Haber Detayı
20 Şubat 2020 - Perşembe 11:32 Bu haber 4622 kez okundu
 
Kalaycı: Esnaf ve çiftçimizi rahatlatmak amacıyla sicil affı mutlaka çıkarılmalı
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, esnaf ve çiftçiyi rahatlatmak, ekonomiye canlılık kazandırmak, yeni kredilerin ve yatırımların önünü açmak amacıyla sicil affının mutlaka çıkarılması gerektiğini söyledi.
Siyaset Haberi
Kalaycı: Esnaf ve çiftçimizi rahatlatmak amacıyla sicil affı mutlaka çıkarılmalı

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Sayın Mustafa Kalaycı,  TBMM Genele Kurulunda Bankacılık kanun teklifi görüşmeleri esnasında yaptığı konuşmada “banka komisyonları, sicil affı, vergi ve prim borçlarında yapılandırma, çiftçilerin kredi borçları, kuyu barışı ve pancar kota cezaları”nı gündeme getirmiştir. Bilgilerinize sunarız.

Bankalarca alınan ücret ve komisyonlara sınırlama getirilmesini destekliyoruz.

Bankaların her türlü işlemlerinden elde ettikleri ücret, masraf, komisyon ve diğer menfaatlerin nitelikleri ile azamî miktar ya da oranlarını tespit etme, bunları kısmen veya tamamen serbest bırakma hususundaki yetkiler doğrudan Merkez Bankasına verilmektedir. 10 Şubat 2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan BDDK yönetmeliği ve Merkez Bankası tebliği ile bankaların alabileceği ücret ve komisyonlara sınırlamalar getirilmiştir.

Vatandaşımız bankalarda yaptığı işlemlerde çeşitli adlarla istenen ücret ve komisyonları, yıllardır çaresizce ödemek durumunda kalmıştır. Bu durum, vatandaşlarımızın en fazla şikayetçi olduğu konulardan biridir.

Milliyetçi Hareket Partisi olarak uzun süredir dile getirdiğimiz ve düzenleme yapılmasını istediğimiz bu konunun düzen altına alınması memnuniyet vericidir.

Esnafımızı ve çiftçimizi rahatlatacak yeni politikalara ihtiyaç bulunmakta.

Türkiye zor bir ekonomik dönemden çıkmış, ekonomik göstergeler önümüzdeki dönem için umut vermektedir. Bu süreçte, reel sektöre yönelik bazı kararların alınmasının tam zamanıdır. Ekonomik sıkıntılardan dolayı borçlarını ödeyemez duruma düşen ticaret ve meslek erbabımızı, esnafımızı ve çiftçimizi rahatlatacak yeni politikalara ihtiyaç bulunmaktadır.

Tarımsal krediler ile esnaf kredilerinin faiz oranlarının düşmesi çok olumludur. Fakat faiz oranları düşmekle birlikte kara listede yer alan birçok esnaf ve çiftçi uygun kredi şartlarından maalesef yararlanamamaktadır.

Esnaf ve çiftçimizi rahatlatmak amacıyla sicil affı mutlaka çıkarılmalı.

Esnaf ve çiftçi verilen kredilere ulaşamadıktan sonra, var olan borçlarını ödemekte zorlandığı süreçte faiz oranlarının düşmesinin onlar için hiçbir anlamı kalmamaktadır. Esnaf ve çiftçimizi rahatlatmak, ekonomiye canlılık kazandırmak, yeni kredilerin ve yatırımların önünü açmak amacıyla sicil affı mutlaka çıkarılmalıdır.

Son iki yılda yaşanan sıkıntılılar vergi ve prim borçlarında yeni bir yapılandırma yapılmasını kaçınılmaz kılmakta.

 

Vergi ve SGK primlerine ilişkin hem yapılandırma taksitlerini ve hem de cari yükümlülüklerini ödeyemeyen çok sayıda kişi bulunmaktadır.

Yeniden yapılandırmanın vergi sistemine olan güveni sarstığı, vergi ahlakını bozduğu, bu konuda toplumda sürekli bir beklenti ortamının doğmasına neden olduğu doğrudur, ancak son iki yılda yaşanan sıkıntılılar ve halen ekonomide yaşanan toparlanma dikkate alındığı takdirde içinde bulunulan şartlar yeni bir yapılandırma yapılmasını kaçınılmaz kılmaktadır.

Vergi ve prim tahsilatının artırılması yanında vatandaşın rahatlatılması için eski yapılandırma borçları dâhil tüm borçların birleştirilerek yeni bir yapılandırmaya gidilmesi, cari ay ödemeleriyle birlikte ödenebilecek uygun faiz ve uzun vade öngörülmesi, hem amaca ulaşılması ve hem de tekrar bir yapılandırma ihtiyacı doğmasına meydan verilmemesi açısından önem arz etmektedir.

Çiftçilerin kredi borçları ödeyebilecekleri uygun şartlarda yapılandırılmalı.

Bankalara olan kredi borçları katlanarak artan ve başta mazot ve gübre olmak üzere girdi fiyatları pahalılaşan çiftçimiz gerçekten zor durumdadır.

Mevcut uygulamada çiftçimizin kredi yapılandırmalarına yüksek faiz uygulanmaktadır. Ziraat Bankası ve Tarım Krediye olan borçlarında çiftçilerin ödeyebileceği uygun şartlarda yapılandırmayı içeren bir düzenleme ivedilikle yapılmalıdır.

Tarımsal sulamada kullanılan elektrik için daha düşük tarife belirlenmeli.

Çiftçimiz, zamlarla iyice artan elektrik faturalarını ödemekte zorlanmaktadır. Tarımsal sulamada ve seralarda kullanılan elektrik için daha düşük tarife belirlenmelidir. Elektrik fatura bedellerinin hasat sonrası fatura edilerek tahsili sağlanmalıdır.

Çiftçimiz “kuyu barışı” yapılması suretiyle kuyulara ruhsat verilmesini istemekte.

Konya ovasında ruhsatsız ya da depo ve benzeri adlarla izin alınmış çok sayıda yeraltı su kuyusu bulunmaktadır. Bu kuyular yıllardır kullanılmakta, elektrik faturaları ödenmektedir. Çiftçimiz kuyu barışı yapılması suretiyle bu kuyulara ruhsat verilmesini istemektedir.

Pancar üreticisine, kotasını dolduramadığı için verilen cezalar mutlaka kaldırılmalı.

Pancar üreticisinin kotasını dolduramadığı için verilen kota cezalarında üreticinin kendi elinde olmayan sebepler dikkate alınmalı kota cezaları mutlaka kaldırılmalıdır.

Çiftçimizin sorunlarının çözümüne yönelik acilen bir tedbir paketi uygulamaya konulmalıdır. Bu sorunlar giderilmeli ki, çiftçimiz daha fazla üretsin ve ekonomik büyümeye daha fazla katkı sağlasın.

 

 

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Kalaycı:, Esnaf, ve, çiftçimizi, rahatlatmak, amacıyla, sicil, affı, mutlaka, çıkarılmalı,
Yorumlar
Haber Yazılımı