Haber Detayı
30 Kasım 2018 - Cuma 14:01 Bu haber 5169 kez okundu
 
Evde Bakım Yerel Yönetimlere Örnek Oluyor
BEYŞEHİR - Beyşehir ilçesinde, Beyşehir Belediyesi tarafından 2014 yılında başlatılan evde bakım hizmeti aradan geçen 4 yılın ardından birçok belediyenin de örnek aldığı, uygulamaya geçirdiği bir proje oldu.
Yaşam Haberi
Evde Bakım Yerel Yönetimlere Örnek Oluyor

BEYŞEHİR - Beyşehir ilçesinde, Beyşehir Belediyesi tarafından 2014 yılında başlatılan evde bakım hizmeti aradan geçen 4 yılın ardından birçok belediyenin de örnek aldığı, uygulamaya geçirdiği bir proje oldu.

Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, Beyşehir Belediyesi tarafından ilçe genelinde yaşayan yaşlı ve kimsesizlere yönelik olarak 4 yıl önce uygulamaya geçirdikleri evde bakım hizmetlerinin adeta hizmette sınır tanımadığını söyledi.

Belediye bünyesinde kurulan evde bakım hizmetleri biriminin yürüttüğü birçok sosyal faaliyetle ilçede yaşayan ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürdüğünü vurgulayan Özaltun, “4,5 yıl önce belediye başkanı olarak göreve başlamamızla birlikte verdiğimiz bir talimatın ardından kurulan evde bakım birimimiz ilçemizde yaşayan yaşlı, kimsesiz, engelli, bakıma ve yardıma muhtaç durumdaki tüm vatandaşlarımıza çok önemsediğimiz hizmetleri sunuyor. Onların daha sağlıklı ve iyi ortamlarda yaşam sürmesine imkan sağlıyor” dedi.

1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren ilçe genelindeki 12’si merkez, 55’i dış mahalle olmak üzere toplam 67 mahalleye hizmet veren evde bakım biriminin kriterlere uygun vatandaşların yaşadıkları mekanların fiziki şartlarının iyileştirilerek daha iyi bir ortamda yaşam sürmelerine imkan sağlamakla birlikte, yalnız olmadıkları duygusunu da vererek aynı zamanda psikolojik destek sağlamayı da amaçladığını belirten Özaltun, şu bilgileri verdi: “Belediyemiz bünyesinde 4 personelle görev yapan ilgili birimimiz, bu sosyal faaliyetlerin yürütülmesinde gerçek ihtiyaç sahibi kimselerin tesbit edilmesi için mahalle muhtarlarımız, sosyal yardımlaşma vakfımız, Sağlık Bakanlığı Evde Sağlık Hizmetleri ve ilçemizde faaliyet gösteren yardım amaçlı diğer derneklerimizden de destek alıyor. Bunların ışığında bölgemizde geniş kapsamlı bir alan taraması gerçekleştiriliyor. Vatandaşlarımızdan da gelen bu konudaki talepler de değerlendirilerek evde bakım hizmeti alacak kişiler belirleniyor. Beyşehir genelinde evde bakım hizmetine başlanılan tarihten bu yana ilçemizde 214 hane bu hizmetten istifade ettirilmiş. Halihazırda aktif olarak 95  aileye  evde bakım hizmeti götürülüyor. Bu birimimiz ihtiyaç sahibi yaşlı ve kimsesizlere çok yönlü hizmet veriyor ve deyim yerindeyse hizmette adeta sınır tanımayan bir mesai gerçekleştiriyor.  Birimimizden yararlanan hemşerilerimizin evlerinde 15’er günlük periyodik zamanlarda genel mekan temizlikleri yapılıyor. Bu maksatla evler tepeden tırnağa temizlenirken, bu yönde geniş kapsamlı bir çalışma sergileniyor; evdeki halılar, tül ve perdeler, kişisel çamaşırlar ve bulaşıklar yıkanıyor. Mutfakta yemekler pişiriliyor, kış öncesi vatandaşlarımızın baca temizliği, kış mevsiminde soba borularının temizliği yapılıyor. Bu evlerde yaşayan ve kişisel bakımlarını yapamayacak durumdakilerin ise banyo, saç sakal ve tırnak kesimi vs. bakımları da düzenli olarak gerçekleştiriliyor. Evde banyo imkanı olmayanlar ise ekiplerimizce ilçe merkezindeki hamamlara belirli aralıklarla götürülerek banyo ihtiyaçları da gideriliyor. Evlerde ihtiyaç halinde her türlü arızanın giderilmesi, tamirat ve bakımlar da ekiplerimizce karşılanıyor. Ayrıca, vatandaşlarımız rahatsızlandıklarında araçlarımızla ilgili hastane ve sağlık kuruluşlarına götürülerek tedavi ve muayene olmaları sağlanıyor, tedavi ve muayene sürecinin sona ermesinin ardından tekrar yaşadıkları evlerine bırakılıyor. Hastanede tedavileri esnasında görevlilerimiz ihtiyaç halinde refakatçi olarak da hizmet verebiliyor.”

Evde bakım hizmetlerinden istifade eden büyük bölümü yaşlı ve yalnız olan vatandaşların uzun süre yalnız kalmalarından dolayı, ziyaretlerine gelen veya arayan soranı olmadığı için yaşadıkları stresi üzerlerinden atmalarına yardımcı olunduğunu, bu anlamda kendilerine sık sık yapılan ziyaretlerle psikolojik destekler de verildiğini vurgulayan Özaltun, şunları kaydetti: “Bu birimimizin hizmet vermeye başlamasıyla birlikte artık ilçemizde hiçbir vatandaşımız yalnız olmadığını hmekte, her sorununda kapısının çalınacağı bir birimin olduğuna bizzat tanıklık etmektedir. Bu birimimiz faaliyetlerini sürdürürken, belediye başkanı olarak bizler de ilçe yöneticilerimizle, teşkilat mensuplarımızla ya da meclis üyelerimizle sık sık ev ziyaretleri yaparak bu durumdaki vatandaşlarımızla biraraya gelmeye sohbet edip, dert ve isteklerini dinlemeye özen göstermekteyiz. Beyşehir’de hayata geçirilmesiyle birlikte yüz güldüren bir hizmet haline dönüşen ve Beyşehir Belediyemize bu alanda bir süre önce ödül de kazandıran Evde Bakım Hizmetlerimizin aradan geçen 4,5 yıl içerisinde örnek uygulama olarak alınarak birçok il ve ilçede de uygulamaya geçirilen bir proje olması da bizlere haklı bir onur ve gururu yaşatmaktadır. Zaten esas hedeflerimizden birisi de bu uygulamanın çevremizdeki birçok il ve ilçeye de örnek olması ve yaygınlaşması idi. Bunu görmenin de ayrıca mutluluğunu yaşamaktayız.”

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Evde, Bakım, Yerel, Yönetimlere, Örnek, Oluyor,
Yorumlar
Haber Yazılımı