BEYŞEHİR-Anadolu Birlik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Seydibey Parmak Patates Entegre Tesisleri’nin, Türkiye’nin talebinin yüzde 25’ini karşılayacak kapasiteye ulaştığını söyledi.
Anadolu Birlik Holding ve Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Beyşehir-Seydişehir Karayolu üzerinde Bayavşar beldesinde kurulu bulunan Seydibey Parmak Patates Entegre Tesisleri’ni basına tanıttı.
Konya, Beyşehir ve Seydişehir ilçelerinden gelen çok sayıda basın mensubu, buluşmada fabrikanın tüm ünitelerini gezerek yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı.
300 bini açık, 50 bin metrekarelik kapalı alanda kurulan tesislerde şu an itibariyle işlenen hammaddenin yüzde 85’inin bölgeden temin edildiğini belirten Konuk, “Bu, diğer tesislerde yüzde 15 nispetinde iken, bizde yüzde 85 nispetine ulaşmıştır. Bu tesislerde yaklaşık her yıl 60 bin ton hammadde işlenmektedir, yaklaşık 30 bin tona yakın da ürün üretilmektedir. Dünyanın sayılı, en modern tesisindeyiz. Burada sadece parmak patates değil, patates atıklarından elde edilen ileri işlenmiş ürünlerin de üretildiği bir sanayi tesisi hayata geçirilmiş oldu” dedi.
10 BİN İNSANA EKMEK KAPISI OLDU
Bölgenin coğrafi yapısının dünyadaki bu sektörde faaliyet gösteren birçok ileri firmayı cezp ettiğini, ciddi anlamda birlikte üretim teklifleri aldıklarını, konuyla ilgili görüşmelerin devam ettiğini bildiren Konuk, işleyecekleri patatesi Seydişehir ve Beyşehir yöresinden temin ettiklerini, bölgede arazi ve fabrikada çalışanlarla birlikte 10 bine yakın insanın geçimini sağladığını anlattı.
Tesislerin, dünyanın en modern tesisi olduğunu da vurgulayan Konuk, şu bilgileri verdi:
“Nitekim burada sadece parmak patates değil işlemiyoruz. Bunun yanında atıklarından elde edilen ileri işlenmiş ürünleri de burada işliyoruz. Tesislerimizde üretim aşamasında hiçbir ürün zayi olmamaktadır.Atıklardan önce, öncelikle krekot hatları çalıştırılır. Sonra da bu kurumun en büyük girdilerinden biri olan enerjinin de önümüzdeki günlerde bitecek olan biyogaz tesisleriyle yaklaşık yüzde 30’unu atık ürünlerden elde ederek hem ürünlerin zayi olmasını gidermiş olacağız, hem de verimliliğini artırmış olacağız. Kısacası burası, hijyene, kaliteye ve üreticinin kazanacağı modele ve özellikle ülkemizin zenginleşmesinde yakın gelecekte çok önemli bir üs olacaktır. Burası bu maksatla dizayn edilmiştir. Şu anda bulunduğumuz fabrika, hocanın kazanlarına benzeyen bir yapıyla inşallah yenilerini oluşturacaktır. Burası bir kampüs olacaktır ve ülke ekonomisinin gelişmesine de çok önemli katkılar sunacaktır.”
DAĞLAR DELİNEREK DOĞAL SAKLAMA DEPOSU İNŞA EDİLİYOR
Recep Konuk, konuşmasında tesisle ilgili bir başka müjdeli gelişmeyi de kamuoyu ile paylaştı.Bölgenin en büyük doğal saklama deposunun hayata geçirilmesi için çalışmaların devam ettiğini kaydeden Konuk, “Doğal saklama deposu 10 bin ton mamul madde saklama kapasitesine sahip olacak. Girdi maliyetlerimizi aşağıya çakacak bölgenin en büyük doğal deposunu Konya’ya kazındıracağız. Konya-Seydişehir karayolunun 45.kilometresinde, bir dağın delinmesiyle yapımına başlanılan 165 metre uzunluğunda, 65 metre genişliğindeki doğal depomuzda hiçbir enerji harcamadan 10 bin ton patatesi saklayacağız.”dedi.
“PATATES ÜRETİMİNİ YAYGINLAŞTIRACAĞIZ”
Konuk, tarım ürünlerinde en önemli hadisenin üretimin sürekliliği olduğunu, Konya Şeker’in 250 bin hektar arazide münavebeli tarım yapabilen tek kuruluş olduğunu da kaydederek, “Bizim kurumumuz dünyada münavebeyi en iyi takip eden ve uygulayan kurumdur. Dolayısıyla bu ürün burada daha çok güç bulacak, Konya’da ikinci bir ürün olarak patatesi bütün bölgeye tümüne yayarak önümüzdeki günlerde daha da çoğunu üretecektir” diye konuştu.
Önümüzdeki günlerde dünyanın yeniden gıdayı ciddiyetle ele alacağı ifade eden Konuk, “Gıda sektörü bir kez daha dünyada ön plana çıkacak. Konya gibi dünyanın ilgi odağı olan, gıdanın temininde dünyadaki ilk 10 büyüklük arasında yerini alan, 2 milyon hektarlık bu devasa büyüklükte, dünyanın gıda ile ilgili kaygılarının izalesinde çok önemli görevler üstlenecektir. Bize düşen bunların hareketlendirilmesi, mevcut potansiyelin harekete geçirilmesi, hem Konya’nın, hem Konya insanının bu zenginlikten pay almasına katkı vermek, hem de ülkenin zenginliğine Konya ile katkıda bulunmaktır. Esasen yapmaya çalıştığımız da budur. Bugün Konya Şeker Türkiye’nin 36’ncı büyük sanayi kuruluşu olurken, elbette bu ve buna benzer yapıları ayağa kaldırarak, bundan böyle daha fazlasını hepimize kazandırarak bu kutlu yürüyüşünü çok daha istikrarlı ve düzenli bir şekilde sürdürecektir” şeklinde konuştu.
|