Haber Detayı
14 Ekim 2021 - Perşembe 17:12 Bu haber 7166 kez okundu
 
Derebucak'ta Üreticiler Dermason Kuru Fasulye Üretimine Yöneldi
DEREBUCAK - Derebucak'da, Konya-Antalya il sınırında yer alan Gembos Ovası’nda geçtiğimiz yıllarda başlayan şeker fasulye üretimi bu yıl yerini dermason kuru fasulye yetiştiriciliğine bıraktı.
Bölgeden Haberi
Derebucak'ta Üreticiler Dermason Kuru Fasulye Üretimine Yöneldi

DEREBUCAK - Derebucak'da, Konya-Antalya il sınırında yer alan Gembos Ovası’nda geçtiğimiz yıllarda başlayan şeker fasulye üretimi bu yıl yerini dermason kuru fasulye yetiştiriciliğine bıraktı.

Göynem Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Gülcan, Gembos Ovası’nda yaklaşık 10 yıldır şeker fasulyesi üretimi gerçekleştirdiklerini anımsatarak, “İlçemizde, Gembos Şeker Fasulyesi üretimi yaparken aynı zamanda markalaştık. Gembos markasının patentini aldık, KOP İdaresi Başkanlığı, Derebucak Belediyemiz ile İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimiz tarafından verilen desteklerle paketleme ve eleme tesislerimizi de kurduk.A ncak, geçen yıl yaşanılan hastalıktan dolayı 2020 yılının ürünlerini maalesef satamadık, elimizde kaldı. Bu yüzden Konya Tarım ve Orman Müdürlüğümüze başvuruda bulunarak, ‘biz şeker fasulyesini satamadık, bize değişik bir tohum verir misiniz’dedik. Bunun üzerine sağolsunlar bizlere 40 ton civarında dermason 42 üstün markalı yeni bir tohum verdiler ve ürünü ekerek bu yı hasatını kaldırdık. 10 bin dekarlık alanda ürünü ekiyoruz. Yıllık 2 bin tona yakın bir rekoltemiz var. Fasulyede yönümüzü artık dermasona çevirdik” dedi.

Pınarbaşı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Orhan Bozkurt da, bu yıl Gembos Ovası’nda fasulye üretimi ile ilgili yeni bir tohumun denendiğini vurgulayarak, “Çiftçilerimize ektirdik, hasatını da yaptık. Bu yıl yaşanılan kuraklık nedeniyle sıcaklardan dolayı ilk veren çiçekler döktü, ikinci çiçeklerde ise verim azaldı. Dekar bazında 300 kilogramı beklerken, 225 kiloyu geçemedi. Verim biraz düşük ama ürüne olan talep dermasonda güzel, piyasa şartlarına göre ise elverişli. Devletimizden Allah razı olun. Yaklaşık 40 ton civarında ekim yaptık, rekolte olarak istediğimizi alamasak da yine de memnunuz. İlçemizde, başta KOP idaresi Başkanlığımız ve Belediye Başkanlığımız olmak üzere İlçe Müdürlüğümüzün de destekleriyle bir eleme tesisi kurduk. Fasulye yetiştiren kooperatif üyesi çiftçilerimize ürününü eleyip, paketleyip Pazar imkanı sunmaya çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Derebucak'ta, Üreticiler, Dermason, Kuru, Fasulye, Üretimine, Yöneldi,
Yorumlar
Haber Yazılımı