BEYŞEHİR-Beyşehir Ziraat Odası’nda başkanlık makamına oturmaya hazırlanan yeni Başkan Adem Metli, “Çiftçinin bundan sonra gündemi üretimi,geliri artırmak olacak.”dedi.
Ziraat Odası’nın çiçeği burnundaki yeni başkanı Metli, Pazar günü yapılan seçimler öncesi yaptığı konuşma ile genel kurula adeta damgasını vurdu. Metli, yaptığı konuşma ile de salonu dolduran delegelerden yoğun alkış aldı.
Beyşehir çiftçisinin bundan sonraki ana gündeminin üretimi ve geliri artırmak, giderleri kısmak olacağını belirten Metli, yöre çiftçisine önemli mesajlar verdi; “Çiftçimizin ayağa kalkması için çareler üretme adına hep birlikte gayretler göstereceğiz. Artık bundan sonra teknoloji ne gerektiriyorsa çiftçimiz için onu yapacağız.”dedi.
Bir önceki genel kurulda da aday olduğunu hatırlatan Metli, Ziraat Odası Başkanlığı’na neden aday olduğu konusuna da açıklık getirdi. Önceki dönemde odaya başkanlık için aday olmayı “kurtlar sofrası” olarak nitelendiren ve kendisini bu sofranın önüne attığını dile getiren Metli, “Hepinizce malum, geçen defa kendimi kurtlar sofrasının önüne atmıştım. O zamandan tanıyorsunuz. Kurtlar sofrasının önüne kendimi neden atmıştım? Bunun sebebi Beyşehir’i çok sevdiğim içindir.”dedi.
“YENİLİĞE AÇIĞIM”
PTT’den emekli bir memur olduğunu, bu vesile ile Beyşehir’in yanı sıra Konya’nın birçok ilçesinde geçici görevlerle çalıştığını vurgulayan Metli, bu nedenle çalıştığı yerlerdeki çiftçinin durumunu görüp çok iyi analiz ettiğini belirtti. Gördüğü ilçelerde çiftçilerin gelişmişlik seviyesini gördüğünü ifade eden Metli, “Beyşehir’in birliği beraberliği için aday oldum. Ben de çiftçiyim. Beyşehir civarında sıfır tohumu ilk ben kullandım. Beyşehir’de denenmeyen buğdayları ben denedim. Niye anlatıyorum bunu; çünkü ben sürekli yeniliğe açık bir insanım.”diye konuştu.
Metli, konuşmasında, geçtiğimiz yıllarda yapılan ancak kullanılmadığı için atıl vaziyette bekleyen Beyşehir Soğuk Hava Deposu’na da değindi. Bu deponun kullanılabilmesi için çiftçinin ürününü koyması gerektiğini ancak Beyşehir’de hububat hariç konulabilecek fazla bir ürün olmadığını dile getiren Metli, “Soğuk hava deposunun aktif hale getirilmesi konusunda Özel İdaresi ile işbirliğine gideceğiz. Ancak, burada en önemli etken tabiî ki çiftçimiz. Çiftçimizin depoda saklayabileceği ürünleri yetiştirip buraya koyması lazım.”dedi.
Beyşehir Ziraat Odası’na bir toprak tahlil laboratuarı kurulması hususunun sürekli olarak dile getirildiğini de kaydeden Metli, “Ancak, geçen yıl odamıza 103 kişi tahlil için toprak getirdi. Bunun 77’si Yenidoğan beldemizdeki bir çiftlik sahibi. Halkımızdan ise 25 tane toprak numunesi geldi. İşte durum böyle. Kuralım ama niye kuralım. Kurduk diye mi kuracağız, hayır. Bakın çevremizdeki ilçelerdeki odalarda kurulu olan toprak tahlil labaratuvuarları zararda. Öncelikle, toprak tahlili konusunda bilinçlendirmeyi artırmakla birlikte, bu işi aktif ve kazançlı bir hale getirmemiz gerektiğini düşünüyorum.”dedi.
“BÖLGEYİ KARIŞ KARIŞ GEZDİM”
Metli, Beyşehir ve yöresini çok iyi bildiğini, bugüne kadar karış karış gezdiğini de anlatırken, şunları kaydetti:
“Bölgeyi de çok iyi tanıyorum. Konya’da birçok oda başkanını tanıyorum. Hepsi ile işbirliğine gideceğiz. Ankara’da genel merkezde göreve gelebilmek için de mücadele edip, ardından Ankara’dan buralara hizmet akıtmanın çarelerini arayacağım. Köylülerimizle işbirliğine gideceğim. Köylümüz ne istiyorsa, istişare edip onların bu isteklerini yerine getirebilmenin gayretini göstereceğiz. Geçtiğimiz günlerde bir seminere katıldım. Tarımla ilgili birçok yenilikler var. Avrupa’ya kurban olmamak için bundan sonra teknoloji ne gerektiriyorsa, onu yapacağız. Yapacağımız işlerin hepsi kanunlar çerçevesinde olacak. Tek başına bir şey yapamayız, o yüzden gerek İlçe Tarım Müdürlüğü, gerekse Tarım Kredi Kooperatifi, Pancar dairesi, TMO gibi kurum ve kuruluşlarla işbirliğine gideceğiz. Konya kadar Ankara’yı da iyi biliyorum. Beyşehir çiftçisini, hatta Türk çiftçisinin ayağa kaldırmanın çaresine bakacağız. Çiftçimizin menfaati gereği, ne yapılacaksa vereceği karar doğrultusunda yapacağız. Hep beraber çalışacağız, kucaklaşacağız. Çiftçimizin muhtemel sel ve tabii afetler konusunda sigorta desteğinden faydalanması için çalışmalar yapacağız. Çiftçi destekleri konusunda üreticimizi bilgilendireceğiz. Bundan sonra çiftçimizin ana gündemi üretimi artırmak, geliri artırmak, giderleri kısmak olacak.”
Metli, konuşmasının sonunda ise Beyşehir Ziraat Odası’na yaklaşık yarım asır süredir hizmet veren Dursun Ersözlü’ye de verdiği hizmetlerden dolayı teşekkür etti.
|