Haber Detayı
18 Temmuz 2018 - Çarşamba 13:05 Bu haber 9468 kez okundu
 
Selçuklu Halıları Beyşehir'de Yeniden Canlanıyor
BEYŞEHİR - Beyşehir'de KOPSOGEP Projesi kapsamında, bedensel engellilere yönelik hali dokuma kursu açıldı.
Eğitim-Kültür Haberi
Selçuklu Halıları Beyşehir'de Yeniden Canlanıyor

BEYŞEHİR - KOP İdaresi tarafından 2017 yılı çağrı döneminde KOPSOGEP Projesi kapsamında Beyşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün sunduğu “Engelimiz, Engelinizdir” başvurusu kabul edilmişti.

      KOPSOGEP projesi ile Dünyanın en değerli halı gruplarından olan Beyşehir Selçuklu halı grubu Beyşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan ve Kop Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca kabul edilen proje kapsamında tekrar canlandırılacak ve dezavantajlı kesimde yer alan insanlara mesleki bilgi ve beceri kazanmaları için geleneksel yün halı dokuma eğitimi verilecek. Bu kapsamda açılacak olan Selçuklu halılarını dokuma kursu, 09 Temmuz Pazartesi günü 20 kadın kursiyerin katılımıyla başlayacak ve 7 Eylül tarihinde bitecek. Kurs bitiminde tüm kursiyerler katılım sertifikası alma hakkını elde edecek.

        KOPSOGEP Projesi kapsamında Beyşehirli kadınlara, halı dokuma üzerine eğitimler verilirken iş hayatında da yer almalarına olanak sağlıyor. Beyşehir Anadolu Lisesi’nde açılan kursta ipliğin hazırlanmasından, halının dokunmasına kadar geçen bütün süreçler hakkında verilecek olan eğitim 296 saat sürecek. Verilen bu eğitim sayesinde hem kültür mirasımız olan ve unutulmaya yüz tutan halı dokumacılığı tekrar yaşatılacak hem de 12. ve 13.  yüzyılda yaşayan ünlü ressamların tablolarında yer alan Beyşehir Selçuklu halıları tekrar canlanacak. Ayrıca kursiyerler meslek edinerek aile bütçesine katkı sunacak ve halı dokumacılığını yaşatarak yeni nesillere aktarılmasını da sağlayacak.


        Açılış programına Milli Eğitim Şube Müdürü Ahmet Yalçın, Beyşehir Engelliler Derneği Başkanı Nazmi Bahçeci, sivil toplum örgütü temsilcileri ile okul müdürleri katıldı.
        Katılımcılara program sonrası Beyşehir yöresine ait unutulmuş tatlılardan ikram edildi.

 

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Selçuklu, Halıları, Beyşehir'de, Yeniden, Canlanıyor,
Yorumlar
Haber Yazılımı