Haber Detayı
28 Ağustos 2018 - Salı 09:39 Bu haber 18728 kez okundu
 
Anadolu’ya Şükran Buluşmaları Köy Düğünü ile Sona Erdi
HÜYÜK - Hüyük'e bağlı Çavuş Mahallesinde kurulu bulunan Sonsuz Şükran Köyü’nde düzenlenen Anadolu’ya Şükran Buluşmaları Festivali sona erdi.
Eğitim-Kültür Haberi
Anadolu’ya Şükran Buluşmaları Köy Düğünü ile Sona Erdi

HÜYÜK - Festivalin son gününde Sonsuz Şükran Köyü’nün kurucusu olan Mehmet Taşdiken’in kardeşi ünlü sinema yönetmeni Atalay Teşdiken de gerçekleştirilen bir köy düğünü ile dünyaevine girdi.

         Ebru Özdemir ile hayatını birleştiren Taşdiken, “Kelimeler kifayetsiz öyle söyleyim. Çok mutluyum, benim için her anlamda çok anlamlı, çok sevdiğim bir kadınla evlendim. Benim için hatırası olan bir eve gelin getirdim. On yıl önce ben bu evde film çekiyordum. Kısmette on yıl sonrasında bu eve gelin getirmek de varmış” diye konuştu.

          Köy düğününde tüm eski düğün adetleri de yerine getirilirken, bir ata binerek Taşdiken’in ata ocağı evine gelen gelin yerleşim merkezinde ilgi çeken renkli görüntüler oluşturdu.  Taşdiken, baba ocağına at üzerinde gelen eşini evin önünde karşıladı. Burada gelin testi kırarken, Taşdiken ve yakınları ise evin önünde bekleyen kalabalığa şeker ve para dağıttı. Mahalle sakinleri dam üzerinden atılan şeker ve paraları kapabilmek için adeta birbiriyle yarışırken ilgi çekici görüntüler ortaya çıktı.

        Sonsuz Şükran Köyü’ndeki festivalin son gecesinde köy düğünlerinin olmazsa olmazı olan kına gecesi etkinliği canlandırıldı. Kına gecesi canlandırmasında Taşdiken, yine at üzerine binen eşiyle birlikte festival alanına giriş yaptı. Burada da yörede unutulmaya yüz tutan eski düğün ve kına gecesi adetleri canlandırıldı. Ellerine eşi ile birlikte kına da yakılan Taşdiken, takı merasimi sonrasında aralarında meslektaşları, ünlü dizi filmi oyuncusu olan isimlerin de yer aldığı çalan Konya kaşık havası şarkıları eşliğinde oynadı, mahalle sakinleri ve yakınları da çifte oyun oynarken eşlik etti.  Festivali izleyen AK Parti Konya Milletvekili Gülay Samancı da yönetmen Taşdiken ve eşini kutlayarak birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

      Sonsuz Şükran Köyü Derneği Başkanı ve Köyün Kurucusu Mehmet Taşdiken, düzenledikleri festivallerle yöre halkına bir eğlence ortamı oluştururken, aynı zamanda geçmiş kültürel değerleri ve eski gelenekleri, sözlü tarih çalışmaları kapsamında yazıya geçirmeyi amaçladıklarını söyledi. Bunun iki yıldır yaptıkları çok önemli bir çalışma olduğunu anlatan Taşdiken, “Köy kadınlarını biraraya getiriyoruz. Onların eski sağlıkla ilgili, özellikle koca karı ilacı dediğimiz ama çoğu yararlı olan, zararı az olan eski unutulmuş ilaç türleri nelerdir onları anlattırıyoruz. Eski gelenekleri, eski hatıralarını  onlara anlattırıyoruz.  Bir etnografik çalışma ve dediğim gibi bunun yanında da sanatın bütün alanlarında hem yıl içerisinde hem de aynı zamanda bu yıl 9’uncusunu düzenlediğimiz festivallerde de bu tür çalışmaları sergiliyoruz. Kalıcı eserler ortaya koymaya çalışıyoruz.”dedi. Taşdiken, köy düğünüyle evlenen kardeşi yönetmen Atalay Taşdiken ile ilgili olarak ise, “Kardeşim evleniyor. O reel bir düğün ama, biz bu gelenekleri, yine geçmiş düğün geleneklerini  biraz teatral moda çekerek canlandırmalar yaptık.  Programımızda eski düğün adetlerimizi canlandırdık. Artık unutulmuş gitmiş bunlar. Eski düğün şekilleri kalmamış, adetler kalmamış. Halbuki onların her birisinin çok anlamları var, bunların da hatırlanması lazım, o bakımdan güzel bir düğün olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

        Sanatçıların kerpiç evlerinin bulunduğu Sonsuz Şükran Köyü’nde 4 gün süren festivalde birçok ünlü yönetmenin sinema filmi gösterildi,  düzenlenen konser programlarında ise Bayhan, Barış Hayta, Roza Yılmaz, Tayfun Korkmaz, Ramazan Bağgül, Yeşim Köksal, Mehmet ve Fatih Kovancı, Ebru Özcan, İsmet Ünler Grubu gibi isimler  festivali izlemeye gelen vatandaşlara sevilen parçalarla unutulmaz geceler yaşattı.

        Festival günlerinde çardakaltı sohbetleri, köylülerle köy odası sohbetleri gerçekleştirildi. Ayrıca, köyde festival boyunca seyahat edebiyat, müzik, resim, heykel ve belgesel atölyeleri de açılırken, etkinliklere katılan sanatçılar bu atölye çalışmalarına katılan çocuklar ile gençlere alanlarında çeşitli eğitimler verdi.

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Anadolu’ya, Şükran, Buluşmaları, Köy, Düğünü, ile, Sona, Erdi,
Yorumlar
Haber Yazılımı