Haber Detayı
23 Aralık 2020 - Çarşamba 09:58 Bu haber 3514 kez okundu
 
“Mefâhir-i Ecdâd” Beste Yarışması Sonuçlandı
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Yiğitlik-Kahramanlık Türküsü ve Mehter Marşı olmak üzere iki dalda düzenlenen Mefahir-i Ecdad Beste Yarışması’nın kazananları belli oldu.
Eğitim-Kültür Haberi
“Mefâhir-i Ecdâd” Beste Yarışması Sonuçlandı

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yeni bestecilerin yetişmesini sağlamak ve milli ve manevi değerleri müzik yoluyla gelecek nesillere aktarmak amacıyla düzenlenen Mefahir-i Ecdad Beste Yarışması sonuçlandı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Yiğitlik - Kahramanlık Türküsü ve Mehter Marşı olmak üzere iki kategoride düzenlenen beste yarışmasının Türk müziği içinde bugüne kadar aktarılan kahramanlık türküleri ve marşların, askeri ve Hakanî müziğin toplum gündemine gelmesine ve bu alanda yeni çalışmaların yapılmasına katkı sağlayacağını söyledi. Teşkilat olarak Türk ve İslam tarihinin en eski devirlerine kadar giden mehteranın, 8. yüzyıl Orhon yazıtlarında bile varlığına rastlandığını kaydeden Başkan Altay, devlet ve asker müziği olan nevbe-mehterin Türkiye Selçuklu Devleti’ne başkentlik yapmış Konya’da geliştiğini, Anadolu’da bu alandaki en köklü belgelerin Türkiye Selçuklularından kaldığını söyledi. Konya’da Mevlevilik dolayısıyla gelişen Mevlevi müziği ile makam müziği ve formlarının yanı sıra halk müziğinin de asırlar boyunca gelişmeyi sürdürdüğünü belirten Başkan Altay, Yiğitlik-Kahramanlık Türküsü ve Mehter Marşı Beste Yarışması ile de bu alandaki birikime doğrudan eser kazandırmayı hedeflediklerini ifade etti. Yarışmaya Türkiye’nin birçok şehrinden katılım sağlayan eser sahiplerine teşekkür eden Başkan Altay, dereceye giren eser sahiplerini de tebrik etti.

TOPLAM 170 ESER KATILDI

İki kategoride toplam 170 eserin katıldığı yarışmada; jüri tarafından yapılan değerlendirme sonucunda Yiğitlik-Kahramanlık Türküsü ve Mehter Marşı alanları için seçilen 6 yarışmacı derece ödülü, her iki alandan toplam 24 yarışmacı da mansiyon ödülü almaya hak kazandı. Derece alanlara her iki dalda ayrı olmak üzere; birincilere 10 bin, ikincilere 7 bin 500, üçüncülere de 5 bin lira ödül verilecek. Mansiyon ödülü alan yarışmacılar da her iki alan için 3’er bin lira alacak.

YARIŞMANIN KAZANANLARI

Yarışmada Yiğitlik-Kahramanlık Türküsü dalında birinci Mehmet Erdinç Kadıoğlu, ikinci Oğuz İmrak, üçüncü yine Cüneyt Arslan oldu. Fetih ve Mehter Marşı dalında ise birinci Hüseyin Kubilay Öztuğ, ikinci Cüneyt Arslan ve üçüncü Ramazan Şimşir oldu. Mansiyon kazanan eser sahipleri ile detaylara “https://mefahiriecdad.konya.bel.tr” adresinden ulaşılabiliyor.

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: “Mefâhir-i, Ecdâd”, Beste, Yarışması, Sonuçlandı,
Yorumlar
Haber Yazılımı