Haber Detayı
05 Aralık 2020 - Cumartesi 09:53 Bu haber 3658 kez okundu
 
Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını elde etmesinin 86. Yıldönümü
Ak parti konya milletvekili ve adalet komisyonu sözcüsü Gülay Samancı; kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 86. Yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.
Güncel Haberi
Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını elde etmesinin 86. Yıldönümü

Ak parti konya milletvekili ve adalet komisyonu sözcüsü Gülay Samancı; kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 86. Yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Samancı mesajında; Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını elde etmesinin 86. Yıldönümü vesilesiyle kadınlarımızın bu özel gününü tebrik ediyorum.

Dünyada birçok gelişmiş ülkeye örnek teşkil eden bu uygulama kadim kültürümüzün bir tezahürüdür. Geçmişten bugüne toplumların büyümesi,  gelişmesi hatta kurtuluşunda önemli roller üstlenen kadınlarımız kendilerine verilen bu görevleri başarıyla ifa etmenin haklı gururunu yaşamışlardır. Kurtuluş savaşında sırtında cephane taşıyan kadın da bugün ülkemizi ekonomik manada yüceltmeye çalışan kadın da bu hakka sonuna kadar layıktır. Çünkü kadınların bulunmadığı sosyal, ekonomik ve siyasi alanda toplumsal gelişmeden bahsedilemez.

Hepimizin hemfikir olduğu bu düşünceye rağmen geçmişte kadınlarımız adına kaybedilmiş, hakları gaspedilmiş dönemler olduğu aşikârdır.

Bunların başında başörtülü kadınlarımıza yapılan baskılar gelmektedir. Başörtülü kadınlarımız toplumsal hayattan uzun süre dışlandılar. Bunların karşısına modernlik, çağdaşlık, ilerleme gibi kavramları koyup, insani değerlerimizi ve birikimimizi kılık kıyafetle ölçmeye çalıştılar. Sırf bu sebeple eğitim hakları elinden alınanları, işyerlerinde mobbing uygulananları, hatta ve hatta halkımızın kendilerine yetki verdiği milletvekillerine bile yaptıkları bu baskıcı durum toplumumuzun halen hafızasındadır.

Ak parti iktidarıyla, ayrımcılığın bu en bayağı şekline maruz kalmış kardeşlerimiz için bu dönem çok şükür ki, büyük mücadelelerin sonunda ortadan kalktı.

Bugün kadınlarımız Türkiye Büyük Millet Meclisine, okullarına, işyerlerine istedikleri şekilde rahatça, ötekileştirilmeden gidebilmekte, yasa yapabilmekte, çalışmakta ve okuyabilmektedir. Bu,  insanın en doğal hakkının serbestçe kullanılmasıdır. Bu durumdan ne ülkemiz gerilemiş, ne de irtica hortlamıştır.

Kadınların karar alma mekanizmalarına ve siyasete katılımında da tarihi adımlar attık. Parlamentoda 2002 de 13 olan kadın milletvekili sayışımız bugün 53 e ulaşmıştır.

Bizler farklı din, dil, etnik kökene sahip tüm kadınlarımızla huzur içinde ülkemizi daha güçlü yarınlara taşımak istiyoruz. Bu konuda kadınlarımızın sosyal, ekonomik haklarının da iyileştirilmesi yönünde çalışmalarımız ve desteklerimiz devam etmektedir.

Kadına değer veren toplumların daha başarılı, mutlu ve gelişmiş toplumlar olacağı bilinciyle seçme ve seçilme haklarının verilişinin yıldönümünü kutluyorum.

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Türk, kadınının, seçme, ve, seçilme, hakkını, elde, etmesinin, 86., Yıldönümü, ,
Yorumlar
Haber Yazılımı