BEYŞEHİR-Orman ve Su İşleri Bakanlığı, TÜBİTAK ile aralarında Beyşehir Gölü Havzası’nın da yer aldığı Türkiye’deki 14 ayrı havza için koruma eylem planı çalışması başlatıyor. Bu kapsamda, Beyşehir İçmesuyu Havzası için de Özel Hüküm Belirleme Çalışması yapılacak.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, TÜBİTAK ile 14 havzada koruma eylem planı ve 2 içme suyu havzasında özel hükümlü belirleme çalışması başlatılmasına yönelik protokol imzalandı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nda imzalanan protokolle Antalya, Doğu Akdeniz, Batı Karadeniz, Fırat-Dicle, Doğu Karadeniz, Batı Akdeniz, Çoruh, Aras, Asi Havza Koruma Eylem Planı hazırlanacak. Meriç, Ergene, Gediz, Sakarya, Akarçay, Van Kapalı Havza Koruma Eylem Planları'nın güncelleneceği protokol kapsamında, Beyşehir ile Karacaören İçmesuyu Havzaları için Özel Hüküm Belirleme Çalışması yapılacak.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lükfi Akça ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak arasındaki protokolün imza törenine, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Türkiye Belediyeler Birliği'nden yetkililer katıldı.
Müsteşar Akça, Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak Marmara, Susurluk, Kuzey Ege, Küçük Menderes, Büyük Menderes, Burdur, Konya, Ceyhan, Seyhan, Kızılırmak, Yeşilırmak havzalarının koruma eylem planlarının tamamlandığını hatırlatarak, "Bugün burada ülke genelinde kalan 9 havza ve daha önce sadece evsel atıksu tesisi odaklı olarak hazırlanmış olan 5 havza olmak üzere toplam 14 havza için daha koruma eylem planı çalışması başlatılıyor" dedi.
Havza koruma eylem planlarından ayrı olarak, içme ve kullanma suyu rezervuarları ve benzeri su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması amacıyla kaynağın ve havzasının sağlanması kapsamında, koruma planlarının hazırlandığını ve bu havzalarla ilgili özel hükümlerin belirlendiğini dile getiren Akça, "Avrupa Birliği adaylık sürecinde büyük önem taşıyan Su Çerçeve Direktifi'nin gereği olarak hazırlanacak olan 'Nehir Havzası Yönetim Planı' için önemli bir başlangıç noktası olmuştur.
Bu çalışmalar, Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerinde çevre faslını açmasına da önemli katkı sağlamıştır" ifadelerini kullandı.
TÜBİTAK Başkanı Altunbaşak ise bilimsel veri temini projelerin temelini oluşturduğunu belirterek, protokole katılan personelden bu konuda hassas çalışmalarını rica etti. Protokol kapsamında TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nin katkılarına yönelik teşekkür etti.
|