Haber Detayı
04 Eylül 2022 - Pazar 18:51 Bu haber 17889 kez okundu
 
Usta, 'Beyşehir Gölümüzün Korunması Noktasında Hiçbir Endişeniz Olmasın'
BEYŞEHİR - Beyşehir ilçesini ziyaret eden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, sivil toplum kuruluşu temsilcilerine; “Gölümüzün korunması noktasında hiçbir endişeniz olmasın.” diye konuştu.
Siyaset Haberi
Usta, 'Beyşehir Gölümüzün Korunması Noktasında Hiçbir Endişeniz Olmasın'

BEYŞEHİR - Beyşehir ilçesini ziyaret eden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, sivil toplum kuruluşu temsilcilerine; “Gölümüzün korunması noktasında hiçbir endişeniz olmasın.” diye konuştu.

Beyşehir’de beraberindeki milletvekilleriyle birlikte AK Parti İlçe Teşkilatı’nı ziyaret eden, partililerin de eşliğinde mahalle ziyaretlerinde bulunan ve göl kenarındaki “gençlik buluşması”nda gençlerle bir araya gelen Usta, Beyşehir Öğretmenevi’nde sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldiği kahvaltılı toplantıda, Beyşehir Gölü’yle ilgili yaşanılan sorunlara da değindi.

STK'LARDAN "BEYŞEHİR GÖLÜ'NÜ KURTARIN" FERYADI...

Taleplerin dinlenilmesi bölümünde Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hasan Kurt’un Beyşehir Gölü’nde had safhaya ulaşan kirlilik, su seviyesinin düşmesi ve diğer konulardaki sorunlara yönelik olarak taleplerini dinleyen Usta, kendisine aktarılan; “Gölde temizlik yapalım. Haliç’i nasıl temizlediysek, Mogan Gölü’nü nasıl temizlediysek öyle temizlik yapalım ve yahutta suyu artıralım, 1121 kotunu yükseltelim. Kotu yükseltirsek göl kendi kendini temizler, kotu yükseltmeyip kot seviyesi duracaksa gölü temizleyelim.

Gölün tabanı en kötü yeri 5 metre balçık oldu. Bu balçığın sebebi de, şu gördüğünüz otların eriyip çürüyüp tekrar balçık olmasından meydana geldi. Bu ciddi bir mesele. Bakıyoruz herkes ‘göl bitti’, bitti de yani bunun sebebi ne, sebebini araştırmadan ‘göl bitti’. Göl aşırı sulamadan bitiyor. Tabii ki vahşi sulamalar var, bunların önüne geçilmesi lazım, en önemlisi gelirlerin tümünün önüne baraj yapıldı.

"BEYŞEHİR GÖLÜ'NÜN KILCAL DAMARLARI KESİLDİ"

Kılcal damarları Beyşehir Gölü’nün kesildi. Aşırı kış olmasına rağmen gölde yükselme meydana gelmiyor. Bu da bizlere sorun teşkil ediyor.

Onun için gölün kotunun yükselmesini talep ediyoruz. Ayrıca, Beyşehir Gölü’nde özel hükümler diye bir kanun çıkarıldı. Bu özel hükümler kaldırılmayacaksa Beyşehir içme suyu havzasının başka yere alınmasını istiyoruz. Beyşehir Gölünün suyunu hiçbirimiz içmiyoruz, bunu Beyşehirli biliyor. İçemediğimiz için içme suyu havzası dışarıya alınırsa, başka yerden Beyşehir’e içme suyu gelirse özel hükümler kendiliğinden düşmüş olacak.” sözleri üzerine şu değerlendirmede bulundu:

“Konya’da su tüketimimiz bütün illere oranda tarımda daha fazla. Çünkü, biz üretiyoruz, tarım sektörümüz ama şundan emin olun. Gölün suyuna zarar verecek veya gölün kirlenmesine sebep olacak hiçbir girişime DSİ de müsaade etmiyor. Biz de müsaade etmeyiz.

Ama alınması gereken su varsa da o kot korunarak o suyun alınmasında fayda var. Gölün temizlenmesi açısından da fayda var. Burada Çevre ve Şehircilik, İklim Değişikliği Bakanlığımızın başlattığı ciddi bir temizlik çalışması var.

Biliyorsunuz bunlar hayalet ağlar denilen gölün dibini, altını komple dolduran ve kapatan, bu ağların temizleme çalışmalarının birinci kısmı tamamlandı. Şimdi önümüzdeki dönem ikinci ve üçüncü dönem, ikinci ve üçüncü kısım halinde bu çalışmalara devam etmemiz gerekiyor.”

"BÜYÜKŞEHİR, ARITMA TESİSLERİNİN BİTİRİLMESİ İÇİN BÜYÜK ÇABAYLA ÇALIŞIYOR"

Beyşehir Gölü’ndeki kirliliğin azaltılmasına yönelik çalışmalara ilişkin de bilgiler veren ve Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Huğlu ve Üzümlü mahallelerinde devam eden arıtma tesislerindeki çalışmalara dikkati çeken Usta, “Büyükşehir arıtma tesislerinin bitirilmesi için büyük bir çabayla çalışıyor.

