Haber Detayı
08 Ocak 2025 - Çarşamba 12:46 Bu haber 5191 kez okundu
 
Emniyetten İnternet Üzerinden Dolandırıcılığa Karşı Uyarı!
BEYŞEHİR - Beyşehir İlçe Emniyet Müdürlüğü, İnternet üzerinden gerçekleştirilen dolandırıcılıkla ilgili vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.
Güncel Haberi
Emniyetten İnternet Üzerinden Dolandırıcılığa Karşı Uyarı!

BEYŞEHİR - Beyşehir İlçe Emniyet Müdürlüğü, İnternet üzerinden gerçekleştirilen dolandırıcılıkla ilgili vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. 

İlçemizde dolandırıcılık olaylarında artış görülmesi üzerine harekete geçen Beyşehir İlçe Emniyet Müdürlüğü, önleyici tedbirler kapsamında vatandaşların bilgilendirilmesine yönelik de çalışma başlattı.

Vatandaşlardan dolandırıcılıkla karşılaşmaması için kişisel bilgilerini, şifreler ve tek kullanımlık doğrulama kodlarını kimseyle paylaşmaması, yalnızca güvenilir ve resmi web siteleri ile uygulamaları kullanmaları, şüpheli mesajlara ise itibar etmemesi istendi.

Vatandaşlar, yürütülen çalışma ile dolandırıcılık olaylarına karşı  uyarılırken, bilinçlendirilerek nasıl korunabileceğine yönelik içerikler de hazırlandı.

İşte İlçe Emniyet Müdürlüğünden yapılan uyarılarla internet üzerinden yapılabilmekte olan dolandırıcılık yöntemleri ve bu konuda alınması gereken tedbirler:

“Son dönemde, ülkemiz genelinde olduğu gibi ilçemizde de internet üzerinden yapılan dolandırıcılık vakalarında artış gözlemlenmektedir.

Vatandaşlarımızın, bu tür kötü niyetli girişimlere karşı daha dikkatli ve bilinçli olmalarını sağlamak amacıyla bazı dolandırıcılık yöntemleri aşağıya çıkarılmıştır.

 “Oltalama yöntemiyle yapılan dolandırıcılık;

Sosyal medya platformları üzerinden alış veriş yapılan sayfalardan değerinden çok düşük fiyatlarla ilana konulan (Telefon, Elektrikli Süpürge Vb.) vatandaşlarımızın yoğunlukla talep ettiği ürünlerin “Param Güvende” yöntemiyle satın alınması için teşvik ederek hazırlanan oltalama sayfasına  (sahte ilan sayfasına) yönlendirmek suretiyle sayfa üzerinden paylaşılan hesap numaralarına para yatırmaları halinde ürünü göndereceklerini söyleyip, paranın yatırılması akabinde ilgili sitenin yetkilisi olarak vatandaşlar ile iletişime geçip dekontun açıklama kısmına ilan numarasını veya açıklamayı yanlış yazmışsınız gönderdiğiniz parayı iade ediyoruz siz yeniden ödeme yapmanız gerekmekte şeklinde değişik bahaneler ile daha fazla miktarlarda para göndermelerini sağlayıp dolandırma yöntemidir.

Kendimizi nasıl koruruz?

Sosyal medya platformları üzerinden almak istediğimiz ürünler ile ilgili tarafımıza gönderilen linkleri açmamalıyız,

Satın almak istediğimiz ürün fiyatlarının piyasa değerinin çok altında ise şüpheli yaklaşmalıyız.

Sahte reklamlarla yapılan dolandırıcılık;

Sosyal medya platformlarında, bankaların adını kullanarak "sıfır faizli kredi imkânı" sunulduğunu iddia eden sahte reklamlarla yapılan dolandırıcılıktır. Reklama tıklayan vatandaşlar, bankanın resmi web sitesine benzer şekilde tasarlanmış sahte web sitelerine yönlendirilir. Bu sahte sitelerde kredi başvurusu için kimlik bilgileri, banka hesap bilgileri, hatta şifrelerin girilmesi talep edilir. Dolandırıcılar, kredinin onaylanması için “işlem ücreti” veya “sigorta masrafı” adı altında ön ödeme talep eder. Banka bilgileri alınan vatandaşın hesabındaki paralar kendi hesaplarına aktarırlar.

Kendimizi nasıl koruruz?

Bankaların kredi kampanyalarını yalnızca resmi web siteleri veya mobil uygulamaları üzerinden kontrol edin.

