Haber Detayı
13 Ekim 2020 - Salı 12:38 Bu haber 6892 kez okundu
 
16 Ekim Dünya Gıda Günü Beyşehir’de de kutlanacak
BEYŞEHİR - 16 Ekim Dünya Gıda tüm dünya ile birlikte Beyşehir İlçemizde de COVİD 19 hastalığı Pandemi tedbirleri kapsamında farkındalık etkinlikleri ile kutlanacak.
Yaşam Haberi
16 Ekim Dünya Gıda Günü Beyşehir’de de kutlanacak

BEYŞEHİR - 16 Ekim Dünya Gıda tüm dünya ile birlikte Beyşehir İlçemizde de COVİD 19 hastalığı Pandemi tedbirleri kapsamında farkındalık etkinlikleri ile kutlanacak.   

16 Ekim Dünya Gıda Günü etkinlikleri kapsamında bilgi veren İlçe Tarım ve orman Müdürü Mehmet Kaya “ Bu yıl 40'ıncısının düzenleneceği Dünya Gıda Günü, Covid-19 Pandemisi nedeniyle 16 Ekim 2020 tarihinde, "Büyütelim, Besleyelim; Hep Birlikte Sürdürelim"   teması ile Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli'nin katılımlarıyla dijital bir etkinlikle kutlanacak olup bu çerçevede FAO, kamu, özel sektör, sivil toplum örgütleri ve akademi dahil olmak üzere tüm paydaşlarla birlikte COVID-19 salgınının gıda güvenliği ve tarımsal geçim kaynaklarına yönelik oluşturduğu tehditlerle mücadele etmek ve özellikle bu tehditlerden en çok etkilenen kesimlerin yeniden ayakları üzerinde durmalarını sağlamak için küresel iş birliği ve dayanışma çağrısı yapılacaktır’’ dedi.

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Kaya Dünya Gıda günü ile ilgili yaptığı açıklamada gıda israfına da dikkat çekerek “ Her yıl tüm dünyada 1.3 milyar ton gıda kayıp ya da israf edilirken, 3 milyar kişi sağlıklı gıdaya erişemiyor, her 100 kişiden 11’i açlıkla mücadele ediyor ve her gün 25 bin insan açlık nedeniyle ölüyor. Bu israfın sadece dörtte birinin önüne geçilmesi, açlık çeken yaklaşık 830 milyon insanın beslenmesine yetiyor. Türkiye’de ise her yıl 18,8 milyon ton gıda çöpe gidiyor. Her gün yaklaşık 5 milyon ekmek israf oluyor. Üretilen sebze ve meyvelerin yüzde 50’sinde kayıp yaşanıyor. Çöpe giden gıdaların miktarını azaltmak için yeni çözümler hayatımızın bir parçası olmak zorundadır“ dedi.  

Dünya Sağlık Örgütünün gıda israfını önlemek için açıkladığı 9 Önerisi hatırlatan Mehmet Kaya “ İsrafa karşı 
daha küçük porsiyonlar ile yiyecek tüketmeliyiz, kalan yiyeceklerimizi atmamalıyız ertesi gün tüketebiliriz veya sevdiğimiz başka bir yemeği yaparken kullanabiliriz.
Akıllı alışveriş yapmalıyız, dış görünüşü güzel olmayan meyveleri de alabilirsiniz, buzdolabımızı kontrol edelim, ürünleri doğru saklayalım. İlk alınan önce tüketilir kuralına uyalım. Gıdaların üzerindeki son kullanma tarihi ve tavsiye edilen kullanma tarihine dikkat edelim. Organik atıkları gübreye dönüştürebiliriz. İhtiyaç fazlası ürünlerimizi yardıma muhtaç olanlara verebiliriz. Bunlar gibi  israfı önleyecek pek çok uygulamayı kendimiz, çevremiz ve dünyamız için yapabiliriz, yapmalıyız. Dünya olarak COVİD 19 Pandemisi ile mücadele ettiğimiz bu günlerde Dünya Gıda Günü gıda israfına karşı da mücadelemizin dönüm noktalarından birisi olması dileğiyle Dünya Gıda Günü’nü kutlarım“ diyerek sözlerini tamamladı. 

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: 16, Ekim, Dünya, Gıda, Günü, Beyşehir’de, de, kutlanacak,
Yorumlar
Haber Yazılımı