Haber Detayı
08 Ekim 2020 - Perşembe 18:18 Bu haber 5138 kez okundu
 
Beyşehir’de çevre gönüllülerinden temizlik seferberliği
BEYŞEHİR - Beyşehir ilçesinde, çevre ve doğa gönüllüleri kirletilen doğa ve çevreyi temizleyebilmek için günlerdir mesai yapıyor. İlçede başlatılan kampanya çerçevesinde göl kıyılarında ve ormanlık sahalar ve yeşil alanlarda yaşanılan doğa katliamı da dikkatlerden kaçmıyor.
Yaşam Haberi
Beyşehir’de çevre gönüllülerinden temizlik seferberliği

BEYŞEHİR - Beyşehir ilçesinde, çevre ve doğa gönüllüleri kirletilen doğa ve çevreyi temizleyebilmek için günlerdir mesai yapıyor. İlçede başlatılan kampanya çerçevesinde göl kıyılarında ve ormanlık sahalar ve yeşil alanlarda yaşanılan doğa katliamı da dikkatlerden kaçmıyor.

Beyşehir Kültür ve Turizm Derneği tarafından sosyal sorumluluk projesi kapsamında “Beyşehir’in yeni hali, eski hali” sloganıyla başlattığı çevre temizliği kampanyasına yediden yetmişyediye çok sayıda gönüllü destek veriyor. Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi’nin sponsor olduğu projeye İlçe Belediyesi de destek veriyor. Proje çerçevesinde aynı zamanda milli park olan Beyşehir Gölü’nün kıyı ve sahil şeridi, ormanlık ve koruluk alanlar, piknik sahaları, muhtelif yeşil alanlar çevreye gelişigüzel atılan atık ve çöplerden temizleniyor.
Beyşehir Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Mustafa Büyükkafalı, dernek bünyesinde faaliyet gösteren Beyşehir Fotoğraf Kulübü tarafından düzenlenen çevre temizliği kampanyasının bir diğer ayağını da fotoğraf yarışmasının oluşturduğunu belirtti.


Pandemi sürecinde kulüp olarak etkinlik yapamadıkları böyle bir dönemde sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde bir kampanya başlatmak istediklerini vurgulayan Büyükkafalı, “Aslında, bir ayağında fotoğraf yarışması da olan bu proje Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifimizin bir sosyal projesiydi. Bu çerçevede kooperatifimiz bizlere destek verdi, önümüzü açtı. 15 Eylül’de başlayan bu proje bir aylık bir süreyi kapsıyor. Proje kapsamında oluşturulacak gruplar gösterdiğimiz belirli alanlarda hem çevre temizliği yapıyor, hem de temizlik öncesinde mevcut kirli halini fotoğraflıyor, temizlik sonrası da temizlenmiş son halini fotoğraflayarak yarışmaya dahil oluyorlar. Kampanyamızla birlikte şu ana kadar 100’ün üzerinde bir katılımcı sayısına ulaştık. Ardından sosyal medya platformumuzda paylaşılacak bu fotoğraflar yarışma jürimiz tarafından değerlendirilerek ödüle layık olanlar belirlenecek” dedi.
Kampanyaya dahil olan grupların belirledikleri alanlara giderek çevre ve doğa temizliği yaptığını anlatan Büyükkafalı, temizliği yapan grupların çöp torbasından, temizleyeceği malzemeler ve kendi aracıyla gideceği yerdeki yakıt masrafına kadar her türlü ihtiyacını karşıladıklarını belirterek, "İnsanlar tarafından kirletilen çevreyi ve doğal alanları temizletiyoruz. Bu işi yaparken de gönülden yapıyorlar. Yarışma aslında bu işte sembolik bir araç. Amacımız, bu kampanyayla çevre ve doğa temizliği konusunda toplumsal bir farkındalık ve duyarlılık oluşturmak istiyoruz. Sadece Beyşehir bölgesi olarak değil, burada oluşacak farkındalığı Türkiye’nin her köşesine taşıyabilmeyi de arzuluyoruz. Çünkü, maalesef ülkemizin her yanında benzer manzaralar var. Kampanyaya katılanlara ne kadar teşekkür etsek azdır. İnanın, kampanyayı başlattıktan sonra çok utandığımızı söyleyebilirim. Hem Beyşehir adına, hem kendi şahsım adına çok utandım. Yani tahmin ettiğimizden de çok çöp çıktı. Ve bu çöpleri biz çevreye duyarlı insanlarımıza ve çocuklarımıza toplattırdık. O alkol şişesi atıklarını çocuklarımıza toplattırdık. Grup başı 5 çöp torbası dağıttık ilk başlarda. Ama çok komik geldiğini gördük. Kendi yanlarında daha çok çöp torbası götürenler de oldu. 20’şer 30’ar çöp torbaları çöplerle doldu. Çok küçük alanlardan bile 40’a yakın torba çöp topladı katılımcılarımız. Normalde biz bunların hepsini biriktirip çevresel mesajlar veren yazılar yazıp dronle çekim yapmak istiyorduk. Ama çöpler dağılır diye, bekletmemek adına biriktirmedik ve o toplanan çöp torbalarını Belediyemiz de toplayarak imha ediyor. Hedef kitlemiz olan insanların yüzde 50’sine ulaşabilsek bu kampanyada yeterli görüyorduk ama insanların ilgisi o kadar fazla ki, sanırım hepsine ulaşacak gibiyiz. En azından daha fazla doğamızın kirletilmeyeceğine biz artık inanıyoruz, inanmak istiyoruz. Beyşehir’de esnafından tutun da spor kulüplerine, farklı sivil toplum kuruluşlarından toplumun her kesiminden insanlar doğayı ve çevreyi temizleyebilmek için adeta seferber oldu bu süreçte.

