BEYŞEHİR - Konya Doğa Koruma ve Milli Parklar 8. Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen etkinlik kapsamında, ilçeye bağlı Huğlu Mahallesi'ndeki kar örtüsüyle kaplı muhtelif alanlara yaban hayvanlarının yiyecek ihtiyacının karşılanması için yem ve çeşitli gıda maddeleri bırakıldı. Beyşehir Gölü'nün buz tutan yüzeyine de çıkan katılımcılar, yiyecek sorunu yaşayan milli park alanındaki su kuşları için kıyıdaki alanlara buğday yemi bıraktı.
Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdür Vekili Rıza Kamil, yaptığı açıklamada, dünyada 1997 yılından bu yana çeşitli etkinliklerle kutlanan 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü'nün tarihçesinden bahsetti. Bugün de sulak alanların yaşam ve insanlar ile hayvanlar için öneminin anlatılarak bilinç oluşturulması adına birtakım etkinlikler gerçekleştirildiğini anlatan Kamil, kurum olarak da Türkiye'nin en büyük tatlı su gölüne sahip Beyşehir'de bir yemleme etkinliği düzenlediklerini söyledi.
Huğlu'da yaban hayvanları için yemleme çalışması yaparken, ilçe merkezi kıyısında ise Beyşehir Gölü'nün buz tutan zeminine çıkarak yiyecek sorunu yaşayan su kuşlarının buğdaygillerle beslendiğini aktaran Kamil, "Sulak alanlar yaşam için çok şey ifade ediyor. Gerek temiz su temini gerekse fauna ve flora açısından çok zengin alanlar oluşturdukları için ve insanlar için su çok önemli olduğu için. Eski büyük medeniyetler hep sulak alanların çevresinde gelişmiş, sulak alanların yönetilmesi de bizim Orman ve Su İşleri Bakanlığımız tarafından sulak alan yönetim planları çerçevesinde yürütülüyor. Bu yürütülme de önemli olan esas, sürdürülebilir kullanımı ve bunun sonucunda da gelecek nesillere sağlıklı, temiz çevreye sahip sulak alanların bırakılmasını sağlamaktır. Yaşam için çok büyük önemi var dedik sulak alanların, çünkü gerek bitkiler, gerek hayvanlar, gerek su tüm canlılar için temiz su temini yönünden çok gerekli alanlardır bunlar. Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu Bey'in dediği gibi; 'Sulak alanlarımızı gözümüz gibi koruyoruz'. Bu çok önemli. Biz de bu doğrultuda sulak alan yönetim planlarıyla, paylaş analizleriyle, çevresel etkilerle birlikte planlarımız çerçevesinde sulak alanlarımızı koruyoruz ve amacımız da gelecek nesillere çok daha temiz bir şekilde bunları aktarmak. Tabii ki insanlar bunları kullanacak fakat esas olan koruma kullanma dengesinin gözetilerek kullanılmasıdır. Herkesi o açıdan bu sulak alanları temiz tutmaya, çevremizi daha temiz tutmaya davet ediyoruz" dedi.
Beyşehir'deki etkinliğe, İlçe Kaymakamı Muzaffer Şahiner, Doğa Koruma ve Sulak Alanlar Şube Müdürü Mehmet Özdemir, Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Musa Çelik, Şube Müdürü Handan Değirmenardı, Beyşehir Milli Parklar Şefi Mehmet Şener, daire amirleri, mühendisler ve akademisyenler katıldı.
|