BEYŞEHİR-Türkiye’nin en önemli su ürünleri üretim merkezlerinden olan Beyşehir Gölü’nde aşırı ve bilinçsiz avlanmanın balık stoklarını bitirme noktasına getirdiği bildirildi.
Beyşehir Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği ile İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Mevlana Kalkınma Ajansı’nın maddi destek sağladığı “Gölde balık tükenmesin, Beyşehir üzülmesin” konulu eğitim projesinin tamamlanmasının ardından Beyşehir Gölü’nde balıkçılık sektörünü olumsuz etkileyen en önemli unsurun aşırı ve bilinçsiz avlanma olduğu bildirildi.
Balıkçılara yönelik eğitim faaliyetlerinde aşırı avlanmanın göldeki balık stokları üzerinde olumsuz etki yarattığına dikkat çekildi.
Uzmanlar, avcılıkla geçimini sağlayan kesimin bilinçsizce, uygun olmayan araç gereçlerle ve yanlış yöntemlerle avlanma yapmaları sonucu levrek ve sazan balıkları popülasyonu üzerinde aşırı av baskısı oluştuğunu vurguladı.
Bu baskıya üreme dönemlerinde yumurtlama sahalarında yapılan kaçak avcılığın eklenmesiyle anılan türlerin Beyşehir Gölü’ndeki popülasyonunun hızla azalmasına yol açtığı belirtildi.
Beyşehir Gölü’nde balık üretiminin bu etkenler sonucunda 1996 yılında 9 bin 869 ton olarak gerçekleşmesine rağmen giderek azalan bir seyir izlediğine dikkat çeken uzmanlar, şunları kaydetti:
“Gölün balık üretiminin 1996 yılında 9 bin 869 ton ve birim alana düşen verim ise 137,2 kg/ha olmasına karşın, 2005 yılında toplam üretimin bin 606 ton olduğu verimin ise 23,2 kg/ha olarak gerçekleştiği tesbit edilmiştir. En son 2009 yılında ise gölün toplam balık üretimi 157,2 ton verimi ise 2,2 kg/ha olarak gerçekleşmiştir.
Göldeki su ürünleri içerisinde en yüksek ekonomik değere sahip olan sudak (levrek) ve sazan stoklarındaki bu çarpıcı düşüşün ana nedeni olarak aşırı ve bilinçsiz avcılık karşımıza çıkmaktadır.”
|