Haber Detayı
17 Ağustos 2020 - Pazartesi 18:41 Bu haber 10267 kez okundu
 
Derebucak'ta çiftçilerden tarlada alkışlı protesto
DEREBUCAK - Derebucak'da, ektiği ürününün dolu ve yağıştan dolayı zarar gördüğünü ileri süren bir grup çiftçi, tarım sigortası yaptırmalarına karşın zararlarının karşılanmadığını iddia ederek sigorta şirketini tarlalarda alkışlarla, içi boş varile taş ve sopalarla vurarak protesto etti.
Bölgeden Haberi
Derebucak'ta çiftçilerden tarlada alkışlı protesto

DEREBUCAK- Derebucak'da, ektiği ürününün dolu ve yağıştan dolayı zarar gördüğünü ileri süren bir grup çiftçi, tarım sigortası yaptırmalarına karşın zararlarının karşılanmadığını iddia ederek sigorta şirketini tarlalarda alkışlarla, içi boş varile taş ve sopalarla vurarak protesto etti.

Derebucak ilçesine bağlı Pınarbaşı ve Göynem Mahallelerinde yaşayan ve Gembos Ovası’nda şeker fasülyesi yetiştiren bazı üreticiler, bu ürünlerini muhtemel afetlere karşı sigorta yaptırdı. Ovada bayram günlerinde yağan dolu ve yağmur ise bazı alanlarda ekili ürüne zarar verdi. Maddi kayba uğrayan çiftçiler, sigorta yaptırdığı Tarsim’e müracaat ederek zararının tesbit edilmesini ve maddi zararının karşılanmasını istedi. Ancak, alanlarda incelemede bulunan bilirkişi heyeti, “sıfır zarar” tesbit edip, bunu SMS mesajıyla çiftçilere bildirince üreticiler bu duruma tepki gösterdi. Tarlalarındaki kuruyan ve zarar gören ürünü gazetecilere gösteren üreticiler, alkışlarla ve içi boş varile taş ve sopalar vurarak yaşanan durumu protesto etti.

Pınarbaşı Mahallesi’nde ikamet ettiğini belirten Ünal Taşbaş, Gembos Ovası’nda şeker fasülye ektiğini belirterek, 150 dekarlık arazisinin tamamının bayram günlerinde iki gün üst üste yağan yağış ve doludan zarar gördüğünü öne sürerek, “Yağmur yağış afet oldu. Tarla suyla doldu. Yetkilileri çağırdık, burada iki saat inceleme yaptılar, biz size bildiririz dediler, mesaj yollamışlar, yüzde sıfır hata, ondan sonra da telefonlarımıza bakmadılar” diye konuştu.

Devletin sigortaya teşvik etmesi nedeniyle tarlalarını böyle durumlarda mağdur olmamak adına sigortalattırdıklarını vurgulayan Taşbaş, “Onların deyişine göre hasar yok, ama tarla bitik, kurumuş görüyorsunuz. Sigorta yaptırdık yine mağdur olduk, 150 dekarlık yerimin 30 dekarını sigortalatmıştım. İyi ki diğer bölümlerini de sigortalattırmamışım. Allah’tan gelene her zaman boynumuz kıldan ince, ama bizi sigortaya teşvik edip de çiftçileri mağdur etmesinler, arkamızda dursunlar. Ben sadece sigorta yaptırdığım 30 dekarlık ürünümdeki zararın karşılanmasını istiyorum. Benim durumumda da çiftçilerimiz var” dedi.

Göynem Mahallesi’nde ikamet ettiğini vurgulayan çiftçi Mevlüt Bakırcı da, iki gün üst üste yağan yağmur ve dolunun ardından ürünlerinin zarar gördüğünü belirterek, “20 dekar alanda zararım var. Şu anda tarlamdaki zarar hiçbir şey olmamış gibi gösterilmiş. Bize, böyle yağmur, dolu, sel gibi afetlerde zararımızın karşılanacağı söylendiği için sigorta yaptırmıştık. Şimdi sigortalattıramayanlar seviniyor, ‘iyi ki yaptırmamışız’ diye, biz sigortalattıranlar da üzülüyoruz. Biz hiçbir şey istemiyoruz, yüzde sıfır diyeceklerine, yüzde 1 bari hasar gösterselerdi. Bu çok zorumuza gidiyor” ifadelerini kullandı.

Pınarbaşı Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkan Yardımcısı Reyhan Taşbaş da, kendisinin de 25 dekarlık bir arazisinin zarar gördüğünü belirterek, “Gembos Ovası’nda yaklaşık 10 bin dekarlık yer var. Fasülye ekimi ile uğraşmaktayız. İlk defa böyle bir afetle karşı karşıyayız. Kooperatif olarak istediğimiz, sigorta yaptıran çiftçilerimizin mağdur olduğunda zararının karşılanması. Buradaki arazilerde ürünün durumu çok kötü, bitti. Hasan 15 gün sonra başlayacaktı ama şu anda ürün yanmış bitmiş durumda” diye konuştu.


Pınarbaşı Mahallesi Muhtarı kış döneminde sigorta şirketi yetkilileri ile yaptıkları toplantı sonunda üyesi olan çiftçilere bu sigortaları mutlaka yaptırmaları tavsiyesinde bulunduklarını hatırlatarak, “Bizim bu anlatımımıza ve tavsiyelerimize uyan çiftçilerimiz de tarlalarını sigorta yaptırdı. Ama yanlış anlatmışız. Bize böyle durumlarda en kötü şartlarda ürünün yüzde 50’sinin zararının karşılanacağı belirtilmişti. Değil yüzde 50’si, yüzde 1’ini bile kurtarmadılar. Bunlar devlet bünyesinde çalışan şirketler. Biz şu an çok üzgünüz, bize anlattıkları gibi çıkmadı” ifadelerine yer verdi.

Göynem Mahallesi Muhtarı Yakup Çin de, yörede zarar gören çiftçilerin bu zararının karşılanmasını istediklerini belirterek, çiftçilere sürekli olarak bu tür durumlarda TARSİM sigortası yapmasını tavsiye ettiklerini ancak, sigorta yaptıranların ise böyle bir durumla karşılaşmasından dolayı çok büyük üzüntü yaşadıklarını dile getirdi.

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Derebucak'ta, çiftçilerden, tarlada, alkışlı, protesto,
Yorumlar
Haber Yazılımı