Haber Detayı
30 Mart 2024 - Cumartesi 02:31 Bu haber 43294 kez okundu
 
Beyşehir Gölü Hayalet Ağlardan Temizlenmeye Devam Ediliyor
BEYŞEHİR - Türkiye’nin önemli tatlı su balığı üretim merkezlerinden Beyşehir Gölü, yürütülen çalışmalarla hayalet ağlardan da temizleniyor.
Ekonomi Haberi
Beyşehir Gölü Hayalet Ağlardan Temizlenmeye Devam Ediliyor

BEYŞEHİR - Türkiye’nin önemli tatlı su balığı üretim merkezlerinden Beyşehir Gölü, yürütülen çalışmalarla hayalet ağlardan da temizleniyor.

Beyşehir Gölü’nde 15 Mart’ta başlayan su ürünleri av yasağı nedeniyle su ürünleri kontrol ekipleriyle birlikte gölde tekne ile kaçak avcılığın önüne geçilmesine yönelik olarak yapılan denetimlere katılan Konya Tarım ve Orman İl Müdürü Duran Seçen, Beyşehir Gölü’nde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen projeler hakkında da bilgiler verdi.

Seçen: “Beyşehir Gölümüz 2 il, 4 ilçe ve 22 yerleşim alanı ile çevrilmiştir. Konya, Isparta illeri ve Beyşehir, Hüyük, Şarkikaraağaç, Yenişarbademli ilçeleri arasında kalan Beyşehir Gölü toplam 651 (65.100 Hektar) kilometrekaredir. Bunun 420 kilometrekaresi (42.000 Hektar) Konya ili sınırları dahilindedir. Gölün en derin yeri 10 metre civarında olup, deniz seviyesinden yüksekliği 1122,40 metredir. Gölde irili ufaklı toplam 33 adet ada bulunmaktadır. Beyşehir Gölü Ülkemizin en büyük tatlı su gölüdür. 1993 yılından beri Beyşehir Gölü milli parkı kapsamında koruma altındadır.

Gölümüzde sazan, aynalı sazan, sudak, kadife balığı, kızılkanat, akbalık(tatlısu kefali), Siraz, yağ balığı, kerevit (tatlı su ıstakozu), gümişi havuz balığı(çim sazanı), gümüş balığı gibi türler bulunmaktadır.

Beyşehir Gölü’nde toplam iki kooperatif mevcuttur. İlimiz sınırları içerisinde kalan S.S Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi 466 balıkçı teknesi ile Isparta il sınırlarındaki S.S Gedikli Su Ürünleri Kooperatifi ise 122 balıkçı teknesi ile avcılık yapmaktadır.

2023 yılında 10 gün süre ile 5 adet gemi katılımıyla 5.000 Hektarlık alanda hayalet ağ temizliği yapılmış olup 5.000 metre ağ ve 520 adet pinter göl zemininden temizlenmiştir. Böylece su ürünlerinin hayalet avcılık ile zarar görmesi önlenmiş ve değer bulması sağlanmıştır. Gayemiz gölümüzü gelecek nesillere sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devretmektir. “Canlıyı koru, Suyu koru, Geleceğini Koru.” Anlayışıyla hareket etmeliyiz.

-Terkedilmiş av araçlarının suda bırakılmaması, çıkarılamadığı veya bulunamadığı durumlarda ise Bakanlığımız tarafından çıkarılması için; agimkayboldu@tarimorman.gov.tr e-posta adresine bildirilmesi sürdürülebilir balıkçılık yönetimi açısından büyük önem arz etmektedir.

-Beyşehir Jandarma Bot Timi, Beyşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü/ Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü koordineli şekilde denetlemektedir. 2023 yılında 3024 adet denetim yapılmıştır.

2024 yılında şimdiye kadar 651 adet denetim yapılmış olup denetimlerimiz aralıksız devam etmektedir.

Koruma ve kontrol hizmetlerinin daha etkin bir şekilde yapılabilmesi için İl Müdürlüğümüz tarafından 3 adet drone alınarak Beyşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü hizmetine verilmiştir. Teknolojik gelişmeleri takip etmekteyiz. özellikle elekroşokla mücadele için ekipman (Termal kamera, Gece görüş dürbünü vs.) alımı yapacağız.

Usulsüz avcılık ihbarı için 112'yi arayınız.

Balıkçılığımızın sürdürülebilir olması kurallara bağlı avcılık ile mümkündür. Tüm balık türleri stoklarının gelecek nesillere aktarılabilmesi için öncelikle av aracı, balık boyu, av zamanı ve yer yasaklarına uyulması ve en az bir kez balıkların üremelerine imkan tanınmasının yanında canlı yaşamının ve suyun kalitesinin yükseltilmesi adına sucul ortamdaki doğal olmayan maddelerin sudan ve zeminden uzaklaştırılması sürdürülebilir balıkçılık yönetimi açısından büyük önem arz etmektedir. Kurallara uygun davranan tüm balıkçı kardeşlerime teşekkür ediyor saygıyla selamlıyorum”  dedi.

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Beyşehir, Gölü, Hayalet, Ağlardan, Temizlenmeye, Devam, Ediliyor,
Yorumlar
Haber Yazılımı