Haber Detayı
15 Eylül 2021 - Çarşamba 11:38 Bu haber 7018 kez okundu
 
Derebucak'ta Kuru Fasulye Hasat Şenliği Gerçekleştirildi
DEREBUCAK - Konya’da, kuru fasulye üretiminin önemli merkezlerinden Derebucak ilçesinde, kuru fasulye hasat şenliği düzenlendi.
- Haberi
Derebucak'ta Kuru Fasulye Hasat Şenliği Gerçekleştirildi

DEREBUCAK - Konya’da, kuru fasulye üretiminin önemli merkezlerinden Derebucak ilçesinde, kuru fasulye hasat şenliği düzenlendi.

Konya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Derebucak Gembos Ovası harman yerinde, Tarım ve Orman Bakanı Dr.Bekir Pakdemirli'nin direktifleriyle Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nce desteklenen ‘bitkisel üretim geliştirme’ üst başlıklı tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi projesi kapsamında bu yıl dağıtımı yapılan kuru fasulye tohumlarının hasat şenliği düzenlendi. 

Şenlikte kürsüye gelen Konya İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Fevzi Tosun, İl Müdürlüğü olarak Bakanlığın geliştirdiği tarımda verim ve kaliteyi artırma ile ilgili bitki üretim projesi başlığı altında bölgede bir çalışma yaptıklarını anımsatarak, “Bu proje kapsamında ciddi bir finansman desteği sağladık, bunu da sahaya yansıtmaya çalışıyoruz. Burada kuru fasulyede, mercimekte, yulafta ve arpada üreticilerimize yüzde 25’i üretici katkılı, yüzde 75’i ise hibe şeklinde tohum dağıtımı yaptık. Bu proje ile toplamda 100 tonluk sertifikalı yerli milli kuru sertifikalı bir fasulye tohum desteği sağladık. Bu tohum desteğinin yaklaşık yüzde 40’ını yani 40 tonunu Beyşehir, Hüyük ve Derebucak ilçelerimize yaptık.” dedi.

Tosun, günümüzde üretmenin güzel olmasına rağmen tek başına üretmenin de artık yetmediğini, kaliteli üretmenin gerektiğini vurgulayarak, “Hatta şimdi kaliteli üretmek de yetmiyor, kimlikli üretmek gerekiyor. Burada işin başından beri İl ve İlçe Müdürlüğümüzle beraber bu işi takip ediyoruz.

Burada iyi tarım uygulamaları adı altında sertifikalı üretim yapıyoruz. İnşallah fiyatlar da istediğimiz gibi olur da, bu yılın zorluklarını birlikte aşarız. Biliyorsunuz zor bir sezon geçiriyoruz. Bir taraftan pandemi, bir taraftan kuraklıkla mücadele var. Onun için bu zor şartlarda üretim yapan çiftçilerimizi bir kez daha tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Derebucak Belediye Başkanı Ahmet Kısa ise konuşmasında, yörenin en önemli üretim ve geçim kaynağı olan tarım sektörünü ilçenin gelişimine katkı sağlamak adına Derebucak Belediyesi olarak çok önemsediklerini vurgulayarak, bu anlamda tarımsal üretimde çeşitli projeler ile destekleme çalışmaları yaptıklarını anlattı.

Kısa, tarımda ürün çeşitliliğini sağlamanın Pazar için önem arz ettiğini dile getirerek, “İlçemizde bakliyat çeşitliliğinin sağlanması için ziyaretlerimizde talep etmiş olduğumuz bakliyat tohumluğu desteği için sağlanmış olunan dermason fasulye tohum desteğinin bugün sonuç veriyor olduğunu görmek, çiftçilerimiz adına bizleri çok memnun etmiştir.” ifadelerine yer verdi.

Göynem Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Gülcan da, ilçede kooperatif olarak Gembos markalı şeker fasulye üretimi yaptıklarını ve Türkiye’de en yüksek fasulye üreten il ve ilçe konumunda olduklarının altını çizerek, “Biz bu fasulyeyi ürettik. Bize üretimde eleme ve paketleme tesisi de temin edildi. Biz çiftçiler ise ürünümüzü paketlemiş ve pazara sunmuş bulunmaktayız. Fakat, biz pazarda şeker fasulyesini hastalıktan dolayı satamadık. Müracaatta bulunarak değişikliğe gitmek istedik ve nihayetinde talebimiz gerçekleşti, bu anlamda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Derebucak İlçe Tarım ve Orman Müdürü Aybars Yiğit ise, Tarım ve Orman Bakanlığı kaynaklı olarak Konya İl ve Tarım Müdürlüğü Bitkisel Üretim Şube Müdürlüğü tarafından projelendirilmiş olarak Derebucak’a 2021 sezonu için 3 bin dekarlık alana yetebilecek şekilde ekiliş sağlamak üzere 30 ton dermason fasulye desteği sağlandığını vurgulayarak, bu sağlanan destekten dolayı emeği geçenlere teşekkür ederek, “İlçemizde üretim çeşitliliğine katkı sağlamak amacıyla dermason fasulye üretiminin de gerçekleştirilmesi gerektiğini düşündük. Çünkü, piyasada arz talep dengesi düşünüldüğünde pazarda ciddi anlamda dermason fasulyeye de talep olduğunu gördük.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından demonstrasyon alanında protokol ve katılımcılar hasat edilen ürünün patozla eleme mesaisini yerinde gördü.

Programın sonunda protokol ve davetlilere kuru fasulye ve yöreye özgün lezzetlerden soğan kızartmalı bulgur pilavı yemeği ikram edildi.

Programa Derebucak Kaymakamı Hasan İnanç Gökçayır, İlçe Belediye Başkanı Ahmet Kısa, İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Yavuz Tosun, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Niyazi Emrah Çerez, AK Parti İlçe Başkanı Adem Sütçü, Derebucak İlçe Tarım ve Orman Müdürü Aybars Yiğit, Beyşehir Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Kaya, Hüyük İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Tingiş, Göynem Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Gülcan, Pınarbaşı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Orhan Bozkurt, kurum amirleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.

 

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Derebucak'ta, Kuru, Fasulye, Hasat, Şenliği, Gerçekleştirildi,
Yorumlar
Haber Yazılımı