Haber Detayı
16 Nisan 2017 - Pazar 12:18 Bu haber 6118 kez okundu
 
İkindi Sohbetlerinde “Sahaf Amcabey” Anıldı.
Konya Büyükşehir Belediyesi ile Konya Fikir ve Sanat Adamları Derneği ve SÜ Selçuklu Araştırma Merkezi’nin ortaklaşa düzenlediği Yaşayan Konya Hafızası İkindi Sohbetlerinde bu hafta Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi ve Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hasan Bahar, ölümünün ikinci yılında “Sahaf Amcabey” konulu bir konferans verdi.
Eğitim-Kültür Haberi
İkindi Sohbetlerinde “Sahaf Amcabey” Anıldı.

Hasan Hüseyin Yılmaz nâm-ı diğer Sahaf Amcabey’in 1940 yılında Hadim ilçesinin Korualan(Gezlevî)’da doğduğunu, Molla Mehmet Efendi’den dinî dersler alarak kendisini yetiştirdiğini söyleyen Prof. Dr. Hasan B ahar; “Annesinin ölümü ile 15 yaşında köyünden ayıldı ve Konya’da Topraklık Yeni Kur’ân Kursunda derslere başladı. Akören’in Alan, Aydın’ın Balta ktöyleri ile Mersin’in Erçel köyünde imamlık yaptı. 1960-1962 yıllarında Denizli ve İskenderun’da askerliğini yaptı. 1962 yılında Korkuteli’ne giderek bir süre Kalaycı Hoca(Mehmet Oral)’dan Akâid, Fıkıh dersleri aldı. 1964 yılında Yalvaç’ın Sücüllü-Harman mahallesinde imamlık görevine başladı. 1966 yılında Çumra’nın Kır Mahallesine atandı ve 12 yıl görev yaptı. 1976-1986 yılları arasında Tuzlukçu’da çalıştı ve emekli oldu. Kitaplara düşkün olduğu için 1987 yılında “Amcabey” adında bir sahaf dükkânı açtı. 25 Nisan 2015’te de vefat etti”dedi.

Prof. Dr. Hasan Bahar, sözlerinin sonunda; “Toplum olarak kendi değerlerimize önem verebildiğimiz ölçüde millet olarak özgüvenimiz daha da yücelecektir. Amca Bey, geçmişte orduları olan bir sultan, madalyaları olan bir komutan, hanları kervansarayları olan bir tüccar değildi. O, yanı başımızda bizden biri idi. Tuzlukçulu Topal Mehmet(Hacı)’ten aktardığı deyimle; sıradan, doğal, samimi, insanî vasıfları ile kendine verilen rolü en güzel şekilde yerine getirmeye çalışan biriydi. Allah ondan razı olsun, Allah rahmet eylesin. Burada bulunarak çok önemli bir görev yaptığımıza inanıyorum. Vefa!..” diyerek sohbetini noktaladı.

Program sonunda Hasan Hüseyin Yılmaz nâm-ı diğer Sahaf Amcabey için okunan Kur’ân-ı Kerim ve yapılan duanın ardından Prof. Dr. Hasan Bahar’a Büyükşehir Belediyesi adına Salih Sedat Ersöz tarafından günün anısına hediye takdim edildi.

Kaynak: Editör: BGRT
Etiketler: İkindi, Sohbetlerinde, “Sahaf, Amcabey”, Anıldı.,
Yorumlar
Haber Yazılımı