İnşallah bu yarışmayı biz bir daha yapmayız. Yapmak da istemiyoruz. Çünkü gerçekten çok utandık. Bu yarışmaların bir daha olmaması için artık insanların doğayı, çevresini kirletmemesi gerekiyor, lütfen artık kirletmeyin diye de buradan mesaj vermek istiyorum” ifadelerini kullandı.
Büyükkafalı, yarışmaya sadece Beyşehir değil, ilçe dışından gelen çevre gönüllülerinin de olduğunu, onlar için daha temiz alanlar göstermelerine rağmen tahmin ettiklerinden de fazla çöp topladıklarına tanık olduklarını da dile getirerek, “Maalesef daha temiz alanlar diye gönderdiğimiz yerlerde bile durum içler acısıydı. Ama bizim çok utanmamıza rağmen hepsi de ellerine giydikleri eldivenlerle her türlü atığı topladılar, çalıların arasına girerek bu farkındalık için bizimle güç birliği yaptılar. Yani, teşekkürün en büyüğünü onlar hak ediyor. ”dedi.
Büyükkafalı, çevre temizliği kampanyasına katılanları örnek davranışından dolayı ödüllendirerek bu mesaiye taçlandırmak istediklerini de vurgularken, şunları kaydetti:
“Çevre temizliğinin ardından da ödül gelmesi gerekiyordu. Sağolsun sponsorumuz ödül de cömert davranıp katılan herkese neredeyse ödül verdi. Ama büyük ödüller fotoğraflarla ilgili olacak. Fotoğraflar değerine göre para ödülü kazanacak. Yarışmanın sonunda ölümsüzleştirilen fotoğrafların sergisini de açacağız. Öncesinde bunu planlamıyorduk. Ama sergisini de şimdi açmak istiyoruz. Çünkü sergisinden de utanacağımızı düşündük. Ama açacağız, bir kere utanacağız, bir daha asla böyle bir şey görmeyeceğiz Beyşehir’de inşallah. Nihai amacımız da budur.”


Proje kapsamında Beyşehir Gölü kıyı şeridindeki koruluk alanda temizlik yapan Saniye Göker, “Sahil şeridimizi temizledikten sonra kıyıda masa kurup son haliyle çay keyfi yaşadık. Bu anları da fotoğrafladık. Göl kenarlarının aynı bu şekilde bırakılmasını istiyoruz. Tertemiz mis gibi, nasıl ki doğaya çıktığımız zaman biz nefes alıyoruz. Bırakın doğa da bizler batırmayalım nefes alsın.Neler toplamadık ki, bebek bezleri, içki, plastik ve cam meşrubat ve su şişeleri, aklınıza gelebilecek her türlü pislik vardı. İnsanoğlu kendi eliyle kendi toplumsal yaşam alanlarını kirletiyor, bunu yapmamamız gerekiyor. Biz çöp topladığımız alanlara yanımızda getirdiğimiz çiçek tohumları ve meyve çekirdeklerini ektik.İnşallah bunlar da tutarsa çok mutlu olacağız” dedi.


Beyşehir Gölü manzarasına sahip ormanlık alanda kampanyaya dahil olarak ailesiyle birlikte temizlik yapan fen bilimleri öğretmeni Mahir Çetinkaya da, yaşadıkları çevrede en büyük sorunlardan bir tanesinin de çevre kirliliği olduğuna dikkati çekerek, bu sorunun çözümüne odaklı bir farkındalık ve duyarlılık oluşturmak adına bu kampanyaya katıldıklarını belirtti, “Bu noktada da doğamız maalesef çevre kirliliği adına katledilmiş durumda. Bunu yapanlar da maalesef bizleriz, insanoğlu en acımasız varlık. İnşallah bu kampanyanın ülke genelinde bir çarpan etkisi oluşturarak güzel bir örnek olmasını diliyoruz. Bunun için buradayız. Emeği geçen destek veren herkese teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Balıkçı İbrahim Erdoğan da, kampanya kapsamında meslektaşlarıyla birlikte göl kıyılarında ve bir piknik alanında çevre temizliği yaptıklarını söyledi.
Beyşehir Gençlik ve Spor Kulübü antrenörleri Ahmet Keleş ve Yakup Ayvaz da, kampanyaya öğrencileriyle birlikte iştirak ettiklerini belirterek, etkinliğin amacına ulaşarak toplumsal bir farkındalık oluşturmasını arzu ettiklerini dile getirdi.

 

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Beyşehir’de, çevre, gönüllülerinden, temizlik, seferberliği,
Yorumlar
Haber Yazılımı