Haber Detayı
09 Haziran 2022 - Perşembe 12:35 Bu haber 4836 kez okundu
 
En Güzel, En Temiz Beyşehir, 'Eski Hali, Yeni Hali' fotograf Sergisi
BEYŞEHİR - Beyşehir ilçesinde yeşil alanlarda yaşanan çevresel felaket bir proje kapsamında açılışı yapılan fotoğraf sergisi ile gözler önüne serildi.
Eğitim-Kültür Haberi
En Güzel, En Temiz Beyşehir, 'Eski Hali, Yeni Hali' fotograf Sergisi

BEYŞEHİR - Beyşehir ilçesinde yeşil alanlarda yaşanan çevresel felaket bir proje kapsamında açılışı yapılan fotoğraf sergisi ile gözler önüne serildi.

Beyşehir’de, Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi tarafından Beyşehir Kültür, Turizm ve Doğa Derneği Fotoğraf Kulübü işbirliği ile dünya çevre günü kapsamında sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde düzenlenen “eski hali, yeni hali” fotoğraf yarışması sona erdi.

Yarışma sonunda projeye dahil olan çevre gönüllülerinden dereceye giren ve sergileme ödülü alan isim ve gruplara ödülleri düzenlenen törende verildi.

Açılışı yapılan sergide ise proje kapsamında adeta utandıran fotoğraf kareleri ile gözler önüne serilen piknik ve mesire alanlarında yaşanan çevre felaketi görselleri katılımcıların dikkatine sunuldu.

"DOĞADAKİ KÖTÜ GÖRÜNTÜLER BİZİ BU PROJEYE SEVK ETTİ"

Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi Başkanı Naci Tanık, projeye ilişkin çıkış noktalarının katıldıkları bir doğa yürüyüşü olduğunu belirterek, “Doğadaki o kötü görüntüleri görünce böyle bir projeyi hayata geçirmek aklımıza geldi. Bu projeyi hem bölgemize hem de ülkemize örnek bir proje olacağını düşünerekten başlatmış olduk. İlgi de olduğunu gördük.

Toplumun her kesimine katılımlarından ve yanımızda olduklarından dolayı teşekkür ediyoruz. Hem dünyada hem de Türkiye’de ciddi manada ses getireceğine inandığımız da bir proje oldu. Yani ‘temizlik imandandır’ diyoruz.

Evimizin temizliği ne kadar önemliyse, doğamızın da aynı ölçüde temiz olması gerekiyor ve bu da önemlidir. Yani doğaya ailemizle ya da dostlarımızla gittiğimizdeki hayalimizdeki şekli nasılsa öyle de görmek istiyoruz. Bu da aslında temizlemekten ziyade doğanın kirletilmemesinden geçiyor. Bu konuda hassasiyet gösteren tüm doğaseverlere ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

“TEMİZLEMEK GÜZEL AMA KİRLETMEMEK DAHA DA GÜZEL”

Beyşehir Kültür, Turizm ve Doğa Derneği Başkanı Mustafa Büyükkafalı da, proje kapsamında düzenlenen “En güzeli en temiz Beyşehir, eski hali, yeni hali fotoğraf yarışması”yla Beyşehir ve bölgesinde projeye dahil olan çevre gönüllüleri tarafından 24 ayrı seyir noktası ve piknik alanının temizliğinin yapılarak fotoğraflandığını belirterek, “Yaklaşık 500 adet battal boy çöp torbası dolusu çevresel atık bu kapsamda toplandı. 24 ayrı grupla yaklaşık 350 kişi, 350 çevre dostu yarışmaya dahil oldu” dedi.

"ÇEVRE GÖNÜLLÜLERİMİZE TEŞEKKÜR EDİYORUZ"

