Haber Detayı
09 Mayıs 2018 - Çarşamba 10:39 Bu haber 5262 kez okundu
 
Dünyadaki Yeşil Başkentler Konya’da Buluştu
Dünyada geçmişte başkentlik yapmış veya halen başkentlik yapmakta olan yeşil şehirlerden çok sayıda belediye başkanı, kurum ve kuruluş yöneticileri ile bilim insanlarını buluşturan Uluslararası Yeşil Başkentler Kongresi, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde başladı.
Bölgeden Haberi
Dünyadaki Yeşil Başkentler Konya’da Buluştu

Konya Büyükşehir Belediyesi, çok önemli uluslararası bir organizasyona daha ev sahipliği yapıyor. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Türkiye Belediyeler Birliği, Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi ile Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi’nin katkıları ile organize edilen Uluslararası Yeşil Başkentler Kongresi, dünyada geçmişte başkentlik yapmış veya halen başkentlik yapmakta olan yeşil şehirlerden çok sayıda belediye başkanı, kurum ve kuruluş yöneticileri ile bilim insanlarını Konya’da buluşturdu.

BOZKIRIN ORTASINDA BİR VAHA GİBİ

Kongrenin açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, bir tarih, kültür, eğitim, turizm ve tarım şehri olan Konya’nın özellikle son yıllarda artan yeşil dokusu ile dikkat çektiğinin altını çizerek, her yıl dikilen milyonlarca fidan büyüdükçe Konya’nın bozkırın ortasında bir vaha gibi ortaya çıktığını dile getirdi.

KONYA BİRÇOK YÖNÜ İLE YAŞANABİLİR BİR DÜNYA ŞEHRİ

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Anadolu Selçuklu Devleti’ne yıllarca başkentlik yapan ve bugün 2 milyonu aşkın nüfusu ile Konya’nın tarihi ve kültürel değerleri, estetik atılımı, düzenli kentleşmesi, sağlıklı ulaşım imkânları, temiz çevre yatırımları, yeşil alan varlığı, tarımda ve sanayide önderliği, konumu, misyonu ve özellikle de huzuru ile yaşanabilir bir dünya şehri olduğuna vurgu yaptı. Altay, “Bu değerleri sürdürmeye kararlı olan Konya, yıllardır istikrarlı politikalar geliştirerek hava kalitesi, doğal yaşamı, rekreasyon alanları, yenilenebilir enerji uygulamaları, sosyal ve kültürel yaşama olan katkısı ile öncü bir merkez konumundadır” dedi.

KONGRE GELECEĞE BİR BAKIŞ SERGİLEMESİ AÇISINDAN ÖNEMLİ

Kongreyi düzenleyen üniversiteler adına söz alan Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, şehirlerin büyümesiyle beraber insanlarımızın sorunlarının da değiştiğinin altını çizerek, “Bu değişim hepimizi etkiliyor. Gelecek kuşakların daha müreffeh bir ortamda yaşaması için daha kaliteli bir hayat sürmeleri için geçmişte yapmış olduğumuz hatalardan ders çıkararak dikkat etmemiz gereken başlıklar var. Bu toplantının geniş kapsamıyla her birinin ayrı sempozyum konusu olabilecek olan geniş oturumlarıyla geleceğe bakış sergilemesi açısından önemli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

KONYA ÇOK HIZLI BİR GELİŞİM VE BÜYÜME İÇİNDE

Kyoto Üniversitesi Çevre Bilimi ve Teknolojileri Bölümü Su Araştırmaları Mühendisi Prof. Dr. Koichi Unami, Konya’da olmaktan ve kongreye davet edilmekten mutlu olduğunu belirtirken, Dünya İpek Yolu Vakfı Genel Sekreteri Prof. Dr. Lou Jie, büyük babalarının nehirlerdeki suları gördüklerini, kendilerinin şişelerdeki suyu, gelecek nesillerin ise sadece kapsüllerdeki suyu göreceklerinin altını çizdiği konuşmasında, “Kongre Konya için çok önemli. Çünkü Konya, İpek Yolu’nun bir parçası. Birkaç ay önce buraya geldim. Konya’dan geçerken Konya’nın çok hızlı büyüdüğünü gördüm. Dolayısıyla eski İpek Yolu baş şehirlerinden biri olan Konya’nın İpek Yolu’na örnek olacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

YEŞİLLENDİRME KONUSUNDA KONYA KADAR HIRSLI BİR ŞEHİR GÖRMEDİM

Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği Başkanı Karen Tambayong ise “Konya tarihi bir şehir ve bu konuda çok büyük bir potansiyeli var. Türkiye’nin bu konudaki en önemli şehri haline gelmesi için önünde büyük imkanlar var. Burada büyük bir tarih ve çok güzel bir insan topluluğu var. Dünyada birçok şehir gezdim ama yeşillendirme konusunda Konya kadar hırslı bir şehir görmedim. İstanbul da yeşil bir şehir ama Konya çok daha hırslı ve iyi bir konumda” dedi.

DÜNYANIN ORTAK DEĞERLERİNİ KONUŞACAĞIZ

Kongre ile ilgili bilgi veren Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Fikret Akınerdem ise, “Bu kongre çok şey ortaya koyacak. Çevreyi, yeşili, şehri, kırsalı, toprağı, suyu, hayatı ve dünyanın ortak değerlerini, yani insanı konuşacağız. İnsanı konuşmadan, insanı çevreleyen faktörleri bilmeden dünyanın tam bir huzur içerisinde, barış içerisinde sağlıklı bir şekilde geleceğini tayin etmesi mümkün olmayacaktır” dedi.

KONYA PEK ÇOK ALANDA İSLAM DÜNYASINA ÖNDERLİK YAPIYOR

Açılış konuşmalarının ardından kongrede sunumlara geçildi. Sunumunu gerçekleştiren İslam Başkentleri ve Şehirleri Teşkilatı (OICC) Genel Sekreteri Omar Abdullah Kadı, “Dünyanın dört bir yanından bu toplantıya katılanların hedefi ilmi ve sosyal anlamda toplumumuzu güzelleştirmek ve toplumun sağlıklı gelişimini sağlamak için kendilerinden bekleneni ortaya koymaktır. Konya, İslam dünyası içinde özellikle de yeşil konusu başta olmak üzere pek çok alanda başarılı bir önderlik yapıyor” şeklinde konuştu. Omar Abdullah Kadı’nın konuşmasının ardından Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Kadı anısına Konya’ya dikilen fidanların sertifikasını takdim etti. 11 Mayıs’a kadar devam edecek Uluslararası Yeşil Başkentler Kongresi, 48 ülkeden 70’i yabancı olmak üzere 588 katılımcı ve 41 oturumda toplamda 286 sunum ile gerçekleştirecek. Kongreye katılanlar ayrıca Konya’nın tarihi ve turistik yerlerini inceleme fırsatı da bulacak.

Öte yandan kongre öncesinde yöresel bitkiler ve tarihi doku ile ilgili olarak Ermenek, Hadim ve Taşkent Bölgesi Endemik Bitkileri Sergisi ile Konya Çimento Güzel Sanatlar Lisesi Yeşil Başkentler Resim Sergisi’nin de açılışı gerçekleştirildi.

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Dünyadaki, Yeşil, Başkentler, Konya’da, Buluştu,
Yorumlar
Haber Yazılımı