Haber Detayı
01 Mayıs 2019 - Çarşamba 10:08 Bu haber 7489 kez okundu
 
Mangala Zeka Oyunu Turnuvalarla Yeniden Yaşatılıyor
BEYŞEHİR - Beyşehir'de, mangala zeka oyununun yürütülen eğitim faaliyetleri ve düzenlenen turnuvalarla yaşatılmaya çalışıldığı bildirildi.
Eğitim-Kültür Haberi
Mangala Zeka Oyunu Turnuvalarla Yeniden Yaşatılıyor

BEYŞEHİR - Beyşehir ilçesinde, mangala zeka oyununun yürütülen eğitim faaliyetleri ve düzenlenen turnuvalarla yaşatılmaya çalışıldığı bildirildi.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Beyşehir'de mangala zeka oyununu daha yaygın hale getirmek amacıyla yürütülen kurs faaliyetlerinin ardından düzenlenen turnuvalar devam ediyor.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Musa Konuk, yaptığı açıklamada, 4 bin yıllık Türk zeka ve strateji oyunu olan mangala ile ilgili araştırmaların, oyunun Sakalar, Hunlar ve Göktürkler dönemlerinde oynandığını gösterdiğini belirtti. Günümüzde unutulan bu oyunun, konargöçer bozkır hayatını son yüzyıllara kadar devam ettiren Kazak, Kırgız, Türkmen ve Altay gibi bazı Türk halkları tarafından halen oynanarak yaşatılmaya çalışıldığını vurgulayan Konuk, "Mangalaya güç oyunu denmesinin sebebi zeka ve stratejiye dayalı bir oyun olmasıdır. Zaten Türkler oyunda kullanılan her bir taşa asker, çukurlara otağ adını vermiş. Mangala tahtası karşılıklı altışar çukurdan oluşmaktadır. Oyuncuların kazandığı taşları koyması için iki tane de yanlara büyük çukur bulunmaktadır(Hazine). Oyun 48 taşla oynanıyor. Her çukura dört tane taş konuluyor. Taşlar hazineye toplanmaya çalışılıyor. İlk oyuncu istediği çukurdan dört adet taşı alıyor ve birini aldığı çukura bırakarak sağ tarafa doğru (saat yönünün tersine) dağıtmaya başlıyor. Başladığı çukura taş koymak, Türklerin baba ocağını terk etmeme geleneğinden geliyor. Oyuncunun elindeki son taş hazinesine denk gelirse oyuncu bir kez daha oynama hakkını elde ediyor. Oyuncunun elindeki son taş, rakip tarafın herhangi bir çukurundaki taşların sayısını çift yaparsa oyuncu, o çukurdaki tüm taşları alarak kendi hazinesine koyuyor. Çift yapma kuralı ise Türk inanç ve devlet sistemi tarihinde ikili anlayışı sembolize ediyor. Oyunculardan herhangi birinin sırasındaki taşlar bittiğinde oyun sona eriyor. Taş sayısı 25 ve daha fazla olanlar kazanıyor" dedi.

Konuk, mangala zeka oyununu ilçede daha da yaygınlaştırmak amacıyla düzenledikleri kursa 130 öğretmenin iştirak ettiğini belirterek, "Okullarımızda hali hazırda eğitimler verilmekte, turnuvalar devam etmektedir. Son olarak  H.M. Beyşehir Süheyla Doğu Ortaokulu ve Özel Beyşehir Genç Kampüs Ortaokulu arasında düzenlenen turnuvaya her iki okulun da 5 ve 6.sınıflarda öğrenim gören öğrenciler katılmışlardır. Yarışmada Süheyla Doğru Ortaokulu öğrencilerinden Miraç Öğütçü birinci olurken, eğitim, öğretim ve kültürel alanda yürütülen bu faaliyetlerimiz hız kesmeden devam edecektir. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Mangala, Zeka, Oyunu, Turnuvalarla, Yeniden, Yaşatılıyor,
Yorumlar
Haber Yazılımı