Sosyal medyada gördüğünüz reklamların doğruluğunu, bankanın müşteri hizmetleriyle iletişime geçerek teyit edin.

Hiçbir banka, kredi başvurusu için sosyal medya üzerinden kişisel bilgilerinizi talep etmez. Kimlik bilgilerinizi ve şifrelerinizi asla paylaşmayın.

Sahte çekiliş ilanlarıyla yapılan dolandırıcılık;

Sosyal medya platformlarında, ünlü markaların adını veya logolarını kullanarak telefon hediye ettiklerini iddia eden sahte çekiliş ilanları yayınlanır. Çekilişe katılım için verilen bağlantılar, genellikle oltalama sitelerine yönlendirir. Bu sitelerde ad, soyad, telefon numarası, e-posta adresi, hatta banka bilgileri istenir. Kazandığınız iddia edilen telefonu gönderebilmek için “kargo ücreti” ya da “vergi masrafı” adı altında ön ödeme talep edilir. Ödeme yapıldıktan sonra dolandırıcılar iletişimi keser ve mağdurlar ürünü teslim alamaz.

Hiçbir güvenilir çekilişte kazananlardan ön ödeme talep edilmez. Kargo ücreti veya vergi bahanesiyle para talep eden ilanlardan uzak durun.

“Sazan Sarmalı” yöntemiyle yapılan dolandırıcılık;

Vatandaşımız aracını satmak için internet üzerinden ilan verir. Dolandırıcı şahıs genelde kendisini kamu görevlisi olarak tanıtır. Aracı kuzenine veya bir akrabasına alacağını söyleyerek müşteri olur. Sözde akrabası üzerinden küçük bir kaparo bedeli göndererek güven kazanır. Aynı aracı değerinden çok daha az miktara ilana koyar. Genelde araç alım satımı yapan kişiler 2. Kez ilana konulan araca müşteri olur. Alıcı ve satıcı şahsı aracın bulunduğu ilde buluşturur. Her iki tarafa aracın fiyatı hakkında konuşmamaları konusunda sıkı sıkı uyarır. Ekspere gönderir. Aracın devri için Noter aşamasına gelindiğinde önceden belirlediği iban numarasına para havalesi yaptırıp vatandaşlarımızı dolandırma yöntemidir.

Kendimizi nasıl koruruz;

Noterlerde uygulamaya geçilen güvenli satış yönteminin kullanılması,

Satın alınan araç ruhsat sahibinden başkaca 2. Ve 3.şahıslar adanı açılan hesaplara para gönderilmemesi,

Aracın satış işlemini yapan sahibi veya vekili ile alım satım şartlarını açık ve net olarak karşılıklı konuşmak, 

“Yatırım Danışmanlığı” yöntemiyle yapılan dolandırıcılık;

                Sosyal platformlar üzerinden verilen reklamlarda yatırım ortaklığı vaadiyle  “Büyük Yatırım Firmaları, Petrol, Savunma Sanayi Şirketleri Vb.” kurumlarına ait internet sitelerinin veya logolarının kullanılarak hazırlanan oltalama sitelere yönlendirerek, bu sayfalar üzerinde kayıt olduklarını ve kazandıklarını gösterir adlarına hazırlanmış kullanıcı ara yüzleri ile vatandaşların kazandıklarını zannetmeleri sağlayarak daha büyük miktarlarda para yatırmaları yönünde güven kazanmak suretiyle dolandırıcılık yöntemidir. 

Kendimizi nasıl koruruz?

Reklamını gördüğümüz şirketlerin reklam linkine tıklamadan önce internet tarayıcıları üzerinden orijinal sayfalarına ulaşarak yatırım ile ilgili bir paylaşım olup olmadığının araştırılması, gerekirse iletişim numaralarından teyit edilmesi, yatırımlarını resmi kamu kurum ve kuruluşları üzerinden yapmaları.

Sonuç olarak;

Dolandırıcılıkla karşılaşmamak için, kişisel bilgilerinizi, şifrelerinizi ve tek kullanımlık doğrulama kodlarını kimseyle paylaşmamalı, yalnızca güvenilir ve resmi web siteleri ile uygulamaları kullanmalı, şüpheli mesajlara itibar edilmemelidir.

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Emniyetten, İnternet, Üzerinden, Dolandırıcılığa, Karşı, Uyarı!,
Yorumlar
Haber Yazılımı