Haber Detayı
08 Aralık 2020 - Salı 12:58 Bu haber 3516 kez okundu
 
Konyamız Harcı İhsanla Karılmış Bir Ümit Şehridir
Konya’da her yıl 7-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilen Hz. Mevlana\'nın 747. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri kapsamında sema programı gerçekleştirildi.
Güncel Haberi
Konyamız Harcı İhsanla Karılmış Bir Ümit Şehridir

Bu yıl "İhsan Vakti" temasıyla başlayan Hz. Mevlana'nın 747. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri kapsamında Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi’nde sema programı gerçekleştirildi. Pandemi sebebiyle seyircisiz gerçekleştirilen programda konuşan Konya Valisi Vahdettin Özkan, etkinlikleri hazırlayarak Hz. Mevlâna’nın ve engin fikirlerinin insanlıkla buluşmasına vesile olan herkese teşekkür etti.

EN ÇOK İHTİYAÇ DUYDUĞUMUZ İHSANDIR

Vali Özkan, “Hazret-i Mevlana, insanlığın en çok endişe ettiği ölümü Şeb-i Arûs; Düğün ve Vuslat Gecesi olarak takdim etmektedir. Hazret-i Pir’in dilinde ölüm; ölümsüzlüğün kapısıdır. Gülerek karşıladığı ölümünün ardından 8 asır geçmesine rağmen, Mevlâna maneviyat ve marifetinin bugün de insanlığa söyleyeceği çok şey vardır. Bu yılki törenlerin mottosu olan İhsan Vakti, Hz. Mevlana’nın ‘İnsan yeter ki iyilik arasın. Onda kötü bir şey kalmaz’ beytindeki ifade; ihlas, ümit ve muhabbeti ihya ederek hayatımıza ışık tutmaktadır. Hazret-i Mevlâna, bizim kültürümüz ve medeniyetimiz için vazgeçilmez bir değerdir. Bu değeri, anmak ve anlamak yolunda, ortaya konan her çaba ayrıca takdire şayandır.” dedi.

AŞIK GÖNÜLLER HEP BİR VAHDET İÇİNDEDİR

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, her yıl büyük bir heyecanla Konya’da misafir ettikleri Mevlana aşıklarını bu yıl ağırlayamamaktan dolayı buruk olduklarını belirterek, Kovid-19 sebebiyle hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, hasta olanlara da acil şifalar diledi. Başkan Altay sözlerine şöyle devam etti: “Bedenler arasına mesafeler girse de Hz. Pir’in dediği gibi ‘Âşık gönüller hep bir vahdet içindedir’, hep bir aradadır. Bundan asla şüphe duymuyorum. Hz. Mevlana Mesnevisinde ‘Belayı defetmenin çaresi sitem etmek değildir. Buna çare ihsandır, aftır, keremdir.’ der. İhsan, iyilikte bulunmak, Allah rızası için vermek, bağışlamak demektir. Hz. Mevlâna ‘Bir dikenden yüzbinlerce gül elde etmek’ diyerek onu ne güzel tanımlıyor. Konya’mız; harcı ihsanla karılmış bir ümit şehridir. Asırlardır göğe yükselen abideleri, ilahi bir ümidin sesini yükseltiyor. Bütün dünya ve özellikle ülkemiz üzerinde Cenab-ı Hakk’ın ihsanıyla esenlik güneşinin yeniden parlayacağına, sağlık ve afiyetle daha güzel günlere kavuşacağımıza inanıyorum.” Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, bu yıl modern etkinlik biçimi olarak 83.’sü, geleneksel Mevlevî töresince 747. Şeb-i Arus’u anmak, eserlerini, fikirlerini anlamak için gayret sarf ettiğimiz Hz. Mevlana, milletimizin ve medeniyetimizin mânâ göğünün yıldızıdır. Bugün, O’nun görüşlerine, fikirlerine daha çok ihtiyaç duyuyoruz. Pandemi dolayısıyla hazırladığımız birçok etkinliği iptal etmekle beraber, çevrimiçi mecralarda, İhsan Vakti temasına uygun bazı görsellerimiz hafta boyunca internet sitelerimizde yayında olacak.” diye konuştu. Konuşmaların ardından Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu tarafından Mevlevi Ayin-i Şerifi icra edildi. Önceki yıllarda ülke içinden ve dışından binlerce yerli ve yabancı misafirin buluştuğu anma törenleri, bu sene iki günle sınırlandırılacak.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Konyamız, Harcı, İhsanla, Karılmış, Bir, Ümit, Şehridir,
Yorumlar
Haber Yazılımı