derneği kuralı 1,5 ay oldu, yani resmiyete geçeli. 1,5 aydır 50’ye yakın aileye yardımcı olduk. Çocuklarımızın okul kıyafetlerinin alınmasına yardımcı olduk. 10 öğrencimize burs veriyoruz. Yani bunların hepsi 1,5 ay içerisinde gerçekleşti.

"TÜM SİYASİ PARTİLERE EŞİT MESAFEDEYİZ"

Burada toplanma amacımız da tamamen bir ve beraber olduğumuzu belirtmek. Tüm siyasi partileri çağırdık. Hepsine de eşit mesafedeyiz.

Cemaatlere eşit mesafedeyiz. Hepsine kapımız açık. Merkez mahalle muhtarlarımız da burada. Sizlerin istediği talepleri varsa, fikir alışverişinde bulunalım istedik. Özellikle bayanlar olarak istedikleriniz varsa dinlemek istiyoruz, yapmamız gereken, üzerimize düşen bir şey varsa bunları konuşabiliriz, anlatabilirsiniz.” ifadelerine yer verdi.

"HAYIRSEVERLERİMİZDEN ALLAH RAZI OLSUN"

Konuşmasında derneğin irtibat bürosu ve bugüne kadar yürütülen faaliyetler ve bundan sonraki hedefler konusundaki da bilgiler veren Göker, şöyle devam etti:

“İlk faaliyetimiz Esentepe Mahallemizde olmuştu. Bir bayanımız eşinden ayrılmış gelmiş, muhtarımız bizi aradı. Rica ettik, gittik gördük ki o bayanın evi tamamen bomboş. Boyasını yaptık, sobasını, eşyalarını temin ettik.TV, kanepe vs.yani hayırseverlerimizin desteğiyle sağolsun bütün eksiklerini tamamladık.

"ÖĞRENCİLERİMİZE BURS DA VERİYORUZ"

Bitirdik orayı, diğerlerine geçtik. Hepsini sıraya koyduk. Okulların açıldığı günlerde bulunduğumuz ekonomik sıkıntılardan kıyafet alamayan öğrencilerimiz için kıyafetlerini aldık. Öğrencilerimize burslar verdik. Şu anda burs alan 2 tıp öğrencimiz, 3 hukuk eğitimi alan öğrencimiz var. Bu öğrencilerimiz için düzenli bir şekilde burs ayarladık. Hayırseverlerimize teşekkür ediyoruz. Allah razı olsun onlardan. Bunların hepsi 1,5 ay içinde oldu. Biz daha kendimizi açıklamadan, resmiyet kazanmadan işe koyulduk. Bizim amacımız çok daha farklı aslında ama o kadar müşkül durumda olan insanlar var ki, özellikle bayanlar bizler kadın olduğumuz için bize rahat açılarak taleplerini, isteklerini söyleyebiliyorlar. Ve ihtiyaçlarını rahatlıkla söyleyebiliyorlar. Biz de kimseyi kırmadan, rencide etmeden, elimizden geldiği ölçüde yardımcı olmaya çalışıyoruz.

"DERNEĞİMİZE BAĞIŞ YAPABİLİRSİNİZ"

Bankada dernek hesabımız var. Resmi bir derneğiz artık, bağışta bulunabiliyorsunuz, makbuz karşılığında. Öğrencilerimize burs verebiliyoruz. İleriki zamanlarda kermesler yapabiliriz, ben restoran işletmecisiyim, ahçıyım belki küçük bir yer açıp hanımlarımız orada ürettiklerini satabilirler. Yapmak istediğimiz o kadar güzel hayallerimiz var ki, inşallah bunların hepsini zaman içerisinde hayata geçirmek istiyoruz. Daha yeni bir derneğiz. Dernekçilikte yeniyiz. Ama bunlar zamanla olacak şeyler. İsteyen herkes takım tutabilir, siyaset içerisinde olabilir. Her türlü siyasi görüşe saygı duyuyoruz ama biz ‘sen şusun, sen busun’ demiyoruz.

"HER MAHALLEDE BİR GÖNÜLLÜ TEMSİLCİ İSTİYORUZ"

Özellikle tüm siyasi partilerimizi burada bir araya getirdik ki, bir olalım biz olalım. ‘Ben, sen, o, bu, şu’ yok, ‘biz’ olmak istiyoruz. Amacımız buydu. Herkesin bir siyasi görüşü vardır, saygı duyarız. Ama derneğe girdikten sonra siyaset bitmiştir. Her mahallede derneğimiz adına gönüllü bir temsilcimiz olsun istiyoruz. Bu konuda da desteklerinizi bekliyoruz. Muhtarlarımızla sürekli diyalog ve işbirliği halindeyiz. Yerel yöneticilerimizle de. Bizlere yer göstererek destek ve katkılarını esirgemeyen Belediye Başkanımız Adil Bayındır Bey ile kaymakamımıza da destek ve katkılarından dolayı çok teşekkür ediyoruz.”

Beyşehir Kadın Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Gülol da, yaptığı konuşmasında kuruluş amaçlarından, dernek tüzüğü ve yürütecekleri faaliyetlerden söz etti.

"BÖLGEMİZDEKİ BİRLİK VE BERABERLİĞE DE KATKI SAĞLAMAK İSTİYORUZ"

Beyşehir’de bugüne kadar birlik ve beraberliğin çok zayıf olmasının sıkıntılarını hep birlikte ilçe olarak yaşadıklarını dile getiren Gülol, bu noktada bölgedeki birlik ve beraberliğe de bir kadın derneği olarak katkı sağlamak istediklerini söyledi.

