Haber Detayı
31 Ağustos 2018 - Cuma 11:56 Bu haber 19452 kez okundu
 
Beyşehir’de Karakılçık Buğday Üretimi
BEYŞEHİR - Atalık buğday geleceğimizin teminatıdır. Atalık Beyşehir Karakılçık Buğday Tohumu üretim çalışmaları başlatıldı.
Ekonomi Haberi
Beyşehir’de Karakılçık Buğday Üretimi

BEYŞEHİR - Beyşehir Milli Eğitim Müdürlüğü, Beyşehir Göl Doğa ve Çevre Derneği ve Ziraat Odasının ortak çalışmaları ile yok olmaya yüz tutmuş karakılçık buğdayı Beyşehir’de bir çiftçide bir miktar bulunarak  tohum üretimi çalışmalarına başlanmış ve elde edilen tohum birkaç çiftçiye verilerek üretimin artırılması amaçlanıyor.


        Beyşehir Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yapılan tanıtım programında Karakılçık Buğdayı hakkında bilgi verilerek üretim çalışmalarını değerlendirdiler.

        Proje koordinatörü Metin Yılmaz; “Karakılçık Buğdayı Beyşehir’in eski yerel atalık buğdaylarındandır. Karakılçık buğdayı adını başaklarında ki karakılçıklarından almıştır. Bilinen ne sert buğday türüdür. Karakılçık buğdayından un, bulgur, makarna, irmik ve erişte yapılır. Besin değeri oldukça yüksek ve ekmeği çok lezzetlidir. Yerel buğday olduğundan Beyşehir iklimine alışık ve hastalıklara diğer buğdaylara nazaran daha dayanıklıdır. A,E,K ve C vitaminleri ile içerisinde Demir, Fosfor ve yoğun şekilde potasyum ve selenyum içerir. Lif ve minareler bakımından oldukça zengindir. Atalık buğdayların bir önemi de Çölyak hastalarında oluşan alerji reaksiyonunun çok az görülmesidir. Bu yönüyle Çölyak hastalarına tavsiye edilmektedir. Ayrıca Diyabet ve obezite de yerel buğdayların üretilmemesi sonucunda artış görülmüştür. Beyaz buğdaya nazaran az verim vermesi nedeniyle çiftçilerimiz tarafından ilgi görmemektedir. Yalnız buğdayın kilo fiyatının internette 12 TL kadar çıkması ve ekmeğinin fiyatının 10 TL olması ayrıca sağlık açısından ve besin değerleri yönüyle tekrar tercih edilmesini sağlayacaktır. Topraklarımızda 12 bin yıldır tüketilen bu yerel buğdaylarımız ne yazık ki kaybolmak üzere. Beyşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak okullarımda başlattığımız “Yerel tohum geleceğimizin teminatıdır ”projesi kapsamında 160 tür yerel tohumumuzu Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Gen Bankamıza ulaştırdık. Amacımız geni değiştirilmemiş tohumlarımızın kaybolmaması. Elinde yerel tohum bulunan herkes Beyşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüze bu tohumları getirebilir. Projede emeği geçen herkese özellikle Beyşehir Birliği Göl Çevre Doğa Koruma Derneği Başkanı Bekir Sami Tan’a ve Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ağralı’ya teşekkür ederiz” dedi.

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Beyşehir’de, Karakılçık, Buğday, Üretimi,
Yorumlar
Haber Yazılımı