Haber Detayı
18 Ağustos 2018 - Cumartesi 10:25 Bu haber 8353 kez okundu
 
10. Büyükelçiler Konferansı Konya Toplantısı Yapıldı
10. Büyükelçiler Konferansı’nın Konya Toplantısı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.
Bölgeden Haberi
10. Büyükelçiler Konferansı Konya Toplantısı Yapıldı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yurtdışında ve merkez teşkilatında görevli büyükelçilerin katılımıyla düzenlenen 10. Büyükelçiler Konferansı, Selçuklu Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, büyükelçilerle birlikte Mevlana’nın ve medeniyetlerin şehri Konya’da bulunmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

KONYALININ TÜM DÜNYADA ÜRETMEK İÇİN ÇIRPINDIĞINI GÖRÜYORUZ

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile beraber artık tüm kurumların daha da güçlendiğini, hızlı kararlar alıp bu kararları çok daha hızlı uygulayacaklarını belirten Çavuşoğlu, “Ülkemize ve milletimize hizmet etmek bizim şiarımızdır. Yeni sistem ile beraber bugüne kadar gururla dalgalandırdığımız ay yıldızlı şanlı bayrağımızı dünyanın her yerinde daha yükseklerde dalgalandıracağız. Konyalı hemşehrilerimizin tarımdan sanayiye kadar ne kadar çalışkan ve üretken olduğunu bir hemşehriniz olarak en iyi bilenlerden birisiyim. Konyamızın tüm dünyaya açıldığını görüyoruz. Çiftçimizin Afrika ülkelerinde faal olduğunu biliyoruz. Konyalı sanayicilerimizin tüm dünyada yatırım yaptığını biliyoruz. Hele hele Konyalı tüccarlarımızın ve ticaret erbabımızın tüm dünyayı dolaşıp ticaret ve ihracat yaptığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

HEDEFİMİZ DÜNYANIN ULAŞAMADIĞIMIZ YERLERİNE ULAŞMAK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bakanlık ve ülke olarak girişimci dış politika anlayışını benimsediklerinin altını çizdiği konuşmasında dünyaya daha fazla açılmak istediklerini belirtti. Çavuşoğlu, “Hedefimiz, dünyanın her yerine ulaşmaktır. Bugüne kadar ulaşamadığımız ülkelere, kıtalara ve halklara ulaşmak için gayret sarf ediyoruz. Bugün diplomatik ağımız, dünyada beşinci sırada. Geçen sene 6’ıncı sıradaydık. Yeni büyükelçilikler, başkonsolosluklar açarak misyon sayımızı 240’a yükselttik. Şimdi Irak’ta daha önce kapattığımız Musul ve Basra başkonsolosluklarımızı tekrar açacağız” ifadelerine yer verdi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ülkemizin insani dış politikasını dünyada lider yapmak için çalıştıklarını kaydederek, bugün dünyanın her köşesinde bir eser ve yardımları olduğunu vurguladı. Çavuşoğlu, “Karayipler’den Latin Amerika’ya, Asya-Pasifik ülkelerinin küçük ada ülkelerinden gelişmiş ülkelere, Orta Asya’dan tutun da Ortadoğu’ya kadar her yerde bizim insani yardımlarımız var. 2016’da insani yardımlarda ABD ile kıyaslandığımız zaman ABD’nin hemen arkasından ikinciydik. Ama milli gelire göre en yakın rakibimizden 7-8 kat daha fazla harcayarak açık ara öndeydik, dünyada birinciydik. 2017’de rakam açısından da birinci sıraya yükseleceğiz dedik. 2017’de ABD’nin yaptığı insani yardım miktarı 6.3 milyar dolardan 6.6 milyar dolara çıktı. Türkiye Cumhuriyeti’nin yaptığı insani yardım miktarı ise 6 milyar dolardan 8.6 milyar dolara çıktı. Böyle bir devleti ve milleti rabbim darda bırakmasın. Kim ne yaparsa yapsın. Bunu da hayırsever ve kadirşinas Konyalılar herkesten çok daha iyi bilir” dedi.

