BEYŞEHİR-Atalarının doğup büyüdüğü, yaşadığı toprakları unutmayan İzmir’de yaşam süren Gönen Köylüleri, geleneksel kış gezisi kapsamında Gönen Köyü’ne geldi.
Burada kendileri için özel olarak hazırlanan köy yemeklerinden tadan, çeşitli aktiviteler düzenleyip sohbetler gerçekleştiren Gönenliler, kar özlemini de gideriyor.
Gönen Köyü Derneği ile Gönen Köyü Muhtarlığı’nın müşterek düzenlediği yaz ve kış gezileri artık yörede geleneksel hale geldi. Yaz mevsiminde düzenlenen şenliklerde bir araya gelen Gönen Köylüleri, beyaz örtünün kaplı olduğu kış mevsiminin güzelliklerini de düzenledikleri gezi programları ile yaşamayı ihmal etmiyor.
Gönen Köyü Derneği Başkanı Ali Aydoğan, yaptığı açıklamada, sömestri tatilinin başlaması ile birlikte bu yıl İzmir’den Beyşehir’in Gönen Köyü’ne yine kış gezisi organizasyonu düzenlediklerini söyledi.
İzmir’de yaşayan Gönenliler’e bu faaliyetin cep telefonlarına gönderilen SMS aracılığıyla duyurulduğunu, gelmek isteyen köylülerinin isimlerini yazdırmasının ardından seyahate katılacak ailelerin sayının ortaya çıktığını belirten Aydoğan, “Daha sonra yolculuğa çıkacak olan kaç kişi ise ona göre otobüs kiralayıp köyümüze geliyoruz.”dedi.
EVHANIMLARINA KÖYDE YEMEK YAPMA ZAHMETİ YOK…
Gönen Köyü’ne gelen evhanımlarını yerleşim biriminde yemek yapma zahmetinden de kurtardıklarını anlatan Aydoğan, şu bilgileri verdi:
“Burada her gün öğünlerde değişik bir köy yemeği yapılıyor. Bu yemekleri yapan yardımcı arkadaşlarımız var. Yani hanımlar, ellerini soğuk sudan soğuk suya değdirmiyor. Yemek ve bulaşık derdi yaşatmıyoruz burada onlara. Öyle olunca bu gezilerin onlar için tadı daha başka oluyor. Burada ailelerimizin mutlu olması için elimizden gelen her türlü desteği veriyoruz. Burada sohbet programları düzenliyoruz, çeşitli aktiviteler gerçekleştiriyoruz, bölgemizdeki tarihi mekanlara geziler tertip ediyoruz. En güzeli ve önemlisi, İzmir’de beyaz örtüye özlem duyan köylülerimizi burada karla buluşturuyoruz. Kardan adam yapma, kartopu oynama gibi karın yer aldığı eğlenceler de düzenliyoruz. Burada gerçekten iş ve ev ortamından uzak, kısa süreli de olsa stresten uzak güzel günler geçirmelerini sağlıyoruz. Ayrıca, bu bir nevi köy turizmine katkı sağlamak gibi bir şey de oluyor. Diğer yanı ve bence en önemlisi de bu; etrafımızdaki diğer köylere örnek oluyoruz. Köye olan özlemimizi gideriyoruz. Bakın, bizim çocuklarımız şehirde büyüdükleri için buraları önceden bilmiyordu, köyü benimsemedikleri için gelip gitmek istemiyordu. Dernek olarak, biz buradaki köy hayatını onlara aşılamak, onların köylerini unutmaması açısından mutlaka atalarının yaşadıkları topraklara getirilmesini hedefledik. Bunda da başarılı olduk. Çünkü, artık onlar bizden daha fazla buraya gelmek istemeye başladı. Anadolu köylerinin en büyük problemlerinden bir tanesi de bu. Köylerin unutulması, gençlerin köylerini benimsememesi, ama bu tür organizasyonlar sayesinde şehirde yaşasalar bile atalarının topraklarına değer vermeye başlıyorlar.”
AZALAN NÜFUS GEÇİCİ OLSA DA ARTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR…
Gönen Köyü’nün nüfusunun yüzde 99’unun İzmir’de yaşadığını, ilk gidenlerin ise burada kuru kahveci olarak faaliyet gösterip, bu mesleği geliştirdiğini anlatan Aydoğan, daha sonraki neslin ise farklı işlere yöneldiğini kaydetti.
Gurbete göç vermesinin ardından Gönen Köyü’nde nüfusun bir dönem 10-15 kişiye kadar düştüğünü anımsatan Aydoğan, bu tür aktivitelerle yaz mevsiminde daha çok nüfusun buraya gelip gitmesini sağladıklarını, şimdi kış döneminde de bunu yapmaya çalıştıklarını belirtti.
Gönen Köyü’nde İzmirli köylülerinin örnek bir besi damı kurduğunu, az nüfusa rağmen bölgenin son dönemde çevrede gıpta ile izlenen bir yerleşim birimi haline geldiğini aktaran Aydoğan, “Şunu söylemek istiyorum; önümüzdeki ilk 5 yıl içerisinde Allah nasip ederse Gönen Köyümüz Türkiye’nin en gözde köyü olarak gazetecilerin de haber yapmak için çok sık gelip gitmek isteyeceği bir köy haline gelecek. Bu konuda çok iddialıyız.”diye konuştu.
“KÖYLÜLERİMİZİ ATA TOPRAKLARINDA AĞIRLAMAKTAN ONUR DUYUYORUZ”
Gönen Köyü Muhtarı Mehmet Ali Gökler ise, kış gezisi etkinliği kapsamında İzmir’de yaşayan hemşehrilerini atalarının topraklarında ağırlamaktan büyük onur ve gurur duyduklarını belirterek, “Her şeyden önce hemşehrilerimizi burada görmek bizleri onurlandırıyor, gururlandırıyor. Kış döneminde de köyümüzü insanların gelip gittiği aktif bir hale dönüştürmenin çabası içerisindeyiz. Bunu bu tür etkinliklerle sağlamaya çalışıyoruz. Derneğimizin düzenlediği organizasyonlara muhtarlık olarak bizler de elimizden geldiğince destek vermek, burada hemşehrilerimize en güzel günleri geçirmelerini sağlamak için gayret gösteriyoruz. Bu arada, işte burada camimizin altında bulunan köy odamızdaki sohbetlerimizi, odaya kurduğumuz kamera aracılığıyla İzmir’de ve köy dışında yaşayan köylülerimize de canlı olarak izletmeye çalışıyoruz. Köyümüzün değişik noktalarına kurduğumuz 16 ayrı kamera aracılığıyla, bu tür etkinliklere katılamayan hemşehrilerimize buradaki yaşantıyı görsel olarak da gösterme imkanı sağlıyoruz.”dedi.
|