Haber Detayı
19 Mart 2018 - Pazartesi 08:43 Bu haber 6475 kez okundu
 
Beyşehir’de “18 Mart Çanakkale Zaferi” Konferansı
BEYŞEHİR - Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hüseyin Muşmal, Beyşehir’de düzenlenen konferansta, Çanakkale’de şehit olmuş askerlerin hikayeleri ve ailelerine gönderdikleri mektuplar üzerinden Çanakkale destanını ve Çanakkale ruhunu anlattı.
Eğitim-Kültür Haberi
Beyşehir’de “18 Mart Çanakkale Zaferi” Konferansı

BEYŞEHİR - Beyşehir Belediyesi, Selçuk Üniversitesi ve Beyşehir Kültür ve Turizm Derneği işbirliği ile Beyşehir Belediyesi Kültür ve Yaşam Merkezi’nde düzenlenen 18 Mart Çanakkale Zaferi konulu konferans, Çanakkale şehitleri için saygı duruşunda bulunulması, İlçe Müftüsü Mahmut Çelikoğlu tarafından okunan Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

      Konferansın açılış konuşmaları bölümünde kürsüye gelen Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun salonu dolduran katılımcılara teşekkür etti.

       Prof.Dr. Hüseyin Muşmal, sunumunda, Çanakkale’de şehit olmuş 251 bin Mehmetçiğin ruhuna dokunmak, onların hangi uğurda şehit olduğunu, onlara ait olan şehit ve gazi mektuplarından, anne babalarına, eşlerine, kardeşlerine, çocuklarına yazmış oldukları mektuplardan hareketle devrin şartlarını anlatmak istediğini vurguladı.

       “Tabi Çanakkale deyince akan sular duruyor, çünkü Türk tarihi içerisinde 20’inci yüzyılda bunun kadar büyük bir mücadele olmamış, dünyada belki de ender rastlanacak bir mücadeleye sahne olmuş”diye konuşan Prof.Dr.Muşmal, şöyle devam etti: “Çanakkale savaşı, yeryüzünün gördüğü en büyük savaşlardan birisi aslında;  1.dünya savaşının cephelerinden  birisi Çanakkale. Çanakkale savaşı  1914’te başlayan, 1.dünya savaşı  cephelerinden Gelibolu önlerinde  açılmış, 3 Kasım 1914’te başlamış,  8-9 Ocak 1916’ya kadar tam 14 ay boyunca sürmüş bir savaş. Savaşın  tarafları itilaf ve ittifak devletleri.  Bizim içinde bulunduğumuz ittifakın içinde Almanya gibi bir devlet de savaşın bir tarafını oluştururken,  diğer tarafta 50’ye yakın devlet boğazımızı sıkmaya geliyor. 50’ye yakın devletin gücüyle toplanıp geliyorlar, bunların başını İngilizler ve Fransızlar çekiyor. İngilizler’in ve Fransızlar’ın başını çektiği bu savaşın  taraflarının aşağı yukarı ise sayısı 1,5 milyonun üzerinde.  Yani 1,5  milyon insanın Gelibolu’da  karşılaştığını hayal edelim,  1,5 milyon ciddi bir rakam, bunun içinde İngilizler’in gücünü anlamak adına  sizinle bazı bilgileri paylaşacağım. 50’ya yakın devletten, Senegal’den, siyahilerden, Mısır’dan, Hindistan’dan, Uzakdoğu’dan, Anzaklardan…  Güneş batmayan imparatorluk olarak adlandırılan İngiltere’nin  sömürgelerinin Müslümanların da bulunduğu ve hatta savaşa Müslümanların da getirildiği  bir dünyadan bahsedeceğiz. 50’ye yakın ülkeden ve o zamana  kadar dünyanın görmediği büyük bir donanma  ile karşı karşıyayız.  16’ncı yüzyılda dünyanın en büyük donanmasını Türkler  kurmuşlar, yani biz dünyanın en büyük donanmasına 16ncı yüzyılda sahibiz  ama maalesef 17’nci yüzyıldan itibaren  bunu kaybetmiş durumdayız ve dünyanın en büyük donanması, ‘yenilmez  armada’ adı verilen İngiltere’nin, Fransa’nın  donanmaları bunlar Çanakkale önlerine Kasım ayından itibaren gelmeye başladılar. Nazlı  boğazımızın  serin sularına 100’ün üzerinde  gemi ile geldiler,  bu gemiler o güne kadar dünyanın görmediği büyüklükte gemilerdi,  devasa büyüklükte gemiler ve sadece savaş gemileri yok aralarında. Gelibolu’da biz büyük gemileri denizin dibine göndereceğiz 18 mart günü. Onların zırhlıları, gemileri bizim döşemiş olduğumuz mayınlar ve mayınlara çarpmasından sonra  özellikle tabyalarımızdan gönderdiğimiz bombalarla  perişan oldular ve denizin dibini boyladılar o dünyanın yenilmez denilen armadaları.  İşte biz 18 Mart’ta yani savaşın ta başında  zaferimizi tescillemiştik ve dünyaya haykırdık ‘Çanakkale geçilmez…’ İngilizler ve Fransızlar denizden Çanakkale’yi geçemeyeceklerini anlayınca  karadan saldırmanın hesabı içerisine girdiler ve  bizim asıl kayıplarımız karada yapılan  savaşlarda cereyan etti.” 

      Konferansın sonunda Belediye Başkanı Murat Özaltun, Prof.Dr. Muşmal’a günün anısına Beyşehir’i yansıtan duvar saati hediye etti.

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Beyşehir’de, “18, Mart, Çanakkale, Zaferi”, Konferansı,
Yorumlar
Haber Yazılımı