HÜYÜK-Hüyük ilçesinde son yıllarda organik çilek üretiminin adresi haline gelen Değirmenaltı Köyü’nde tarımsal sulamada kullanılan göletin artan üretim hacmine paralel olarak su toplama havzasının yetersiz kaldığı bildirilirken, genişletilmesi isteniyor.
Değirmenaltı Köyü Muhtarı Adnan Uyanık, gazetecilere yaptığı açıklamada, daha önce hayvan sulama göleti olarak inşa edilen, 2 yıl önce ise yörede organik çilek üretiminin gelişip yaygınlaşmasıyla birlikte hayata geçirilen proje ile tarımsal üretimde kullanılmaya başlanılan Değirmenaltı Göleti’nin su toplama havzasının yetersiz gelmeye başladığını söyledi.
Bölgede yetiştirilen ürünün damla sulama ihtiyacını karşılayan göletin 250 dekarlık araziye yetebilecek ölçüde genişletildiğini anımsatan Uyanık, şunları kaydetti:
“Fakat, köyümüzde çilek üretim sahaları genişleyip bin dekara yaklaşınca göletimiz yetersiz gelmeye başladı. Yani artan ihtiyaca cevap veremez hale geldi. Muhtarlık olarak yaptığımız girişim üzerine göletimizin su toplama havzası İl Özel İdaresi ve kendi imkanlarımızla bir miktar genişletildi. Her şeye rağmen yapılan bu çalışmalar da kafi gelmedi. Aslında suyumuz var, havzamız yok diyebiliriz. Bu göletin diğerlerinden farkı, kapalı sistem damlama sulama yapılmasına imkan sağlıyor olması. Sadece yağmur ve kar sularıyla dolan bir gölet olmayışı. Buraya su, boru sistemiyle yeraltından yaklaşık 5 kilometre öteden Pınarbaşı deresinden geliyor. Derede bir bentle alınan saniyede 40 litrelik su, borularla yeraltından her parselin başına kadar getiriliyor. Projeye göre, damla sulama için 63 tane su alım vanası kullanıldı. Vanalı sistem olunca, açtığımızda göletimizi su ile dolduruyoruz, vanayı kapattığımızda su aktarma işlemi duruyor. Yani göletimize derivasyon sistemi ile su taşıyıp aktarma imkanımız var. Buradaki tek sıkıntı, su toplama havzasının şu an itibariyle yetersiz kalması. Bölgemizde yeni bir gölet çalışması yapılıyor ama bizim önceliğimiz mevcut bu göletimizin havzasının da artan üretime yetebilecek seviyeye getirilmesi için genişletilmesidir.”
Değirmenaltı Köyü Muhtarı Adnan Uyanık, yaz aylarında çevresinde mesire alanı olarak da kullanılarak piknik yapılabilen gölete atılan sazan balıkları sayesinde amatör olta avcılığının da geliştiğini sözlerine ekledi.
|