Haber Detayı
12 Kasım 2021 - Cuma 11:42 Bu haber 8209 kez okundu
 
Veysel Eroğlu: Gembos Ovası muazzam bir bereket kazandı
Konya'da bazı temaslarda bulunan, AK Parti İl Başkanlığı'nda partililerle görüşen Eroğlu, burada yaptığı açıklamada, Konya'nın, Anadolu'nun kilidi olduğunu ve Türkiye'nin öncü şehirleri arasında yer aldığını söyledi.
Siyaset Haberi
Veysel Eroğlu: Gembos Ovası muazzam bir bereket kazandı

Konya’ya çeşitli ziyaretler için gelen Eski Orman ve Su işleri Bakanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İklim Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu, Veysel Eroğlu, AK Parti İl Başkanlığı’nı da ziyaret etti.

Konya ile farklı bir bağları olduğunu dile getiren Eroğlu, “Anadolu’nun kilidi Konya diyebiliriz. Dolayısıyla bizde Konya’ya ayrı bir önem verdik. Acaba Konya’ya ne yapılabilir diye hep planladık. Konya’da çok samimi hatırlarımız var. Biz özellikle DSİ Genel Müdürü olduğum zaman ayıca Orman Su İşleri Bakanı olduğum dönemde toplam Konya’ya 12 milyar 575 milyon TL’lik yatırım yaptık. Türkiye’de en çok yatırım yaptığımız illerden birisi Konya’dır. Zaten Konya’ya ne yapılsa azdır. Özellikle değerli büyüklerimizden Beyşehir Gölü’nün yok olmak üzere olduğunu öğrendiğimizde, Derebucak’ta bir baraj yapmak gerekiyordu. Akdeniz’de boşa akan suları bu tarafa yönlendirmek için Gembos’ta bir tünel açtık. Bu tünel vasıtasıyla suları Beyşehir Gölü’ne verdik. Aşağı yukarı yılda 170 milyon metreküp suyu göle ilettik. Bu hem gölü kurtardı hem de gölün etrafındaki alanları koruduk. Gembos Ovası da muazzam bir bereket kazandı. Bir de tabi bu suyun fazlasını Konya Ovası’na iletmemiz gerekiyordu. O yüzden Beyşehir’den başlayarak suni bir nehir inşa ettik. Dünyanın sayılı suni nehirlerinden birisidir bu. Ardından 2. Bir adım olarak Suğla depolamasını açtık. Oradan da 100 milyon metreküp su kazandık. Onu da o suni nehre verdik” dedi.

KONYA 63 BARAJ VE GÖLETİYLE TÜRKİYE’DE REKOR KIRDI

110 yıl önce Kurukafa Mehmet Efendi’nin bir projesi olduğunu ifade eden Eroğlu, “Bu projenin adı Mavi Tünel Projesi. Fakat her gelen hükümet bunu biz yapacağız diye Konyalılara söz vermiş. Fakat yapılamamış. Daha sonra Sayın Cumhurbaşkanımız benim bakanlığım dönemimde Mavi Tünel Projesini gerçekleştirmemi istedi. Yanlış bir proje olduğu için neticede biz bu projeyi yeniden yaptık. Konya yeraltından su içiyordu ve bu da yer altı su seviyesinin düşmesine neden oluyordu. Bu nedenle biz Konya’nın Toroslardan su içmesini istedik. Torosları açmamız için de dağı delerek suyu Bağbaşı Barajına aktarmamız gerekti. Şeb-i Arus törenlerinde Mavi Tünel’den su akacağını söylemiştim. Ve o dönemde beklemediğimiz bir şey oldu ve tünelde çökme meydana geldi. Bu nedenle tünelin açılışını 61 saat 1 dakika geciktirdim. Daha sonra telafi için hidroelektrik santralini Konya devrettik. Konya Torosların suyunu içsin diye Toroslardan 100 metre küp su getirdik. 61 saatlik gecikmenin bedelini bu şekilde ödedim.

Konya’nın plakasının 42 olmasından dolayı Konya’ya 42 baraj yapacağının sözünü vermiştik. Şu anda Konya 63 baraj ve göletiyle Türkiye’de rekor kırdı. Sulamaya çok önem verdik ve modern sulama sistemini Konya’ya getirdik. Biz her zaman Konya’nın hizmetkarıyız. Konya’ya yapılan hizmetler o kadar önemli ki. Konya çok gelişti ve daha çok gelişecek inşallah. Konya’mız her şeyin en güzeline layıktır. Bunu da en iyi AK Parti yapar. Yaptık, yapıyoruz, yapacağız.” dedi.

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Veysel, Eroğlu:, Gembos, Ovası, muazzam, bir, bereket, kazandı,
Yorumlar
Haber Yazılımı