Sadece Beyşehir değil Türkiye’nin hemen hemen her yerinde piknik alanları ile seyir noktalarının insan eliyle çok kirletildiğini vurgulayan ve bu yaşanan manzarayı da gördükçe rahatsız olduklarını vurgulayan Büyükkafalı, bundan dolayı çevresel temizlik noktasında toplumsal bir farkındalık ve bilinç oluşturmak amacıyla iki yıldır bu projeyi yürüttüklerini hatırlatarak, “Bu projemiz, Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifimizin bir projesi. Proje kapsamında insanları yarıştıralım, ‘eski hali, yeni hali fotoğraf yarışması’ ile dedik. Bu şekilde hem ödül verdik, hem çevresel destek noktasında, malzeme ve ihtiyaçlarını karşıladık. Hatta araç ve yakıt desteği de vererek bunu sağladık. İnsanlarımız da gönüllülük esaslı temizlediler ve sonucunda Beyşehir daha temiz oldu. İnşallah tekrar batırmazlar diyoruz. Proje kapsamında yarışmamız 1,5 aylık bir süreci kapsıyordu. Para ödülü de vardı ama gönüllülük esası olduğu için bazıları da bu ödülü kabul etmeyip iade etti. İade edilenleri de yine temizlik için kullanıyoruz.Onlara da teşekkür ediyoruz.

Maksadın aslında ödül olmadığını burada anladık. İnsanlar gönüllü ve çevreyi temizlemek istiyorlar. Kirletenlere ise mesajları var. İnşallah bu anlamda bu mesajlar yerine ulaşır diye umut ediyoruz. Bu anlamda, kirletilen noktaları dernek olarak bizler tespit ettik. Dedik ki, ‘buralara gidin…’. Temizlemeye başlamadan önce ortamın kirli halinin fotoğraflarını çektiler. Kirli halinin çekilmesinin ardından en son temiz haliyle de ortam görüntülendi.

"MAKSADIMIZ FARKINDALIK"

İşte kurgular da yapılarak fotoğraf yarışmasına katıldılar. Öğrenciler de dahil 350 gönüllü katıldı. Yaşanan manzara maalesef aslında bir çevre felaketi idi, bunu gözler önüne sermeye çalıştık. Destek olunursa tekrar bir yarışma daha yapmak istiyoruz. Bu konuda bir farkındalık, bilinç oluşturmak istiyoruz. Çünkü, bu atanların biz yüzde 5’ine bile ulaşsak bunu başarı gibi görüyoruz.”ifadelerini kullandı.

"ÇEVREYİ GÖRÜNCE ŞOK OLDUK"

Fotoğraf yarışmasının birincisi olan Huğlu Ortaokulu Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Sena Çiçek, projeye kendi sınıfındaki öğrencilerle birlikte dahil olduklarını belirterek, “Gerçekten çok güzel bir sınıfım var. Bu projede beni yalnız bırakmadılar. Çok eğlenerek de temizledik. Çok büyük bir farkındalık oluşturduğumuzu düşünüyorum. Umarım, etrafı kirletmeden yaşamaya devam ederler. Çevre çok kötüydü.Manzarayı görünce şok olduk.

Böyle poşetler üst üste, artık doğanın bir parçası gibi olmuş. Hani poşeti kaldırdığımızda doğayı bozuyormuş gibi oldu. Aslında bu durum çok üzücü idi. Birkaç gün unutamadım aslında, bu kadar nasıl kirlenebiliyor, kirletilebiliyor diye. Eşimle ortak bir sözümüz var bizim; ‘eğer kirletmezsek, toplamak zorunda da kalmayız’ diye”cümlelerine yer verdi.

"ÖĞRENCİLERİMİZ İNANILMAZ ŞEKİLDE ETKİLENDİ"

Projeye dahil olan Selçuk Üniversitesi (SÜ) Huğlu Meslek Yüksekokulu’nun Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi Ahmet Demirci de proje çerçevesinde okula yakın ormanlık alanda iş sağlığı ve güvenliği bölümünde öğrenim gören öğrencileriyle birlikte çevre temizliği yaptıklarını vurgulayarak, “Bu projeyle doğamızın ne kadar kirli olduğunu ve kirletildiğini öğrencilerimizle birlikte görmüş olduk. Öğrencilerimiz bu durumdan inanılmaz şekilde etkilendi. Projeyi başlatan, destek veren, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”ifadelerini kullandı.

Fotoğraf yarışmasında Huğlu Ortaokulu birinci, Eşrefoğlu İmam Hatip Ortaokulu ikinci, Toki Ortaokulu ise üçüncü oldu.

Fotoğraf sergisinin Beyşehir Belediyesi Kültür ve Sanatevinde ziyaretçiler tarafından görülebileceği belirtildi.

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: En, Güzel,, En, Temiz, Beyşehir,, 'Eski, Hali,, Yeni, Hali', fotograf, Sergisi,
Yorumlar
Haber Yazılımı