Haber Detayı
12 Mart 2014 - Çarşamba 11:09 Bu haber 5425 kez okundu
 
Uygulamalı Meyve Budama Eğitimi Verildi
BEYŞEHİR - Beyşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ilçeye bağlı Gölyaka beldesinde faaliyet gösteren meyve üreticilerine budama ile ilgili uygulamalı eğitim verildi.
Eğitim-Kültür Haberi
Uygulamalı Meyve Budama Eğitimi Verildi

           BEYŞEHİR - Son yıllarda meyveciliğe rağbetin arttığı Gölyaka beldesinde, yeni meyve bahçesi tesisi her geçen gün artarken, ilkbahar mevsiminin gelmesi ile birlikte üreticiler de budamaya yönelik çalışmalarına hız verdi. Bölgede budama faaliyetlerinin başlaması üzerine harekete geçen Beyşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, çiftçi eğitim çalışmaları kapsamında uygulamalı budama eğitimi başlattı. Eğitim çalışmalarına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden Ziraat Mühendisleri Hamit Bağcı, Süleyman Kuyucuoğlu, Bekir Çalışır ve Ziraat Teknisyeni Bayram Özdemir katıldı.
           Eğitim çalışmalarında üreticiye budamanın ne olduğu anlatıldı. Meyve ağaçlarının düzgün ve kuvvetli bir taç oluşturmalarını, verim çağlarında uzun zaman kalmaları ve kuvvetten düşmeye başlamış olan ağaçları yeniden kuvvetlendirerek bir süre daha yüksek kaliteli meyve vermelerini sağlamanın budama olduğunu aktaran konunun uzmanı ziraat mühendisleri, meyve ağaçlarının gelişmeleri incelendiğinde genel olarak budama yapılmayan ağaçların, budama yapmış gibi çiçek açtıklarını ve meyve verdiklerinin görüldüğünü anlattı. Bu durumdaki ağaçların meyvelerinin, ürün vermeye başladıkları ilk yıllarda kaliteli olabilse de, bunu izleyen yıllarda küçük, renksiz ve gösterişsiz olacağına vurgu yapan ziraat mühendisleri şu bilgileri verdi: "Ayrıca, budanmayan bazı meyve ağaçlarında peryodisite olayına çok rastlandığı gibi, dalların alt kısımları çok çabuk çıplaklaşmakta, şemsiye şeklini almakta, ürün alanları ağacın dış ve uç kısımlarına kaymakta ve azalmakta, bunun sonucu olarak da ağaç başına verim düşmektedir. Meyve ağaçlarını en kısa zamanda ürün vermeye başlatmak ve onları uzun süre verim çağında tutmak, gövde üzerinde ana dalları, sayılarını ve dağılışlarını düzenleyerek meyve ağaçlarının sağlam, düzenli ve dengeli taç oluşturmalarını sağlamak, meyve ağaçlarının bakımı, meyvelerin derimini, zararlarla savaş ve teknik işlerin uygulanmasını kolaylaştırmak, kurumuş, hastalıklı, ekolojik ve mekanik etkilerle zararlanmış, kırılmış dallar ile birbiri üzerine binmiş ya da zayıf olan açılı dalları kesmek, meyve ağaçlarında karbon asimilasyonunu artırmak amacıyla, ışığın ağaçların iç kısımlarına daha iyi girmesini sağlamak ve yaprak yüzeylerini artırmak, bazı meyve tür ve çeşitlerinde görülen peryodisiteyi önlemek veya azaltmak, yani bazı meyve  ağaçlarının bir yıl bol bir yıl az meyve verimini dinlenmelerini düzenleyerek her yıl düzenli meyve verimini sağlamak, meyvelerin kalitelerini   iyileştirmek amacıyla bu budamaları yapıyoruz."       

Kaynak: Editör: BGRT
Etiketler: BEYŞEHİR, , Beyşehir, Gıda, Tarım, Hayvancılık, Müdürlüğü, tarafından, ilçeye, b
Yorumlar
Haber Yazılımı