Haber Detayı
10 Eylül 2021 - Cuma 10:01 Bu haber 4268 kez okundu
 
Beyşehir’de Geleneksel Çetmi Fasulye Festivali
BEYŞEHİR - Beyşehir’de her yıl düzenlenen Geleneksel Akçabelen Çetmi Fasulye Festivalinin bu yıl 7.'si gerçekleştirildi.
Eğitim-Kültür Haberi
Beyşehir’de Geleneksel Çetmi Fasulye Festivali

BEYŞEHİR - Beyşehir’de her yıl düzenlenen Geleneksel Akçabelen Çetmi Fasulye Festivalinin bu yıl 7.'si gerçekleştirildi.

Beyşehir’in Akçabelen Mahallesi’nde, Akçabelen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Akçabelen Mahalle Muhtarlığı işbirliğinde düzenlenen Geleneksel Akçabelen Çetmi Fasulye Festivali renkli görüntüler oluşturdu. Festivalde, yöre halkı tarafından en güzel fasulye pişirme yarışması düzenlenirken, dereceye girenlere ödül verildi. Festivale katılan tüm davetlilere ise Akçabelen’in meşhur şeker fasulyesi ikram edildi.

Düzenlenen festivale, Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır, İlçe Kaymakamı Yusuf Özdemir, İyi Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Siyasi Parti temsilcileri, Kurum amirleri, Akçabelen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Metin Ünüvar, muhtarlar ve davetliler katıldı.

ASIL TANITIMI GEMBOS YOLU AÇILDIĞINDA YAPACAĞIZ

Festivalde konuşan Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır Gembos yolunun önemine dikkat çekerek, yöre ürünlerini ve şehrin tanıtımını Gembos yolunun açılışı ile yapacaklarını söyledi.

Başkan Bayındır, “Akçabelen mahallemiz 2019 yılında coğrafi işareti aldıktan sonra çok iyi ivme yakaladı. Birçok alışveriş merkezlerinde Akçabelen’in markasını görmek bizi gururlandırıyor. 2022 sonu ya da ortası Gembos yolu açılmasıyla bu güzergâhta olan tüm bölgelerde yöremizde olan tüm ürünleri Türkiye’ye tanıtacağız. Üstünler rampasına gelen herkesin o mas mavi göle hayranlıkla baktığı o günleri bu günden görebiliyorum. Dilay’la rampası dediğimiz yerden itibaren gelen misafirler cennete geldim diyecek. Bize büyük görev düşüyor Beyşehir olarak, bu güzergâhta hazırlıksız yakalanmamalıyız. Bunu tek başına Beyşehir belediyesi olarak değil Konya Büyükşehir Belediye Başkanıyla da görüşüyorum. Büyükşehir Belediyesinin de çalışmaları var; Karaburun’dan itibaren öğretmenevine kadar olan bölümü mutlaka devreye sokulup bir gün oradan buraya raylı sistemlerle gelinebilmenin hesabını yapıyorum. Ufuk koyuyorum. Görev dönemim yeter yetmez bilmiyorum. Ama burada bu sözleri tarihe bırakıyorum. Benden sonra bu şehrin görevine kim talip olursa, buna hazır olsunlar! Yürekleri yetsin! Bu toprak ne yaparsanız hak eder” dedi.

BU FASULYENİN ÖZELLİĞİ BEYŞEHİR’İN HAVASINDAN VE TOPRAĞINDANDIR

Akçabelen Çetmi şeker fasulyesinin özelliği Beyşehir’in havasından ve toprağından olduğunu dile getiren İlçe Kaymakamı Yusuf Özdemir şu açıklamalarda bulundu.

Özdemir, ”Hepimizin de bildiği gibi kuru fasulyenin Türkiye’nin hemen hemen her yerinde üretimi yapılmaktadır. Ancak Akçabelen Çetmi şeker fasulyesinin özelliği buranın havasından ve toprağından aldığı lezzetle, özel bir nitelik kazanmıştır. Bu niteliğiyle de coğrafi tescili yapılmıştır. Coğrafi tescilimizle beraber diğer fasulyelerden ayrıldığımız noktalar ortaya konmuş ve yapılan diğer çalışmalar sonucu da tescillenmiştir.”

SAĞLIKLI NESİLLER İÇİN SAĞLIKLI ÜRÜNLER YETİŞTİRMELİYİZ

Açılışta konuşan İyi Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş ise, “Akçabelen Mahallemizin şeker fasulyesinin coğrafi işareti alması tarımda önemlidir. Ben biliyorum ki, geçen yıl ürettiğimiz fasulyelerle ilgili piyasa sıkıntısı çektik. Üreten ellere değer verilip baş tacı edilmesi gerekir. Üretim olmazsa ekmek olmaz. Ekmek olmazsa yaşam olmaz. Üretim olmazsa kalkınma da olmaz. Bu anlayış ile yerli üretime ata tohumlarına dönme zamanlarımız gelmiştir. Çünkü sağlıklı nesiller için sağlıklı ürünler yetiştirmeliyiz” dedi.

FASULYELERİMİZİ ATALARIMIZDAN KALMA TOHUMLARDAN ÜRETTİYORUZ

Akçabelen Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Metin Ünüvar da, “Fasulyemiz yüzyıllardır atalarımızdan kalma tohumlardan üretiyoruz. Gelenek halinde herkes ekmiş olduğu fasulyeyi kendi tohumunu ile ertesi yıla hazırlık yapar. Biz Çetmi şeker fasulyesine 2019 yılında coğrafi işaret belgesi aldık. Pazarlamayla ilgili çalışmalarımız var, geçtiğimiz yıl Almanya’ya 2 defa ihracat yaptık. Norveç’e ise 1 defa yaptık. Fasulyenin devamlı tüketildiği İtalya’ya da ise bu yıl ihracatımızı gerçekleştireceğiz. Üreticilerimizle bir araya gelip bu kooperatifi kurduk fasulyemizi bir dünya markası haline getirdik.

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Beyşehir’de, Geleneksel, Çetmi, Fasulye, Festivali,
Yorumlar
Haber Yazılımı