Haber Detayı
09 Ekim 2017 - Pazartesi 11:23 Bu haber 5185 kez okundu
 
Konya’nın Fikir, Sanat ve Kültür Adamları Beyşehir’i Gezdi
BEYŞEHİR - Konya’da yaşayan fikir, sanat, kültür adamları, düzenlenen gezi kapsamında Beyşehir ilçesindeki tarihi mekanları ziyaret etti.
Eğitim-Kültür Haberi
Konya’nın Fikir, Sanat ve Kültür Adamları Beyşehir’i Gezdi

BEYŞEHİR - Beyşehir Belediyesi’nin evsahipliğinde gerçekleştirilen geziye Konya Fikir, Sanat, Kültür Adamları Derneği Başkanı Seyit Küçükbezirci, Başkan Yardımcısı Fatma Şeref Polat ile dernek üyesi fikir, sanat, kültür adamları ile gazeteciler katıldı.

     Dernek üyelerinin ilk gezi durağı Beyşehir’in tarihi mekanlarından Kubadabad Sarayları olurken, Beyşehir Gölü üzerinde tekne turuna katılan fikir, sanat ve kültür adamları  daha sonra tarihi Eşrefoğlu Camisi’ni de ziyaret etti. Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun’la da biraraya gelen fikir, sanat ve kültür adamları, Beyşehir Belediyesi’ne organizasyona evsahipliği yaparak sunduğu destek ve katkılardan dolayı teşekkür etti.

       Gezi ile ilgili açıklamalarda bulunan Konya Fikir,Sanat Kültür Adamları Derneği Başkanı Seyit Küçükbezirci, dernek olarak  Konya’da yaşayan sanatçı, bilim, fikir ve kültür adamı ile gazetecilerden oluşan 85 üyeye sahip olduklarını belirterek, niçin Beyşehir’de olduklarını anlattı.

        Dernek bünyesinde biraraya gelen tarihçilerin Anadolu’yu vatan yapan Miryakefalon Savaşı’nın Denizli, Isparta değil, Konya’nın Beyşehir yolu üzerindeki Bağırsak Boğazı’nda yapıldığını  Ermeni ve Rum kaynaklarından büyük oranda ispatladığını vurgulayan Küçükbezirci,  şunları kaydetti:  “Daha önce Anadolu’yu vatan yapan ve buranın adını bütün dünyada Türkiye yapan Miryakefalon Zaferi’ni biz Konya’da dernekler olarak Konya Valiliği ve Konya Büyükşehir Belediyesi ile bizim hazırladığımız bir projede paydaş olarak 2016 yılında ilk defa zafer alanında kutladık. Bizans’ın son ordusu, 2’inci Kılınçarslan tarafından burada bozguna uğratıldı. 2’inci Kılınçarslan Alaaddin’de yatmakta.  Anadolu’da, Anadolu’yu ve Osmanlı İmparatorluğu’nu ve Türkiye Cumhuriyeti’ni borçlu olduğumuz 3 insan var. Birincisi Kılınçarslan, Birinci Haçlı Seferi’ni karşıladı. Onun oğlu Sultan Mesut 2’inci Haçlı Seferi’ni karşıladı. Onun oğlu 2’inci Kılınçarslan 3’üncü Haçlı Seferi’ni karşıladı. Biz niye buradayız? Konya’yı başkent yapan, Anadolu’yu vatan yapan Birinci Kılıçarslan, Sultan Mesut ve 2’inci Kılıçarslan dönemlerinde Beyşehir çok önemli. Bizim tarihçilerimiz, bütün Türkiye literatüründe Konya Beyşehir Bağırsak Boğazı diye geçtiler bu zaferi. Bir sene önce zaferin 840.yılı idi. Alaaddin’de yatan 9 sultan için 840 hatim indirildi. Bu sene 841. Yılı idi. 841 hatim indirildi. Tabi Beyşehir çok şeylere layık,  geçmişte çok ihmal edilmiş tarihi bir belde. Nitekim Birinci Kılınçarlsan’ın, İkinci Kılınçarslan’ın torununun, oğlunun torununun torunu Alaaddin Keykubat, 216 yıllık Selçuklu tarihinde artık devletin yerleşmiş zamanına, zengin zamanına rastlamış bir sultan. Emeğini savaş meydanlarında geçirmemiş, fakat Konya’yı dünyanın çok önemli bir başkent olarak kültür sanat inanç şehri yapmıştır. Onun için bunun sarayına o zinciri, yani Miryakefalon, Sultan Mesut, İkinci Kılınçarslan’ın zinciri olarak Kubadabad’dayız bugün. Burada birer Fatiha okuyacağız. Bu ekibimizde pek çok gazeteci ve köşe yazarı var. Onlar Beyşehir’i bundan sonra sık sık yazıya dökecekler, röportaja dökecekler, fotoğrafa dökecekler. Amacımız buydu.”

“KUBADABAD’I ÖNCE KENDİMİZ TANIYIP, SONRA DA DÜNYAYA TANITMAMIZ GEREKİYOR”

       Başkan Yardımcısı romancı yazar Fatma Şeref Polat da, dernek olarak özelikle Kubadabad Sarayları kazılarının geldiği aşamaya merak ettiklerini belirterek, “Çünkü, Kubadabad’ın Selçuklu tarihinden dolayı  dünya ve Osmanlı, Türkiye tarihinde çok önemli bir yeri var.

       Alaaddin Keykubat’ın bu kadar büyük bir sarayı  buraya yapması tesadüfi değil, batıdan gelen ipek ve kral yolunun aynı zamanda  Alanya’ya, Alara Han’a inerek Kıbrıs’ı,  Mısır’a bağlanan ticaret yolunun kesişme noktası burası. Ve burada gerçekten akıl almaz güzellikte bir saray yapılmış.  Bizim burayı öncelikle kendimizin tanıyıp sonra da  dünyaya tanıtmamız gerekiyor diye düşünüyoruz.Bu konuda, biz yazarlar, sanatçılar, fotoğrafçılar, gazeteciler olarak üzerimize düşeni yapmak zorundayız. Beyşehir Belediye Başkanımıza  ve ekibine de buradaki misafirperliğinden dolayı teşekkür ediyoruz” diye konuştu. 

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Konya’nın, Fikir,, Sanat, ve, Kültür, Adamları, Beyşehir’i, Gezdi,
Yorumlar
Haber Yazılımı