Haber Detayı
14 Ekim 2014 - Salı 20:47 Bu haber 5492 kez okundu
 
Göle bilimsel operasyon!
BEYŞEHİR-Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü, nesli tükenmekte olan endemik balık türlerine hayata geçirilen bilimsel proje kapsamında yeniden kavuşuyor.
Ekonomi Haberi
Göle bilimsel operasyon!

BEYŞEHİR - Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından verilen destekle İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’ndeki tesislerde hazırlanan bir proje kapsamında Beyşehir Gölü için özel olarak üretilen, halk arasında ‘Kızılkanat’ olarak bilinen Kababurun balığının  20 bin adet yetiştirilen yavrusu Türkiye’nin en büyük tatlı sularına salındı. Göl sularıyla ilk yavru balıkları Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük, beraberindeki yetkililerle birlikte buluşturdu.
       İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Ahmet Adem Tekinay, yavru balıkların göl sularına bırakılması esnasında gazetecilere yaptığı açıklamada, projeyle ilgili bilgiler verdi.
       Orman ve Su İşleri Bakanlığı Konya 8.Bölge Müdürlüğü’nün görevlendirmesi ile İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi olarak “Beyşehir Gölü Ekosistem Rehabilitasyon” Projesi’ni hayata geçirmek için kolları sıvadıklarını anlatan  Prof.Dr.Tekinay, projenin ikinci aşamasını gerçekleştirmek üzere Beyşehir Gölü’nün Yeşildağ Mahallesi kıyılarında bir araya geldiklerini vurguladı.
        Projenin ilk aşamasında, Beyşehir Gölü’nün mevcut durumunun tesbit edildiğini ve gölü tehdit eden, özellikle dışarıdan istilacı tür olarak tatlı sulara aşılanmış olan Gümüşi Havuz balığının alandan temizlenmesi ve sazan balıkları tarafından gölün tekrar balıklandırılması aşamasını hayata geçirdiklerini anlatan Tekinay, “Projenin ikinci aşaması da; fakültemizin kendi tesislerinde Beyşehir Gölü’ne özgü türleri, özellikle endemik türlerin kültüre alınarak tekrar gölün balıklandırılması esasına dayanmaktadır. Bu aşamada, 2014 yılı Şubat ve Mart aylarında Beyşehir Gölü’nden avlayarak toplamış olduğumuz  yerli ismiyle Kızılkanat olan canlı Kababurun adlı balıkların anaçlarını tamamen yapay koşullarda, hormon uygulaması yaparak yaklaşık 20 bin adet bir yavruyu 3 gram ağırlığı ve 7-8 santim uzunluğuna kadar üretmiş bulunmaktayız”dedi.
        Bu yavru balıkların kış mevsimi gelmeden Beyşehir Gölü’ne salınması için toplandıklarını vurgulayan Prof.Dr.Tekinay, şunları kaydetti: “Bu tabiî ki, bizim üretmiş olduğumuz balık sayısı Beyşehir Gölü’nü temsil eden bir sayı olmamakla birlikte endemik olan ve dünyada sadece burada bulunan Kababurun (Chondrostoma beysehirense) türünün göldeki neslinin tükenmesini engellemek amacıyla yapılmış bir bilimsel operasyon olarak değerlendirilmesi gerekir diye düşünüyoruz. Bundan sonraki süreçte yağ balığı ve sıraz, diğer göle endemik olan türleri üretmek suretiyle tekrar tatlı suları balıklandırmayı ve gölün tekrar ekosistemine geriye dönmesi için çaba sarfetmeyi planlıyoruz. Bu konuda, gerçekten başta  Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu olmak üzere gerek Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürümüz Ahmet Özyanık olsun, gerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürümüz Durali Koçak olsun, gerekse Orman ve Su İşleri 8.Bölge Müdürlüğümüz ve yerelde İlçe Kaymakamımız ve Belediye Başkanımız ve il ve ilçe müdürlerimiz ve ismini sayamadığımız bütün devlet yetkilileri bizlere bugüne kadar çok ciddi destek oldular. Aynı zamanda da Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifimiz ve balıkçılarımız olmasaydı biz bu projeyi gerçekleştiremezdik. Ancak, sonuçta Orman ve Su İşleri Bakanlığı 8.Bölge Müdürlüğü’nün sahibi olduğu bir proje bu; biz yürütücülüğünü yapmaktayız. Tabii ki en büyük teşekkürü onlar hak etmekle beraber bundan sonra da inşallah bu tip projeler gerek bizim tarafımızdan, gerekse diğer bilimsel kuruluşlar tarafından yapılıp Türkiye’deki bütün göllerimiz eski doğal ekosistemlerine tekrar kavuşurlar.”
        Proje kapsamında yapılan balıklandırma çalışması,  Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük, Garnizon ve İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Mustafa Özdemir, Beyşehir Belediye Başkan Yardımcısı Halim Gümüşel, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Adem Tekinay, Orman ve Su İşleri Konya 8.Bölge Müdürü Yılmaz Kocaman, Beyşehir Milli Parklar Şefi Mehmet Şener, Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Osman Tat,  Beyşehir İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nurettin Karşıyaka, Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erol Erdoğan, AK Parti Beyşehir İlçe Başkan Yardımcısı Hazım Kesme, ilgili kurumların temsilci ve çalışanları ile bölgedeki balıkçıların gözetiminde gerçekleştirildi.
         İzmir’den bir kamyona yüklenerek içerisi su dolu tankların içerisinde Beyşehir’e getirilen yavru balıklar, tankların uzatılan hortumla sularının boşaltılması çalışması ile göl sularıyla buluşturuldu. 

Kaynak: Editör:
Etiketler: BEYŞEHİRTürkiye’nin, büyük, tatlı, su, gölü, olan, Beyşehir, Gölü, nesli, tükenm
Diğer Fotoğraflar
Diğer fotoğrafları büyük görüntülemek için üzerini tıklayın.
Göle bilimsel operasyon!
Göle bilimsel operasyon!
Göle bilimsel operasyon!
Göle bilimsel operasyon!
Yorumlar
Haber Yazılımı