Haber Detayı
23 Haziran 2020 - Salı 16:43 Bu haber 4484 kez okundu
 
Beyşehir Belediyesi Selçuklu Halılarını Gün Yüzüne Çıkarıyor
BEYŞEHİR - Beyşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler müdürlüğü tarafından organize edilen kaybolmaya yüz tutmuş Selçuklu motiflerinin yer aldığı halılar yeniden dokunarak gün yüzüne çıkıyor.
Eğitim-Kültür Haberi
Beyşehir Belediyesi Selçuklu Halılarını Gün Yüzüne Çıkarıyor

BEYŞEHİR - Beyşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler müdürlüğü tarafından organize edilen kaybolmaya yüz tutmuş Selçuklu motiflerinin yer aldığı halılar yeniden dokunarak gün yüzüne çıkıyor.

Beyşehir’de Selçuklu tarihini tekrar canlandırmak ve kadınların unutulmaya yüz tutmuş halı dokuma sanatını tekrar gün yüzüne çıkarmak için Beyşehirli kadınlar hummalı bir çalışma sergiliyor. Beyşehir Kültür Sanat Evindeki halı dokuma atölyesinde, ev hanımları hem meslek öğreniyor, hem de ev ekonomisine katkı sağlıyorlar. Burada dokunan halılar ise Beyşehir belediyesi tarafından değerinde satılarak atölyede çalışan kadınlara kazandırılacak.
İlçede öncelik olarak hep birlikte üreten Beyşehir anlayışıyla yola çıktıklarını vurgulayan Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır, bölgenin tarihi ve kültürel zenginliğinden yararlanarak ilçeye katkı sağlayacaklarını söyledi.

Başkan açıklamasında, “Beyşehir Eşrefoğlu Camisi’nde bulunan 3 adet halı da, Konya Alâeddin Camii halıları ile aynı özellikler taşıyan, aynı dönemlerde dokunmuş olması çok muhtemel halılardır. İçinde yıldızlar ve stilize edilmiş Rumi geçmelerle iç zeminleri zenginleştirilmiş üç halının bordürleri, kufi yazısı stilinde motiflerle çevrelenmiştir. Beyşehir, halı kurslarında tutun aromatik endemik bitkilerine kadar bölgedeki kıraç arazilerinde farklı ürünler ile zenginleştiriyoruz. Kekik, Sarı Kantaron, lavanta, rezene gibi bir sürü bitkilerin ekilmesine öncü olup bölgemizin insanına yön veriyoruz.

Bu kapsamda ilçemizde tarihi ve kültürel değerlerimizi yaşatmak adına Beyşehir Kültür Sanat Evinde çeşitli atölyeler kurarak bu değerleri tekrar gün yüzüne çıkarıyoruz. Bu bölgede çinicilik, topraktan işlenen saksı türleri, testi türleri ve özellikle Selçuklu motiflerinin olduğu halı dokuma sanatı artık unutulan değerler haline geldi. Bizler bunun önüne geçmek için ahilik felsefesi içinde, dün bu millet Anadolu’yu vatan yapmışsa temelinde değerlerinden ürettiği ve bugün hepimiz için gurur kaynağı olan bu değerler sayesinde yapmıştır. Amacımız Selçuklunun, camilerimiz de, resmi dairelerimizde o zamanın devlet yapısı ya da şahıs dolaplarında kullanılan ahşap, toprak, seramik, çinicilik gibi alanlarda yaptığı o eserlerle Beyşehir’i bir yerlere taşımaktır. Bu nedenle halıcılıkta ve diğer alanlarda özveri ile çalışan kadınlarımızı takdir ediyorum. Onların el emeği, göz nuruna saygı duyuyorum. Bu el emekleri, göz nuru olan eserleri de inşallah maddi olarak evlerine, aşının içine benimde katkım var demelerini sağlamak benim boynumun borcu olacaktır. Tüm atölye çalışanlarımızın ellerinesağlık” İfadelerini kullandı.

 

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Beyşehir, Belediyesi, Selçuklu, Halılarını, Gün, Yüzüne, Çıkarıyor,
Yorumlar
Haber Yazılımı