KONYA YÜZYILLARDIR İSLAM DÜNYASININ EN MÜBAREK BELDELERİNDEN BİRİ

Konya Valisi Yakup Canbolat, Dışişleri Bakanlığı’nın 10. Büyükelçiler Konferansı’nda Konya’ya da yer verilmesi dolayısıyla mutlu olduklarını belirterek, “Devletimizi, Cumhurbaşkanımızı temsil eden ve ay yıldızlı bayrağımızı dünyanın dört bir yanında gururla dalgalandıran değerli büyükelçilerimizi Konya’da ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Konya, 10 bin yıllık tarihi derinliği ile çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış, tarihi ve kültürel birikimini Anadolu Selçuklu Devleti’ne başkentlik yaparak taçlandırmıştır” ifadelerini kullandı.

HZ. MEVLANA DA BİZİM BÜYÜKELÇİMİZ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Ahmet Sorgun da Büyükelçiler Konferansı’nın Konya’da yapılmasını çok anlamlı bulduğunun altını çizerek, “Sizler gibi dünyanın dört bir yanında yaşayan büyükelçilerimiz var. Sizler büyükelçi olarak ülkemizi temsil ediyorsunuz. Ama Hz. Mevlana ve Yunus Emre de bizim büyükelçilerimiz. Onun için bu toplantının Konya’da yapılmasını çok anlamlı buluyorum” dedi.

TÜM DÜNYAYA HZ. MEVLANA’NIN ‘GEL’ ÇAĞRISINI YENİLİYORUZ

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’nın tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını ve bu topraklarda yaşayan birbirinden kıymetli yönetici, ilim ve bilim adamı ile sanatçının şehre önemli katkılar sağladığını söyledi. Altay, “Konya Büyükşehir Belediyesi olarak geçmişten aldığımız emaneti gelecek nesillere aktarmak için gayret gösteriyoruz. Bu konuda sorumluluğumuzun farkındayız. Konyamızı ilim, kültür, inanç, edebiyat, sanat, sanayi ve gençlik şehri olarak anlatmaya çalışıyor ve bütün dünyaya asırlar önce yapılan ‘Gel’ çağrısını yeniliyoruz” ifadelerini kullandı.

ULUSLARARASI PLATFORMDA ETKİN OLMAYA GAYRET EDİYORUZ

Başkan Altay, konuşmasında Konya’nın son yıllarda özellikle uluslararası platformda ön plana çıktığını belirterek, yerel yönetimlerin kardeş şehir ilişkileri ve uluslararası birliklere üyeliklerin yerel diplomasiye büyük katkı sunduğunun altını çizdi. Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, TİKA ve Yunus Emre Enstitüsü gibi birçok kurum ve kuruluşun destekleriyle dünyanın birçok ülkesinde Konya Tanıtım Günleri ve sema programları tertip ettiklerini kaydeden Altay, “Konya bir kongre şehri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Şehrimizde yer alan 10 bin kişilik Spor ve Kongre Merkezi, Mevlana Kültür Merkezi ve şu anda içinde bulunduğumuz Selçuklu Kongre Merkezi; otellerimiz, tarihi ve turistik destinasyonlarımızla büyük organizasyonlara ev sahipliği yapacak kapasiteye ulaşmış bulunuyoruz” diye konuştu.

KONYA HER ZAMAN CUMHURBAŞKANIMIZIN VE MİLLETİMİZİN YANINDA YER ALDI

Konya’nın sanayisi ve üreticisiyle önemli başarılar elde ettiğini söyleyen Başkan Altay, sözü son günlerde Amerika Birleşik Devletleri tarafından başlatılan ekonomik savaşa getirdi ve Konya’nın bu konudaki duruşuna vurgu yaptı. Altay, “Konyamız ve Konyalı hemşehrilerimiz ne zaman kendisine ihtiyaç duyulsa devleti ve milletinin yanında yer almıştır. 15 Temmuz hain darbe girişiminde olduğu gibi bugünün ekonomik savaşında da milletimiz ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın yanında yer almıştır. Bu şehir bir gelene bir kez daha kapısını açmış, havasını her teneffüs edeni bir sonraki ziyaret için huzur iklimine davet etmiştir. Umuyorum ki ilk kez şehrimize gelen misafirlerimiz için bugün bir başlangıç olur” dedi.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU İRFAN MEDENİYETİ ARAŞTIRMA VE KÜLTÜR MERKEZİ’NDE

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, programın ardından Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan İrfan Medeniyeti Araştırma ve Kültür Merkezi’ne geçerek buradaki Konyanüma ve semahane bölümlerinde incelemelerde bulunarak sema izledi.

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: 10., Büyükelçiler, Konferansı, Konya, Toplantısı, Yapıldı,
Yorumlar
Haber Yazılımı