Kadınların kurdukları dernekte sadece kadınlara değil erkeklere de yer vermesinin çok değerli olduğunu vurgulayan Gülol, “Kendine ve ihtiyaç sahiplerine yetemeyen, desteğe ve hizmete gereksinim duyan, bu sebeplerden dolayı istismara açık hale gelmiş, mahsun ve mahcup kardeşlerimizin umut ışığı ve onların savunucusu olarak hiçbir ayrım yapmadan paylaşmayı erdem haline getirmiş, gönüllüler ile buluşmak, sosyal adalete ve kardeşliğe destek olmak ve hayır faaliyetlerinin yaygınlaşması için gece gündüz çalışan çok kıymetli ve değerli Saniye ablama, Şaheste kardeşime çok teşekkür ediyorum. Derneğimize destek veren avukatımıza, siz değerli hanımefendilere, beyefendilere de minnet ve şükranlarımı sunuyorum.

Bugün insanlığın ihtiyacı olan Peygamber Efendimizin bahsettiği gibi ‘komşusu açken, tok yatan, bizden değildir’ Hadis-i Şerifinde işaret edilen tavrı ortaya koyabilmek ve bu empatiyi derinden yaşarken, bu empatiyi yaşatabilmek konusunda bana da bu acizane fırsatı verdiği için başkanıma ve yönetim kuruluna ayrı ayrı teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Tüzüğe baktığını ve kadın dayanışma derneği denilince akıllara sadece kadınların gelebileceğini vurgulayan Gülol, “Akıllara sanki sadece kadınların olduğu bir platform gibi gelmişti. Ama tüzüğe baktıktan sonra burada yazı işleri müdüründen, muhtarlara varıncaya kadar çok değerli bir mozaik olduktan sonra hepimiz bu taşın altına elimizi sokacağımızı ve çok güzel bir dernek olduğunu görmüş oldum. “dedi.

DERNEĞİN ÇALIŞMA KONULARI NELER?

Derneğin kuruluş tüzüğünden ve çalışma konularıyla ilgili ayrıntılara da yer veren Gülol, şunları kaydetti:

“Derneğin adı Beyşehir Kadın Dayanışma Derneği, derneğin merkezi Beyşehir’dir. Derneğin faaliyet alanı, sadece Beyşehir ilçesinde ve bölgesindeki kadın ve çocukları ekonomik sosyal ve eğitim alanında desteklemek amacıyla ilgili kurulmuştur.

Bugüne kadar çok sayıda öğrenciye burs verilmiş, uzun süredir de devam ediyormuş, Allah razı olsun. İşte derneğin tüzüğündeki çalışma konularımız;

1.Şiddetin herhangi bir türüne maruz kalan, fiziksel, duygusal, cinsel ve ekonomik istismara uğrayan mağdur edilmiş kadınlarımız için hukuki ve psikolojik danışmanlık hizmeti sunmak,

2.Psiko sosyal ve ekonomik sorunların çözümlenmesi, eğitim, kültür ve spor merkezleri kurmak,

3.Konusunda ihtisas sahibi olan kişilere her türlü ilmi, dini, tarihi, sosyal, kültürel, ekonomik sahalarda araştırmalar anketler, kamuoyu yoklamaları, teklifler ve tercümeler yaptırmak,

4.Engelli bayanların toplumsal yaşama katılmaları ve uyum sağlamalarına yönelik destekleyici ve kolaylaştırıcı çalışmalar yapmak,

5.Cinsiyet adaletini merkeze alarak kadının insan hakları ve fırsat eşitliği konusunda toplumda ortak bir bilinç oluşmasını sağlamak,

6.Eğitim, kültürel amaçlı kadınlara yönelik geliştirici kurslar açmak,

bilgisayar, konuşma, yazma, eko, el sanatları, tiyatro, resim, müzik gibi gelişimleriyle ilgili halkla ilişkiler ve benzeri alanlarda hizmet sunmak, doğal afetlerde kaza, yangın benzeri olaylarda yardım amaçlı etkinlikler düzenlemek, başarılı, ancak ekonomik gücü olmayan eğitimini sürdürmelerinde güçlük çeken öğrencilere burs ve yardımlarda bulunmak, kurs, seminer, konferans ve panel gibi eğitim çalışmaları düzenlemek.

Gazete dergi, kitap bülten gibi yayınları önümüzdeki dönemlerde çıkarmak, amacın gerçekleşmesi için her türlü bilgi, belge, doküman ve yayınları temin etmek, tüzük amacının geliştirilmesi için ihtiyaç duyulan gelirleri temin etmek amacıyla iktisadi, ticari ve sanayi işletmeler kurmak, üyelerin yararlanmaları ve vakitlerini geçirebilmesi için lokal açmak, sosyal ve kültürel tesisler gibi artı, uluslararası faaliyette bulunmak, yurtdışında dernek ve kuruluşlara üye olmak, bu kuruluşlarla ortak çalışmalar yapmak ve yardımlaşmak amacını gütmektedir. Tüzük daha çok uzun. Emeği geçenlerden Allah razı olsun.”

Toplantıda konuşmaların ardından programa katılan kadınlar ve siyasi partilerin başkan ve temsilcileri ile mahalle muhtarları eşgüdüm içerisinde yürütülecek faaliyetler ve beklenti, taleplerine ilişkin fikir ve düşüncelerini dile getirdi.

Toplantıya Beyşehir Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Saniye Göker, Başkan Yardımcısı Şaheste Önses, yönetim kurulu üyeleri, siyasi partilerin başkan ve temsilcileri, merkez ilçe mahalle muhtarları ve kadınlar ile dernek gönüllüsü kadın ve erkek bireyler de katıldı.

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Beyşehirli, Kadınlar, Tek, Yumruk,
Yorumlar
Haber Yazılımı