Haber Detayı
20 Kasım 2020 - Cuma 10:56 Bu haber 4919 kez okundu
 
Hüyük’te küçükbaş hayvan yetiştiricilerine destekler sürüyor
HÜYÜK - Hüyük ilçesinde, küçükbaş hayvan yetiştiricilerine yönelik sağlanan desteklemeler sürüyor.
Bölgeden Haberi
Hüyük’te küçükbaş hayvan yetiştiricilerine destekler sürüyor

HÜYÜK - Hüyük ilçesinde, küçükbaş hayvan yetiştiricilerine yönelik sağlanan desteklemeler sürüyor.

 İlçede, Hüyük Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Konya İli Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciler Birliği ortaklığında Konya Ovası Projesi (KOP)  Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın  hibe destekleri ile yürütülen ‘KOP ile Kepenek’ten Karavana Projesi” kapsamında hak sahiplerine sağlanan 10’ar adet karavan ve portatif hayvan barınaklarının ardından düzenlenen törenle kepenekleri de teslim edildi.

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen dağıtım töreninde konuşan KOP Bölge İdaresi Başkan Yardımcısı Murat Karakoyunlu, İdare olarak bölgeyi oluşturan KOP illerinin topyekün kalkınması amacıyla katılımcı, çok sektörlü ve eşgüdümlü projelere büyük önem verdiklerini belirterek, karşılıksız hibe destekleriyle yürütülen projelerde kullanıcı odaklı katılımın da projenin başarısına önemli katkı sağladığını söyledi. Karakoyunlu, bu bilinçle hak sahibi olarak belirlenen hayvan üreticilerinin sözkonusu projeye yüzde 30 destekle katkı sağladığının da altını çizdi.

 Toplam bütçesi 423 bin 600 lira olan projenin 297 bin lirasının KOP İdaresi tarafından karşılandığını vurgulayan Karakoyunlu, bölgenin hayvan varlığını artırmada küçükbaşın önemli bir rol oynadığını ifade ederek, “Proje kapsamında temin edilen karavanlar sayesinde hem yetiştiricilerimizin yaşam şartları iyileştirilecek, hem de portatif ağıllarımız ile üreticilerimizin modern küçükbaş hayvancılığın gereklerini, tekniklerini yerine getirerek daha kazançlı ve ülke ile kendi ekonomilerine de daha faydalı olabileceklerini yerinde  görmeleri sağlanacaktır” dedi.

Konya Hayvan Sağlığı Şube Müdürü İsa Kaplan da konuşmasında, Türkiye’nin 50 milyon küçükbaş, 19 milyon büyükbaş hayvan varlığıyla Avrupa’da birinci durumda olduğunu belirterek, Konya ilinin ise 974 bin büyükbaş ve 2 milyon 870 bin küçükbaş, 1 milyon 388 bin ton süt  ve 64 bin ton et üretimiyle ülkede birinci sırada geldiğini anımsattı. Kaplan, bu bakımdan haksız üretim noktasındaki eleştirilere katılmadıklarını belirterek, “Ülkemiz 20 yıl önceki kişi başı kilogram et tüketiminden günümüzde 17 kilogram et tüketimine, 13 kilogram beyaz et tüketiminden ise 27 kilogram beyaz et tüketimine geçmiştir. 20 yıllık bir süreçte ve nüfusun bu kadar arttığı bir dönemde hayvansal üretimi bu kadar artırabilmek hiç de kolay değildir. Ülkemiz büyükbaş hayvandaki yıllık süt verimini iki tondan 4 tona çıkarmış ve sayısını da artırmıştır. Bu üretimi artırırken yetiştiricilerimizle beraber aynı zincirde bulunmaktan onur ve gurur duymaktayız” şeklinde sözlere yer verdi.

Hüyük Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Tingiş de, yürütülen proje hakkında bilgi verirken, amaçlarının toplumsal yerlere günümüze kadar aşağıya çekilmiş olan sürü yönetim elemanlarının yaşam kalitelerini modern şartlarda iyileşmesine katkı sağlamak  olduğunu belirtti. Tingiş, sağlıklı ve kalitesi yüksek hayvansal ürünler elde edilmesini kolaylaştırmanın yanısıra, bir başka amaçlarının da bölge genelinde yer alan mera ve yaylaların hayati ve fiziki şartlarını yaşam ve kısa süreli barınma için daha uygun hale getirmek olduğunu dile getirdi. Bu kapsamda, bölgedeki üreticilere  10 adet portatif  hayvan barınağı, 10 adet de karavan dağıtımını  gerçekleştirdiklerini hatırlatan Tingiş, “Şu an itibariyle Damızlık Küçükbaş Üreticiler Birliğimizin desteğiyle de 5 tane kepeneğimizi  üreticilerimize dağıtmak için  bu programı tertip etmiş bulunuyoruz.  Tüm üreticilerimizin gelir kaynağını artırması ve refah seviyesini yükseltebilmesi için elimizden gelen tüm gayretimizi ilk günkü aşkla devam ettiriyoruz” dedi.

Hüyük Kaymakamı Cüneyt Demirkol ise, Hüyük ilçesinin hem hayvancılık hem de tarımsal üretim noktasında çok yüksek bir potansiyele sahip olduğunu dile getirerek, bu faaliyetlere desteklerinden ötürü KOP İdaresi Başkanlığı’na ve emeği geçen tüm kurumlara teşekkür etti.

Konuşmaların ardından küçükbaş hayvan yetiştiricilerine kepenekleri teslim edildi.

Programa,  Hüyük Kaymakamı Cüneyt Demirkol, , Hüyük Belediye Başkanı Mehmet Çiğdem, KOP Kalkınma Bölge İdaresi Başkan Yardımcısı Murat Karakoyunlu, Konya Hayvan Sağlığı Şube Müdürü İsa Kaplan, Hüyük Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Tingiş, Hüyük Ziraat Odası Başkanı Hürriyet Şahin, kurum müdürleri, küçükbaş hayvan yetiştiricileri katıldı.

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Hüyük’te, küçükbaş, hayvan, yetiştiricilerine, destekler, sürüyor,
Yorumlar
Haber Yazılımı