Haber Detayı
28 Kasım 2014 - Cuma 23:22 Bu haber 4999 kez okundu
 
Göle kar takviyesi
BEYŞEHİR - Beyşehir Belediyesi ekipleri, su miktarına dikkat çektem, suyun daha tasarruflu kullanılması konusunda mesajlar vermek, bilinç oluşturmanın yanı sıra göl su miktarına sembolik olarak bir nebze de katkıda bulunabilmek için şehir merkezi ve mahallelerde toplanan kar yığınlarını kamyonlarla göl kıyılara naklediyor.
Güncel Haberi
Göle kar takviyesi

BEYŞEHİR - Kurak bir yaz dönemini geride bırakan Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Konya’nın Beyşehir İlçesi’ndeki Beyşehir Gölü’nde su seviyesinin düşmesine bağlı olarak kıyılarda yaşanan suların çekilmesi hadisesi üzerine harekete geçen Beyşehir Belediyesi, göldeki azalan su miktarına dikkat çekmek, günümüzde çok değerli olan suyun tasarruflu olarak kullanılması konusunda ilgili yerlere mesaj vermek, bilinç oluşturmak ve su doluluk oranını bir nebze de olsa artırabilmek amacıyla şehir merkezi ve mahallelerde biriken kar yığınlarını kamyonlarla sahil kesimine taşıyarak göl sularıyla buluşturuyor.
         Son yılların en bereketli kar yağışını alan Beyşehir’de, bu fırsatı iyi değerlendirmek isteyen Beyşehir Belediyesi ekipleri bir yandan kent merkezi ve mahallelerdeki ana cadde ve sokakları temizleyip kardan arındırmak için seferber olurken, diğer yandan biriken kar yığınlarını kamyonlarla göl kıyılarına taşıyor. İş makineleri tarafından kamyonların kasalarına doldurularak kıyılara getirilen kar yığınlarının göl sularının yükselmesine katkıda bulunması hedefleniyor.
        Türkiye genelinde etkili olan son yağışların Beyşehir Gölü’ne büyük katkı yapacağını umduğunu belirten Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, “Hem şehri kardan temizlenmiş oluyoruz; hem de gölümüze sembolik de olsa katkıda bulunuyoruz. Yüzlerce kamyon karı göl kıyılarına boşalttık, halen de çalışmalarımız devam ediyor.”dedi.
         Beyşehir’in son 10 yılın en fazla kar yağışını aldığını dile getiren Özaltun, ilçe genelinde ortalaması 65-70 santim olan kar yüksekliğinin oluştuğunu, yüksek rakıma sahip yerleşim merkezi olan Huğlu Mahallesi’nde bu oranın bir metreye yaklaştığını vurguladı. Kar yağışının ardından Belediye ekiplerinin iş makineleri ve kamyonlarla kent merkezindeki mahalle ve taşra mahalleleri ile ana cadde ve sokaklardaki karları temizlemek için gece gündüz ayrımı yapmadan yoğun bir mesai sergilediğini anlatan Özaltun, yol kenarlarında ve kaldırım üzerlerinden toplanıp biriken kar kütlelerinin ise iş makineleri vasıtasıyla kamyonların kasasına doldurularak göl kıyılarına nakledildiğini söyledi.
          Kurak bir yaz döneminin geride kaldığını, Beyşehir Gölü’nün yaşanan kuraklık sebebiyle su seviyesinin düştüğünü, kış mevsimine girildiği bugünlerde kıyılarda 250-300 metreye varan çekilmeler yaşandığını ve gelinen nokta itibariyle göl için kritik kot eşiğine kadar gelindiğini vurgulayan Özaltun, yaşanan bu tablodan bölgedeki yer altı sularının da olumsuz etkilendiğine dikkati çekti.
           Türkiye’nin tahıl ambarı olan Konya Ovası için büyük önem taşıyan bereket kaynağı niteliğindeki Beyşehir Gölü’nde yaşanan su miktarının azalmasına dikkat çekmek, bu konuda suyun daha tasarruflu kullanılması konusunda çiftçilere mesajlar vermek ve bilinç oluşturabilmek, ayrıca göl kıyılarının yeniden eski günlerine dönmesi için küçücük de olsa sembolik bir katkıda bulunmak istediklerini vurgulayan Özaltun, şunları kaydetti:  “Bu amaçla topladığımız kar yığınlarını kamyonlarla göl kıyılarına taşıyoruz. Kamyon kamyon karı göl kıyılarında topluyoruz, burada eriyen karların göl kıyılarına doldurmasını umut ediyoruz.Şu anda ekiplerimiz iş makineleri ile şehrin her noktasında karları temizleme çalışmasını sürdürüyor, biriken karlar ise göl kıyılarına boşaltılıyor. Kış döneminde kar yağdığı sürece bu uygulamayı sürdüreceğiz.Biliyorsunuz, bir doğal göl milyonlarca yılda oluşuyor, bulunduğu bölgenin ekosistemini düzenliyor. Sadece insan yaşamını değil, aynı zamanda iklimden tarım ürünlerine, hayvanlardan böceklere varıncaya kadar tüm doğanın dengesini koruyor. Tarım arazilerinde hoyratça su kullanımının ve kirliliğin önüne geçilmesi, doğaya, insanlığa hayat veren göllere, tatlı su havzalarına daha çok önem verilmesini istiyoruz.” 

Kaynak: Editör:
Etiketler: BEYŞEHİR, , Beyşehir, Belediyesi, ekipleri, su, miktarına, dikkat, çektem, suyun
Yorumlar
Haber Yazılımı