Bir kere göle gelmiş olan kirli kaynaklar da kesilmiş olacak. Bunlar kısa süre içerisinde tamamlanacak inşallah. Şunun farkında olmalıyız; dünyanın hangi ülkesine giderseniz gidin görüyoruz, uluslararası toplantılarda da bunlar dile getiriliyor. Hiçbir ülkede ne yol yapılıyor, ne yatırım yapılıyor, ne baraj yapılıyor, ne göl temizleniyor, herkes sadece mevcut halini koruma çabası içerisinde.

"BİZ DE BEYŞEHİRLİLER KADAR GÖLÜ KORUYORUZ"

Elhamdülillah güçlü bir Türkiye var. Biz bu zorluklarla uğraşırken bir taraftan yolumuzu yapmaya, barajımızı yapmaya, göllerimizi korumaya ve temizlemeye de devam ediyoruz. Ha biraz aksama oldu mu oldu. Tabii ki ama şundan emin olun Beyşehirli gölünü ne kadar koruyorsa biz de aynı şekilde göle sahibiz ve koruyoruz.” diye konuştu.

Beyşehir Gölü’ndeki kotta değişikliğe gidilmesi taleplerine ilişkin olarak da, “Kotun düşürülmesiyle ilgili veya yükseltilmesi ile ilgili bence biz bunu gündem yapmamalıyız ve konuşmamalıyız.” şeklinde ifadelere yer veren Usta, bu konuda da şunları kaydetti:

“Çünkü bizim burada konuştuğumuz mesele Beyşehir’in vatandaşının da gündemine geliyor. Sonra bilmeyen insanlar ‘kot değişti, şöyle oldu, böyle oldu’ bir sürü tartışmalar yaşanıyor, biz buradan ortak bir fikirle ve ortak söylemle çıkmalıyız.

Eğer kotla ilgili bir sorun varsa buna DSİ karar vermelidir. DSİ çalışma yapmalı, demeli ki; ‘evet göl için şu kadar olması lazım böyle olması lazım.’ Şu anki belirlenen kot da aynı şekilde belirlenmiş, önce buna canı gönülden ve yürekten hepimizin inanıp kabul etmesi lazım.

Tartışmaya açarsanız sorun o zaman çok daha büyür, biz mevcut kotumuzu koruyoruz, başka yerlere gittiğimiz zaman elbette ki; ‘’Beyşehir'de su var, salın suyu biz suyu kullanalım’ diyenle de karşılaşıyoruz. Onlara da diyoruz ki; ‘bu sene verirsek o göl biterse nereden su alacaksın’ Yani o yüzden gölümüzün korunması noktasında hiçbir endişeniz olmasın, ama kota tartışmalarına ne burada ne mahallede girmeyelim.

"DSİ'YE DE AYNI ŞEYİ SÖYLEDİK: GÖLÜN YARARINA NEYSE ONU YAPACAKSINIZ"

Çünkü bu bizim işimiz değil, bu uzmanlık gerektiren bir alan. Bu konuda DSİ’ye de aynı şeyi söyledik; ‘Gölün yararına neyse onu yapacaksınız kardeşim.

Gölün zararına olabilecek hiçbir şeye biz de razı değiliz. Burada bilim adamları gelsin çalışsın, çevre mühendislerimiz, kendi su mühendislerimiz onlar ne diyorlarsa, herkes duyarlıdır bu konuda hiçbir endişeniz olmasın”

Leyla Şahin Usta, Beyşehir Gölü’nün kirlenmemesi konusunda arıtma tesislerinin önemine dikkati çekerken, “Arıtma tesisleri çok önemli. Gelen suyun temiz hale gelmesi, o ek kaynakların oluşturulması ile ilgili elbette ki çalışıyoruz, ama size şunu söylemek istemiyorum yani bir yanlış bilgi de vermek istemiyorum.

‘Evet bunu bugün başlatıyoruz yarın geçireceğiz’ gibi bir şeyi de söyleyemeyiz. Bu kaynaklarımızı iyi ve dengeli kullanma politikamıza devam ediyoruz.

Bu dünyada gelişen şartlardan dolayı ama şunu yapmamız lazım. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın başlattığı ve birinci kısmını tamamladığı, bu temizleme hareketinin ikinci kısmının bir an önce hayata geçirilmesi ve bununla ilgili de çalışmaları hızlandırma konusunda biz Çevre Bakanımızla tekrar, derhal görüşelim ve ikinci kısım temizliğini de başlatalım.”

 

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Usta,, 'Beyşehir, Gölümüzün, Korunması, Noktasında, Hiçbir, Endişeniz, Olmasın',
Yorumlar
Haber Yazılımı