Haber Detayı
03 Mayıs 2021 - Pazartesi 10:07 Bu haber 8443 kez okundu
 
Sanat sende Kurucuova, Yöresel Türküler Klibi Beğeni Topladı
BEYŞEHİR - Beyşehir ilçesinde, gelecek nesillere aktarılması için farklı enstrümanlarla yöresel türküleri seslendiren 7’den 70’e her yaş ve birçok meslek grubundan 40 sanatseverin içerisinde yer aldığı 18 dakika süreye sahip yöresel türküler video klip paylaşıldığı sosyal medya platformlarında büyük beğeni topladı.
Eğitim-Kültür Haberi
Sanat sende Kurucuova, Yöresel Türküler Klibi  Beğeni Topladı

BEYŞEHİR - Beyşehir'de, gelecek nesillere aktarılması için farklı enstrümanlarla yöresel türküleri seslendiren 7’den 70’e her yaş ve birçok meslek grubundan 40 sanatseverin içerisinde yer aldığı 18 dakika süreye sahip yöresel türküler video klip paylaşıldığı sosyal medya platformlarında büyük beğeni topladı.

EV VE FARKLI MEKANLAR STÜDYO OLDU

Proje sorumlusu, türküleri derleyip notaya aldıktan sonra video klip çalışmasını ekibiyle hazırlayan müzik öğretmeni Mehmet Ali Köse, bir akşam sohbet ettiği okul öncesi öğretmeni olan eşi Naile Kapçı Köse’nin yöresel türkülerin gelecek nesillere aktarılması için bir projenin hayata geçirilmesi ve bunun kalıcı hale getirilmesi yönündeki teklifi üzerine Kurucuova Mahallesi doğumlu halen Türkiye’nin değişik illerinde yaşayan hemşerileriyle harekete geçtiklerini belirterek, “Eşim bunun güzel bir etkinlik olacağını söyleyince mantıklı bir düşünce diyerek çalışmalara başladık. Annelerimizin düğünlerde, etkinliklerde, evlerinde söylediği geçmişten günümüze ulaşmış, belli bir yaşanmışlıkları olan kıymetli türkülerimizi kayıt altına almak ve bu türküleri memleket hasreti çeken herkese ulaştırarak gelecek nesillere de aktarmak istedik. Böylece bu kültür çalışması ortaya çıktı.”dedi.

Doğdukları topraklar olan Beyşehir Gölü’ne de kıyısı bulunan Kurucuva Mahallesi’nin doğal, tarihi ve turistik güzelliklerinin de olduğu yerlerde sanatla doğayı birleştirerek çekimler yapmayı istediklerini ancak yaşanan pandemiden dolayı video klibine dahil edilenlerle yaşadıkları illerde bu seslendirme çekimlerinin gerçekleştirildiğini, bu çerçevede ev ve farklı mekanların da stüdyoya dönüştürüldüğünü anlatan Köse, şunları söyledi:

“Yaptığımız çalışmalar sonucunda mahallemizde söylenen birçok türküye ulaştık. Aralarında dekan, akademisyen, uzman doktor, emekli din görevlisi, elektrik ve elektronik teknisyeni, forklift operatörü, mutfak şefi, müzisyen, öğretmen, okul öncesi öğretmeni, öğrenci, noter katibi, satış yöneticisi, yöresel def sanatçıları gibi her yaştan ve farklı meslek gruplarından 40 sanatsever hemşerimizle bu türküleri yorumlamaya çalıştık. Bu türkülerin hepsi yaşanmış hikayelerle dolu, çoğu ağıt, hareketli ve neşe içerikli. Sözlerini kimlerin yazdığı, bestelerini kimin yaptığı belli değil, yani anonim eserler bunlar. Türküler, yöredeki annelerimizin ağızlarından dinlenerek kayıt altına alındı, derlemeleri yapıldı. Kurucuova Mahallesi’nde doğmuş fakat halen farklı yerlerde yaşayan sanatsever hemşerilerimizin çalışmasıyla tamamlandı.  ‘Sanat sende Kurucuova 1” projesinde, bendirden defi’ne, kemanından cümbüşüne, trombonundan trompetine toplam 16 tane farklı enstrüman kullanıldı. Projede yer alan herkese teşekkür ediyorum. Bölgemize ait güzel coğrafyanın da görselleriyle desteklenen video klibimiz, youtube,  whatshap ve instagram gibi sosyal medya iletişim araçlarında paylaşıldı. Kısa sürede çok sayıda izleyiciye ulaşıldı. Türküleri dinleyenlerin çoğu yorumlarında duygu dolu anlar yaşadığını belirttiler. Çalışmalarımız ve derlemelerimiz devam edecek. ”Sanat sende Kurucuova 2” çalışması da yakında gelecek, video kliplerini çekeceğiz, projede yer alanlar da çalışmalara katkı sunabilmek için var gücüyle çaba sarf ediyor.”

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Sanat, sende, Kurucuova,, Yöresel, Türküler, Klibi, , Beğeni, Topladı, ,
Yorumlar
Haber Yazılımı